„Dainos teatro“ kūrėjai sako, kad vyresniajai žiūrovų kartai šie koncertai bus malonus nostalgiškas prisiminimas, o jaunajai – galimybė pirmą kartą pažinti šį išskirtinį projektą.

Kaip sako Vytauto Kernagio fondo steigėjas Vytautas Kernagis, per tuos 30 metų, kurie praėjo nuo „Dainos teatro“ susibūrimo, užaugo visiškai nauja klausytojų karta, kuri tiesiog neturėjo galimybės originaliosios grupės pasirodymų pamatyti gyvai. Jai norima „Dainos teatrą“ pristatyti pirmą kartą, o vyresniajai auditorijos daliai pamėgtas dainas pateikti kiek kitokioje šviesoje.

„Mes labai norime paskatinti dialogą tarp dviejų kartų, bei tuo pačiu parodyti, kad tos gyvenimiškos problemos ir žmogiškos tiesos, apie kurias kalbama „Dainos teatro“ kūryboje, visais laikais išlieka tokios pačios. Skiriasi tik jų išraiškos priemonės“, – teigia V. Kernagis.

Šalia originaliojo „Dainos teatro“ kūrėjų Andriaus Kulikausko, Ilonos Balsytės, Arūno Degučio gros ir Aidas Giniotis, Saulius Bareikis. Kaip sako kompozitorius A. Kulikauskas, „Dainos teatras“ atgimsta šiek tiek kitoks, bet visgi nesunkiai atpažįstamas.

„Jis tiesiog negali būti toks pats, koks buvo tada. Paprasčiausiai nebėra daugybės žmonių. Nebėra ir pačio „Dainos teatro“ lyderio. Viskas neišvengiamai bus šiek tiek kitaip. Tačiau žiūrovai tikrai gali tikėtis tokio paties nuoširdumo, tokio paties požiūrio. Mes tiesiog norime priminti, kad buvo toks reiškinys. Atliksime dainas, kurios daug kam gal jau ir pamirštos. Tačiau mes norime jas priminti“, – teigia jis.

Andrius Kulikauskas

„Dainos teatro“ kūrėjas prisimena, kad prieš tris dešimtmečius šio teatro idėja išsirutuliojo tiesiog kartu susėdus ir pradėjus kurti, o dabar atgimė irgi labai organiškai.

„Tada Vytas ir aš pradėjome viską pamažu, žingsnis po žingsnio. Dabar viskas irgi išėjo labai logiškai. Norėjome ne tiek atgaivinti „Dainos teatrą“, kiek labai švelniai prie jo vėl prisiliesti, priminti žmonėms, kad Lietuvoje buvo toks kultūrinis įvykis. Dalis žmonių į koncertą tikrai ateis vedami nostalgijos. Jaunimą, kuris gal ne tiek ir daug žino apie „Dainos teatrą“, galbūt suintriguos tėvų entuziazmas“, – svarsto jis.

„Dainos teatro“ narė, aktorė Ilona Balsytė pabrėžia, kad bent trumpam sugrįžti prie šio projekto malonu ir todėl, kad jis visada turėjo ir turės labai didelę asmeninę prasmę.

„Tuo metu aš tebebuvau studentė ir tais laikais visi gaudavo paskyrimą į kokią nors darbovietę. Mūsų atveju – į teatrus. Aš irgi turėjau eiti į vieną iš teatrų, bet tuo pačiu metu gavau ir pasiūlymą prisijungti prie Vytauto Kernagio „Dainos teatro“. Man tai buvo didelis iššūkis, ir tuo metu toks mano pasirinkimas atrodė gana drastiškas. Juk atsisakiau akademiško teatro ir išėjau į nežinią. Tuo metu tai buvo visiškas avangardas, naujovė, nežinia“, – prisimena ji.

Aktorė teigia, kad „Dainos teatras“ paliko labai ryškų pėdsaką ne tik klausytojų atsiminimuose, bet ir jame dirbusių kūrėjų gyvenimuose.

„Aš nebijau pasakyti, kad kiekvienam „Dainos teatro“ nariui tas buvimas drauge turėjo didelę asmeninę vertę. Tai buvo labai ryškus laikas. Juk buvome novatoriški, dažnai ir ne visai suprasti. Vyto idėjos buvo visiškai naujos Lietuvos estradinėje scenoje. O man asmeniškai tai buvo ir pirmoji profesionali scena, mano kūrybinis startas, turėjęs man labai didelės įtakos“, – sako I. Balsytė.

Ruošdamiesi artėjantiems „Dainos teatro“ koncertuose aktoriai sau kelia tikslą padėti žiūrovams pajusti tą „Dainos teatro“ dvasią ir sukurti nostalgišką bei gerų emocijų pilną vakarą.

Koncerte skambės gražiausios dainos iš visų 9 „Dainos teatro“ programų: „Gera žinoti iš anksto“, „Niekų dainelė“, „Kai sirpsta vyšnios Suvalkijoj“, „Santechnikas iš Ukmergės“ ir kt. Kai kurios suskambės naujai, o kitos – sugrąžins į praeitį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)