Juolab kad teigiamą koreliaciją tarp dėvimos spalvos ir gyvenimo trukmės įrodęs mokslininkas galėtų iškart rezervuoti lėktuvo bilietą į Stokholmą, kur vyksta Nobelio premijų įteikimai. Bet taip turbūt niekada neatsitiks. Nes gyvename ilgiau, kai tiesiog būname laimingi, nepriklausomai nuo to, kokią spalvą dėvime. Kita vertus, pavadinimas nebuvo vien manipuliacija, nes šituo teiginiu tikiu. Pats dažniausiai dėviu juodai, jaučiuosi laimingas ir tikrai norėčiau šita būsena pasidžiaugti ilgiau. O kas nenorėtų?

Tačiau pakalbėkime apie juodą spalvą aprangoje. Labai kontroversiška tema! Šiomis dienomis paklausinėjau kelių pažįstamų – kas jiems yra juoda spalva? Dažniausiai girdimi atsakymai: „nuobodu“, „niūru“, „egocentriška“, „kaip per gedulą“, „nepasitiki savimi“, „nori likti nepastebėti“. Gerai jau gerai, užteks! Tai ko tada taip mylime tą juodą spalvą, jeigu patys ją tapatiname su negatyvu? Ir dar esame prisigalvoję, kad užsieniečiai mus vertina kaip tamsius, niūrius ir depresyvius šiauriečius, kuriems – kone kasdien gedulas ir neviltis ir kurie bijo spalvų. Kiek klausinėjau užsieniečių, o su jais tenka bendrauti tikrai dažnai, beveik vienbalsiai tvirtino, kad esame ramūs ir santūrūs, bet turintys puikų skonį ir grožio pojūtį. Net kai vilkime juodai. Ypač kai vilkime juodai.

Italai juk irgi dievina juodą spalvą, bet esu tikras, kad apie save tokių stereotipų nekuria. Neapolyje mačiau kaip niekad daug juodai vilkinčių žmonių, o pasitempusios žilos senučiukės, vilkinčios juodą įliemenuotą kostiumėlį (sijono ilgis – iki kelių), juodus lakinius batelius (su gan aukštu kulniuku) ir mažą juodą skrybėlaitę, „pasodintą“ ant kriaukle susuktų plaukų - iki šiol pamiršti negaliu. Bet italus visas pasaulis, o ir jie patys save, mato kaip triukšmingus, spalvingus, gyvenimą ir jo malonumus mylinčius karštakošius. Net kai jie vilki juodai. Ypač Sicilijoje.

Mane džiugina britų mokslininkai, nes jie atlieka įdomius tyrimus ir dažnai prieina tokias išvadas, kurios mane maloniai nustebina. Tai štai, britai įrodė, kad juoda dažniausiai dėvima ne norint pasislėpti, bet – atvirkčiai – padaryti įspūdį. Pirmasis pasimatymas ir darbo pokalbis – dvi progos, kuriomis apklaustieji dažniausiai renkasi juodą spalvą. Trečia vieta nestebina – ten laidotuvės. Beje, pradedu pamilti ir čekų mokslininkus, - anie mano, kad juoda ir raudona – tai spalvos, kurios dažniausiai asocijuojasi su išoriniu patrauklumu. Vilkintys juodai taip pat aplinkinių suvokiami kaip labiau patikimi ir rimti, spinduliuojantys ne tik pasitikėjimą savimi, bet ir šarmą. Norėčiau, kad jie analogišką tyrimą atliktų ir Lietuvoje – turbūt nustebtų ir jie, ir mes.

Dažniausiai juoda į mūsų garderobus pirmą kartą įsibrauna dar paauglystėje. Liūdnieji emo, fatalistai gotai, agresyvoki metalo gerbėjai – visi jie vilki juodai ir taip išreiškia poziciją bei savo priklausimą tam tikrai subkultūrai. Bet šitas straipsnis ne apie juos. Juolab tikiu, kad iš subkultūrų išaugama, nes pats mėgau triukšmingus reivo vakarėlius, ryškių spalvų rūbus, peroksidu nubalintus, ežiu kirptus plaukus. O šįryt esu nuo galvos iki kojų juodas (pilki sportbačiai – maža išimtis), ramus ir tvirtai žinantis, kodėl myliu gyvenimą ir kodėl vilkiu juodai. Todėl kad ir ką besakytų spalvas tiriantys psichologai, man juoda yra ramybės, pasitikėjimo, vidinio tvirtumo, disciplinos ir, be abejo, nepriklausomybės simbolis. Apie seksualumą nekalbu – tegul sprendžia kiti.

