Vyriausioji rinkimų komisija primena, kad Seimo rinkimų politinės kampanijos laikotarpiu ir rinkimų dieną, draudžiama tiek tiesiogiai, tiek netiesiogiai pirkti rinkėjų balsus, dovanomis ar kitokiu atlyginimu skatinti rinkėją dalyvauti arba nedalyvauti rinkimuose ir (arba) balsuoti už arba prieš vieną ar kitą asmenį, kurį numatoma kelti kandidatu, kandidatą arba kandidatų sąrašą.

Taip pat draudžiama žadėti už balsavimą atsilyginti rinkėjams po rinkimų turint tikslą paveikti rinkėjų valią ir taip trukdyti piliečiams įgyvendinti rinkimų teisę. Šios nuostatos numatytos Seimo rinkimų įstatymo 5(1) straipsnio 1 dalyje.

Papirkimas tai – dovanos ar kitoks materialus ir nematerialine atlygis: pinigai, buities reikmenys, tam tikri mokami darbai, mokamos paslaugos, koncertai, kultūriniai renginiai ir t. t.).

Būtina atkreipti dėmesį į tai, kad Seimo rinkimų politinės kampanijos laikotarpiu rinkėjams draudžiama dalinti mažareikšmius daiktus (pavyzdžiui, tušinukus, rašiklius, užrašų knygutes, bloknotus, ženkliukus, magnetukus, saldainius, arbatos pakelius, maišelius su partijų ir / ar kandidatų logotipais, raktų pakabukus, augalų sėklas, atšvaitus – juosteles, puodelius ir t. t.), neatsižvelgiant į tai, jog tai buvo galima daryti 2015 m. vykusių Savivaldybių tarybų rinkimų ir 2014 m. vykusių rinkimų į Europos Parlamentą metu.

Rinkėjų papirkimu nelaikoma: spausdintos medžiagos (veiklos ar rinkimų programos, biografijos ar kitokių informacinio turinio lankstinukų, kalendorių, atvirukų, lipdukų), pažymėtos politinės partijos, kandidatų sąrašo, kandidato ar asmens, numatomo kelti ar numatančio išsikelti kandidatu į Seimo narius, simbolika, neatlygintinas platinimas.

VRK atkreipia politinės kampanijos dalyvių ir rinkėjų dėmesį į tai, jog Seimo rinkimų įstatymo 5(1) straipsnio 2 dalyje yra numatytas baigtinis sąrašas daiktų, kurių dalijimas rinkėjams politinės kampanijos laikotarpiu nėra laikomas rinkėjų papirkimu. Visa kita, kas nepatenka į aukščiau minimą Seimo rinkimų įstatyme numatytą baigtinį sąrašą, nepriklausomai nuo rinkėjams dalijamų daiktų vertės, prilygintina rinkėjų papirkimui.

Administracinis teisės pažeidimų kodekso 207(7) straipsnis numato, kad rinkėjo balsavimas už atlygį, siūlymasis balsuoti už atlygį ar kurstymas tai daryti rinkimuose ar referendume – užtraukia baudą nuo 289 iki 579 eurų.

Baudžiamojo kodekso 172 straipsnis numato, kad tas, kas naudodamas psichinę prievartą arba papirkdamas, arba apgaulės būdu trukdė asmeniui realizuoti savo teisę rinkti, būti išrinktam arba dalyvauti referendume arba organizavo trukdymą asmeniui realizuoti savo teisę rinkti, būti išrinktam arba dalyvauti referendume, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Vadovaujantis Seimo rinkimų įstatymo 91 straipsniu Vyriausioji rinkimų komisija, nustačius įstatymo 5(1) straipsnio 1 dalies ar kitus šiurkščius įstatymų pažeidimus, gali priimti sprendimą dėl kandidatų sąrašo paskelbimo atšaukimo ar kandidato registravimo panaikinimo ir spręsti dėl rinkimų pripažinimo negaliojančiais šiame straipsnyje nustatyta tvarka. Asmuo padaręs šią veiką, jeigu dėl to rinkimai ar referendumas buvo pripažinti negaliojančiais, baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Skundai dėl rinkėjų papirkimo teikiami apygardos rinkimų komisijai, kuri, atsižvelgdama į pažeidimo pobūdį, ištiria faktines aplinkybes ir priima sprendimą.

Apie rinkėjų papirkimo atvejus galima pranešti Vyriausiajai rinkimų komisijai el. paštu: rinkim@vrk.lt arba policijai bendruoju numeriu 112.

Galima pateikti anoniminį pranešimą www.vrk.lt lange „Korupcijai rinkimuose NE" arba adresu: http://www.vrk.lt/pateikti-pranesima

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)