Taip LRT RADIJUI tvirtina Antikorupcinės Naglio Puteikio ir Kristupo Krivicko koalicijos narys K. Krivickas. Partija „Tvarka ir teisingumas“ siūlo nustatyti 5 tūkst. eurų vertės vaiko gimimo pašalpą, o kiekvienam vaikui iki 18 metų mokėti 100 eurų per mėnesį. Partijos narių teigimu, tokios išmokos garantuotų didesnį gimstamumą Lietuvoje.

Partija „Tvarka ir teisingumas“ savo programoje žada, kad vienkartinė vaiko gimimo pašalpa sudarys 5 tūkst. eurų, kiekvienam vaikui per mėnesį iki 18 metų bus mokami vaiko pinigai – 100 eurų. Anot Almanto Petkaus, net nereikia svarstyti, ar tokie veiksmai paskatintų gimstamumą Lietuvoje, tai jau įrodė praktika.

„Reikia pasižiūrėti į skaičius. 2007–2009 m. vyravo geriausias valstybės požiūris į gimstančius vaikus. Savo programoje rašome, kad motinystės atostogų metu pirmaisiais metais turi mokėti 100 proc., antraisiais – 70 proc., o trečiaisiais – 50 proc. [išmoką]. Tais 2007–2009 m. Lietuvoje gimė daug daugiau vaikų nei pastaraisiais metais. Šiandieniniai pirmokai netelpa į mokyklas“, – sako A. Petkus.

Vertindamas tokią situaciją, politikas tvirtina, kad ne veltui partija savo programoje siūlo ir kitas priemones, pavyzdžiui, lengvatas pirmam būstui įsigyti. „Tai prisidėtų ne tik prie šeimos gerovės. Tai prisidėtų ir prie emigravusiųjų susigrąžinimo. Apie tai, manau, kalbėsime vėliau. Tikrai nenorėtume, kad šiais mūsų siūlymais naudotųsi tie asmenys, kurie nėra šeima“, – tvirtina A. Petkus.

„Tvarkietis“ Algimantas Dumbrava priduria, kad Seime diskusijos dėl vaikui skiriamų pinigų vyksta jau seniai. „Aš džiaugiuosi, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ryžosi nors truputį grįžti į tą lygį, kuris buvo prieš krizę, tačiau ji visus tuos dalykus daro testuodama šeimų pajamas. Iki krizės, iki 2009 m., visi vaikai gaudavo po 52 litus. [...] Dabar mes grįžome prie testavimo“, – atkreipia dėmesį A. Dumbrava.

Jo siūlymu, reikėtų pasiekti bent tiek, kad daugiavaikių šeimų pajamos nebūtų tikrinamos – gimus trečiam vaikui, visiems šeimos vaikams iki 18 metų privaloma tvarka turėtų būti mokami vaiko pinigai. „Jei gimė trys vaikai, jie auga, iki 18 metų jie privalėtų gauti tą, kad ir kuklią, išmoką, bent 52 litus. Lenkai, kaip žinote, žada mokėti net po 500 zlotų“, – akcentuoja A. Dumbrava.

Anot „tvarkiečių“ vaikams ketinamos skirti sumos nėra itin didelės, todėl pinigų biudžete turėtų atsirasti. Jie pripažįsta, kad, per metus Lietuvoje gimus 30 tūkst. vaikų, reikėtų išmokėti 150 mln. eurų sumą siekiančias vienkartines išmokas, tačiau priduria, kad tai realu.

„Jei valstybė norėtų, ji rastų šių pinigų. Krašto apsaugai, gynybai mes jų surandame nediskutavę. Tuos pinigus skiriame, kai norime, jų randame. Vadinasi, jei norime pagerinti demografinę situaciją, kad jaunos šeimos čia liktų, privalome ieškoti lėšų“, – sako A. Petkus.

Tokiai oponentų nuomonei iš dalies pritaria ir Antikorupcinės Naglio Puteikio ir Kristupo Krivicko koalicijos narys K. Krivickas. Jo teigimu, į šiuos pažadus reikėtų reaguoti tik tada, jei jie taptų realybe, nes tuomet siūlomos priemonės tikrai paskatintų gimstamumą, tačiau, ieškant lėšų šioms priemonėms įgyvendinti, K. Krivickas siūlo atkreipti dėmesį į korupciją.

„Žurnalistai mėgsta klausti – iš kur paimsite pinigų? Turbūt visi pripažinsime, kad investicija į gimstamumą, į vaikus, yra pati geriausia investicija. Nėra kitos geresnės. Investavus į vieno vaiko gimimą, kad ir 5 tūkst. ar 10 tūkst. eurų, tai valstybei atsipirks dešimteriopai, nes vaikas užaugs Lietuvos Respublikos piliečiu, jis mokės mokesčius, kurs pridėtinę vertę, bus ateities politikas“, – tvirtina K. Krivickas.

Jo tikinimu, šios lėšos galėtų būti rastos kad ir dabar: „Tuos pinigus prarija korupcija. Vėl grįžtu prie to – korupcija apraizgiusi visas sritis. Mes teigiame – išsilaisvinus nuo korupcijos voratinklių, visose srityse tų pinigų bus galima skirti: vaiko vienkartinei išmokai, sulaukus pilnametystės būtų galima skirti 2 tūkst. eurų butui, mokslui ir t. t. Tai būtų galima padaryti jau šiandien ir žurnalistams nekiltų klausimų, jei staiga valstybės iždas gautų papildomus, iš korupcijos nasrų ištrauktus, 500–700 mln. eurų“, – įsitikinęs K. Krivickas.

Anot jo, išlaisvinus pinigus nuo korupcijos, būtų galima džiaugtis oponentų – partijos „Tvarka ir teisingumas“ – išsikeltais tikslais.