Ar mano spintoje yra ir ne juodų rūbų? Be abejo! Ir ne tik taip pat mėgstamų pilkos ir baltos, bet ir raudonos, geltonos ir mėlynos. Bet juk tikrąją meilę gyvenime turime tik vieną, tiesa? Net jeigu kartais ta meilė tampa truputį kankinanti. Mylintiems juodą iššūkiu tampa naminiai gyvūnai, kurių plaukai begėdiškai ir iš tolo šviečia prilipę prie tokio rūbo. Skirtingų juodos atspalvių derinimas viename aprangos ansamblyje taip pat kantrybės reikalaujantis darbas, nes juodą mėgstantys žmonės žino: juoda gali būti prabangi ir pigi, karališkai sodri ir beviltiškai nuskalbta. Jau nekalbu apie tai, kad dažniausias girdimas klausimas juodos dėvėtojams: „Ar žinai, kad yra ir kitų spalvų?“. Vegetarai supras – juos dažniausiai kankina klausimu: „Ar nenusibosta vien žoles valgyti?“. Ne, nenusibosta, būkite ramūs ir gyvenkite sau.

Užtat aš tikrai žinau, kad vilkėdamas juodai galiu eiti ir į darbą, ir į vakarėlį, ir prabangų pobūvį, nes ši spalva – universaliausia. Man nereikia laužyti galvos, derinant kitų spalvų garberodo detalių su juodais rūbais, nes juoda lengvai derinama su visomis spalvomis. Vilkėdamas juodai visada atrodau pasitempęs ir – neslėpkime – dailesnis, nes seniai žinoma, kad juoda lieknina, o atrodyti formoje nori ir moterys, ir vyrai. Galų gale, apsipirkimas gali tapti beveik malonus, nes iškart matau, kur sukabinti mane dominantys rūbai. Jeigu pirkčiau rūbus internetu, o to beveik nedarau, būtų tiesiog pasaka – produktus elektroninėse parduotuvėse lengva rūšiuoti pagal norimą spalvą vienu pelės paspaudimu. Truputėlį šmaikštauju, žinoma.

Kaip bebūtų, Coco Chanel sukūrė ne mažą raudoną ar mažą žalią, bet mažą juodą suknelę, kuri neginčytinai lieka elegancijos ir rafinuoto skonio simboliu. O pasidairius po nuotraukų galerijas iš prabangiausių renginių – apdovanojimų, premjerų ir karališkųjų priėmimų – suprantu, kad gražiausiai šiuose kontekstuose atrodo būtent juoda. Sunkiai įsivaizduoju formaliausią iš žinomų aprangos kodų – „white tie“ – be juodo smokingo ir juodų lakuotų batelių. Nors būtų smagu pamatyti, kaip atrodytų minia svečių, jeigu juoda būtų pakeista, pavyzdžiui, raudona. Akis skauda net pagalvojus.

Herbertas Markusas (Herbert Marcus), legendinės JAV prabangių prekių ženklų universalinės parduotuvės „Neiman Marcus“ įkūrėjas, yra pasakęs, kad juodai vilkinčios moterys gyvena spalvingus gyvenimus. Aš papildysiu – ir vyrai. Ar vilkėdami juodai ir gyvendami spalvingus gyvenimus jie gyvena ilgiau – nežinau, bet labai norėčiau tikėti, kad bent jau ne trumpiau. Nors straipsnis pavadinimu „Dėvi juodai – gyveni trumpai“ tikriausiai sumuštų visus skaitomumo rekordus, nes ką besakytume garsiai, juodą spalvą slapta mėgstame mes visi. Net ir tie, kurie rėkia, kad oranžinė yra nauja juoda („Orange is the new black“ – angl., pastarųjų metų mados tendencija).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)