Įstatymo pakeitimą pateikė Seimo nariai Bronius Bradauskas, Andrius Palionis ir Gintautas Mikolaitis.

Po pateikimo įstatymo pakeitimo projektui pritarta. Už balsavo 31 Seimo narys, prieš – 0, susilaikė – 2.

Kad šis pakeitimas įsigaliotų, reikia, kad Seimas jam pritartų po svarstymo ir priėmimo. Taip pat naujai priimtą teisės aktą dar turėtų pasirašyti prezidentė Dalia Grybauskaitė. Svarstymas numatytas rugsėjo 27 d.

Didiesiems prekybos tinklams susitarus prašyti asmens dokumento perkant alkoholį prekybos centruose prašoma nuo šių metų rugsėjo 2 d.

Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo iniciatorius B. Bradauskas Seime aiškino, kad tokiu draudimu norima sustabdyti prekybos tinklų „pasityčiojimą“ iš žmonių. Pasak jo, nenormalu, kai asmens dokumento prašoma iš žmonių, kurie akivaizdžiai turi 60 ar daugiau metų.

„Prekybininkai tiesiog pasityčiojo iš žmonių, suversdami kaltę, kad tai Seimo sprendimas. Žmonės pasipiktino Seimu, galvodami, kad tai jo sprendimas, todėl tiesiai siūlau įvardyti, kada galima prašyti dokumento“, – kalbėjo socialdemokratas.

Trijų Seimo narių pasiūlyme numatoma, kad alkoholinių gėrimų pardavėjai turi teisė „reikalauti pateikti asmens amžių liudijantį dokumentą tik, kai yra abejonių“, kad asmuo yra nesulaukęs pilnametystės.

Prieš balsavimą su kolegomis Seime apie pakeitimą diskutavęs B. Bradauskas atrodė kaip reikiant įsiutęs: neatsisakius prekybos centrams idėjos prašyti iš visų asmenų dokumentų, perkant alkoholį, grasino išvis perkelti alkoholio prekybą į specializuotas ar mažas parduotuves.

„Prekybos tinklai suįžūlėjo“, – kalbėjo jis, įspėdamas, kad Seimas galėtų pamokyti prekybos centrus, pavyzdžiui, alkoholio prekybą atidavus smulkiesiems verslams ar riboti prekybos plotą (paminėta 100 kv. m), kokio dydžio parduotuvėse būtų galima pardavinėti alkoholį.

„Jie (prekybos centrai – red.) ydingai traktuoja įstatymą ir neturi teisės reikalauti dokumentų. Kokios abejonės dėl amžiaus gali kilti matant lazdele besiramsčiuojantį pensininką? Reikia sakyti (jiems – red.), kad baigtų cirkinti arba įvesti griežčiausius draudimus ir dar apmokestinti prekybos plotą“, – prieš balsavimą kalbėjo konservatorius Jurgis Razma.

Apie didžiųjų prekybos tinklų susitarimą prašyti pirkėjų asmens dokumento perkant alkoholį pranešė Lietuvos prekybos įmonių asociacija. Tuomet argumentuota, kad taip turėtų būti garantuota, jog alkoholio neįsigis nepilnamečiai.

„Trys pagrindiniai šios memorandumo ir naujos alkoholio pardavimo tvarkos tikslai: eliminuoti žmogiškąjį mūsų kasininkų klaidos faktorių, sprendžiant apie pirkėjo amžių, maksimaliai sumažinti galimybes nepilnamečiams įsigyti alkoholio bei skatinti sąmoningesnį visuomenės elgesį“, - rugpjūčio pabaigoje teigė asociacijos vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas.

Geros valios memorandumą, kuriuo remiantis alkoholis parduotuvėse buvo pradėtas parduoti tik pateikus asmens amžių liudijantį dokumentą, šių metų birželį buvo pasirašytas sveikatos apsaugos ministro Juro Poželos, Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdančiojo direktoriaus L. Vilimo, bendrovių „Maxima LT“, „Palink“, „Rimi Lietuva“, „Norfos mažmena“, „Prisma LT“, „Aljansas Aibė“, „Lietuvos kooperatyvų sąjungos“ vadovų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (310)