Balsuojantįjį ne rinkimų dieną rinkėją, pagal pateiktą asmens dokumentą, komisijos narys suras rinkėjų sąraše ir atspausdins jam šiems rinkimams sukurtą naują dokumentą – išankstinio balsavimo lakštą. Lakštą, įgyvendinant elektroninį rinkėjų žymėjimą, Vyriausioji rinkimų komisija įvedė į rinkimų organizavimo procesą, kaip papildomą rinkimų skaidrumą užtikrinančią priemonę.

Anksčiau, balsuojant ne rinkimų dieną, rinkimų komisijų nariai (ar pašto darbuotojai) turėdavo ranka užpildyti dokumentus. Taigi išankstinio balsavimo lakštas bus automatiškai suformuojamas Vyriausiosios rinkimų komisijos informacinės sistemos ir komisijos atspausdinamas.

Rinkėjui, balsuojančiam ne rinkimų dieną, bus išduodami šie balsavimo ne rinkimų dieną dokumentai:

1. Išankstinio balsavimo lakštas.

Išankstiniam balsavimui reikalingi dokumentai

Lakštą sudaro trys dalys:

a) pirmojoje dalyje pateikiama informacija apie rinkėją ir jam išduotus balsavimo dokumentus. Ši dalis po balsavimo saugoma komisijoje;
b) antroji dalis – užpildyto išorinio balsavimo voko priėmimo kvitas, išduodamas rinkėjui, jam pateikus po balsavimo užklijuotą išorinį voką;
c) trečioji dalis – rinkėjo kortelė, kartu su balsavimo dokumentais atiduodama rinkėjui, balsuodamas rinkėjas ją įdeda į išorinį balsavimo voką.

2. Vidinis balsavimo vokas, skirtas rinkėjui įdėti balsavimo biuletenius.
Išankstiniam balsavimui reikalingi dokumentai
3. Išorinio balsavimo vokas, skirtas rinkėjui įdėti rinkėjo kortelę ir vidinį balsavimo voką su jame esančiais biuleteniais.
Išankstiniam balsavimui reikalingi dokumentai
4. Specialus ženklas yra skirtas išorinio balsavimo voko apsaugai. Jį sudaro trys dalys. Visos dalys turi tą patį individualų numerį.
Išankstiniam balsavimui reikalingi dokumentai

Užklijuotą išorinį balsavimo voką (su jame esančiais rinkėjo kortele, vidiniu balsavimo voku ir ten esančiu rinkimų biuleteniu) rinkėjas įteikia komisijos nariui.

Šis, gavęs rinkėjo įteiktą voką, šį voką rinkėjo akivaizdoje užklijuoja specialiu ženklu ir išduoda rinkėjui lakšto antrąją dalį – šio voko priėmimo kvitą. Specialus ženklo numeris yra žinomas tik rinkėjui; komisijos nariams (pašto darbuotojams), kurie priėmė iš rinkėjo voką; ir apylinkės rinkimų komisijai, kurios rinkėjų sąrašuose rinkėjas yra įrašytas.

Pagal šį numerį apylinkės rinkimų komisijos nariai galės pasitikrinti, kurie rinkėjai, esantys apylinkės rinkėjų sąraše, balsavo iki rinkimų dienos. O rinkėjas portale „Rinkėjo puslapis“, skiltyje „Rinkėjo istorija“ turės galimybę pasitikrinti, savo balsavimo faktą (t. y. balsavo būdą, vietą). Pažymėtina, kad ši balsavimo procedūra visiškai užtikrina rinkėjo balsavimo paslaptį.

DELFI primena, kad balsavimas iš anksto organizuojamas savivaldybėse, namuose ir specialiuose paštuose. Daugiau apie tai skaitykite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)