Pagal Seimo rinkimų įstatymą 71 Seimo narys iš 141 renkamas vienmandatėse apygardose, todėl į tiek apygardų padalinta visa Lietuvos teritorija. Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) teko perbraižyti šias apygardų ribas siekiant kaip galima labiau suvienodinti jas pagal rinkėjų skaičių, informuoja VRK.

Perbraižyti vienmandačių rinkimų apygardų ribas VRK turėjo po Konstitucinio Teismo (KT) sprendimo, kad ligšiolinis suskirstymas dėl per didelių rinkėjų skaičiaus skirtumų prieštarauja Konstitucijai. Naujasis suskirstymas dabar jau atitinka KT rekomendaciją, kad pagal gerąją rinkimų praktiką nuokrypis nuo vidutinio rinkėjų skaičiaus apygardose negali viršyti 10 procentų. Anksčiau įstatymas leido iki 20 proc. nuokrypį.

Patvirtinus naujas apygardų ribas, Vilniuje vietoj esamų dešimties rinkimų apygardų sudaryta dvylika, papildomai įkuriant Verkių ir Panerių apygardas.

Kaune liko viena apygarda mažiau – sujungus Centro ir Žaliakalnio apygardas jų iš viso liko septynios. Šiauliuose lieka Aušros ir Saulės apygardos, Dainų apygarda sujungta su buvusios Šiaulių kaimiškosios apygardos dalimi ir tapo Dainų-Kuršėnų apygarda. Taip pat atsiranda Kelmės-Šiaulių, Žiemgalos (vietoj Pakruojo-Joniškio, dalies Šiaulių kaimiškosios), prijungus dalį Kėdainių rajono – Raseinių-Kėdainių apygarda, Kretingos ir Skuodo rajonai sudarys Kuršo apygardą, Rokiškio ir dalis Kupiškio – Sėlos apygardą, Švenčionys ir Ignalinos – Nalšios apygardą.

Be kita ko, nelieka Anykščių-Kupiškio apygardos, o atsirado Anykščių-Panevėžio. Vietoj Molėtų-Švenčionių apygardos įsteigiama Molėtų-Širvintų. Vieną Seimo narį rinks Palangos ir dalies Kretingos gyventojai, Neringa savo atstovą rinks su Klaipėda. Vietoj Šakių apygardos įkurta Zanavykų apygarda. Marijampolės, Kalvarijos ir Kazlų Rūdos savivaldybės sudaro Sūduvos apygardą, Šilalės, Rietavo ir dalis Šilutės – Pietų Žemaitijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)