Minėtas ministerijas, pirmadienį kartu su socialdemokratu Algirdu Sysu dalyvaudamas DELFI rinkimų debatuose, R. Karbauskis įvardijo kaip „svarbiausias“ valstiečiams žaliesiems. R. Karbauskis kartojo, kad Vyriausybę turi sudaryti profesionalai, o ne politikai. „Jei mes laimėsime rinkimus, Vyriausybė bus profesionali“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Pasak R. Karbauskio, dėl galimų koalicijų jis dabar su niekuo nesidera, nes derėtis bus galima tik po rinkimų. „Šnekant apie mano paties poziciją, aš manau, taip turi pasielgti ir kitų partijų vadovai, manau, mes turime likti dirbti Seime, Seimas turi tapti politinės valios centru“, – sakė LVŽS pirmininkas.

Prieš partnerystes, pagalbinį apvaisinimą ir pavardes originalo kalba

R. Karbauskis pasisakė dėl praėjusią savaitę Seime priimto Pagalbinio apvaisinimo įstatymo.

„Benagrinėdamas Seimas nesigilino į tą problemą, nes Europoje naudojamos naprotechnologijos, iš tikrųjų pasiekiamas didelis vaisingumo procentas nenaudojant jokių hormonų, persodinimų ir taip toliau. Apie tai net nebuvo užsiimta ir dabar dar nulemta, kad bus finansuojamos embrionų implantavimo operacijos ir taip toliau, kas kainuoja penkis kartus brangiau negu technologijos, kurias naudoja ir Lenkijoje, ir daugelyje kitų šalių, kur važiuoja lietuviai“, – aiškino R. Karbauskis.

Jis teigė matęs žmonių, kurie važiavo į Lenkiją, ten gavo sveikos gyvensenos, stebėsenos paslaugas ir pastojo be intervencijos. Tai esą padaryta penkis kartus pigiau negu kainuotų pagalbinis apvaisinimas. „Mums kyla klausimas, kas bus su užšaldytais embrionais, kurie nebus panaudoti?“, – klausė LVŽS pirmininkas.

Tuo metu Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas, Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas sveikino, kad po ilgų dešimtmečių debatų leidome Lietuvoje susilaukti vaikų šeimoms, kurios turi problemų. Tokių šalyje skaičiuojama apie 50 tūkst.

„Nesigilinsiu į detales, bet daugelis Europoje naudoja tą būdą, kuris buvo patvirtintas“, – kalbėjo A. Sysas, pastebėjęs, kad iki šiol nevaisingas šeimas vertėme važiuoti ir pinigus mokėti svetur. A. Sysas priminė, kad gydymą laiduoja Konstitucija.

R. Karbauskis taip pat pasisakė prieš pavardžių rašymą asmens dokumentuose originalo kalba. Jo nuomone, čia galima būtų priimti kompromisinį variantą – pavardę originalo kalba būtų leidžiama rašyti antrame paso puslapyje.

A. Syso nuomonė šiuo klausimu buvo visiškai priešinga. Jo teigimu, kadencijos metu šį klausimą bandyta išspręsti, tačiau nesulaukta pritarimo tarp koalicijos partnerių. „Labai daug problemų kyla netgi užrašius antrame puslapyje. Lietuvoje tokie žmonės eina su viena pavarde, jeigu kyla teisminiai ginčai, teisiniai santykiai su kita šalimi, vėl atsiranda problemų. Manau, kad pavardė, vardas – žmogaus nuosavybė“, – kalbėjo socialdemokratas.

Valstiečių žaliųjų lyderis taip pat pasisako prieš bet kokias partnerystes – ar tai būtų tarp vienalyčių, ar tarp mišrių porų. Politiko nuomone, paveldėjimo ir kitus gyvenant kartu iškylančius klausimus galima išspręsti Civiliniu kodeksu. Tačiau R. Karbauskis negalėjo atsakyti, kaip konkrečiai tai padarytų.

R. Karbauskis aiškino, kad jei bus įteisinta partnerystė tarp vyro ir moters, tą Europos žmogaus teisių teisme išsikovos ir homoseksualai, tad partnerystės instituto visai nereikia. „Mūsų nuomone, tai dabar daroma tam, kad iš tikrųjų paskui sukurtų teisinę pasekmę, kad mus tiesiog verstų priiminėti sprendimus dėl vienos lyties šeimų“, – baiminasi R. Karbauskis.

Tuo metu R. Sysas sakė dėl vienalyčių porų partnerystės nematantis problemų. „Tai suaugusių žmonių reikalas“, – nukirto A. Sysas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (177)