Jelena – kabelinės televizijos „Balticum TV“ klientė. Ji sako pastebėjusi rusiškų kanalų dingimą iš transliacijos prieš kelias savaites. „Giminaitė prieš tris savaites sakė, kad neberodo „Pervyj baltijskij kanal“ ir kitų. Po kelių dienų ir aš pastebėjau dingimą“, – ru.DELFI.lt pasakojo Jelena.

„Balticum TV“ kaltina BMA. „Balticum TV“ išplatintame pranešime rašoma, kad rugpjūčio 23 d. kompanija BMA, turinti teisę transliuoti išvardinus TV kanalus, „neteisėtai išjungė savo transliuojamų rusiškų TV programų signalą, norint paveikti derybų eigą neteisėtu būdu“.

„Nepaisant to, UAB „Balticum TV“ sumokėjo kompanijai „BMA“ visas neteisėtai reikalaujamas sumas ir nusiuntė raštišką pretenziją su pakartotinu prašymu atnaujinti TV kanalų signalą, bet signalas, deja, atnaujintas nebuvo“, – rašoma „Balticum TV“ pranešime.

Kaip tvirtina kabelinės televizijos operatorė, rugsėjo 2 d. buvo gautas kompanijos BMA laiškas, kuriame nebuvo aiškių atsakymų į „Balticum TV“ klausimus, o buvo pridėta dar viena sąskaita.

„Rugsėjo 6 dieną "Balticum TV" nusiuntė pasiūlymą kompanijai „BMA“ su prašymu tinkamai perskaičiuoti sumas ir pateikti teisingas sąskaitas. Taip pat pateikti tinkamą sutartį, kurioje nebūtų galimų Lietuvos Respublikos įstatymų pažeidimų ir atnaujinti neteisėtai išjungtų TV kanalų signalą, t. y. sąmoningai nekenkti „Balticum TV“ abonentams, ypač ne lietuvių tautybės gyventojams“, – rašoma „Balticum TV“, kuri ketina ieškoti teisybės teisme, pranešime.

Apie ketinimą apskųsti BMA teisme pranešė ir kompanija „Init“. „Balticum“ ir „Init“ abonentai negali žiūrėti iš viso 12 BMA platinamų rusiškų kanalų. Kaip pranešė Lietuvos kabelinės televizijos asociacija, su problema susidūrė dauguma Lietuvos kabelinės televizijos operatorių, pasirašiusių sutartis su BMA.

„Kol kas su BMA daugiausiai problemų turėjo didieji operatoriai, tačiau spaudimą patiria visi“, – interviu DELFI konstatavo Kabelinės televizijos asociacijos prezidentė Vaiva Žukienė.

Vaiva Žukienė

Jos teigimu, kabelinių televizijų operatoriai pasirašo individualias sutartis su BMA, todėl spaudimo scenarijai kiekvienu atveju yra su variacijomis.

„Pagrindiniai kanalai, kuriuos platina BMA yra „Pervyj baltijskij kanal“, NTV ir REN TV, bet yra ir kitų, kurios neįeina į bazinį paslaugų paketą“, – vardino V. Žukienė.

„Elgesio tikslas greičiausiai yra bandymas prispausti, nes tai ne pirmas kartas, kai kanalas išjungiamas ir tada pradedamas spaudimas dėl kainų ir kitų sąlygų. Suprantama, kad po kelių išjungimų ir pasikeitusio požiūrio į šiuos kanalus viešojoje erdvėje, dėl ko pastarieji neteko dalies reklamos užsakymų, BMA turbūt siekia tokiu būdu kompensuoti prarastas pajamas“, – mano V. Žukienė.

DELFI paprašė ir BMA vykdomojo direktoriaus Antono Blinovo komentaro. Šis atsakė į klausimus raštu.

– Kiek žinome, su dauguma kabelinės televizijos operatorių Lietuvoje BMA kilo problemų, todėl nutraukėte rusiškų kanalų transliaciją („Pervyj baltijskij“, NTV, REN TV ir kitų). Prašau, atsakykite, su kokiomis konkrečiai kompanijomis nutraukėte bendradarbiavimą ir dėl kokių priežasčių?

– Iš karto noriu patikslinti, kad tai ne „rusiški kanalai“. Tai kanalai, registruoti ES ir rodantys savo programų tinkluose laidas, sukurtas rusiškų kanalų. Taip daro ir daugelis Baltijos televizijos kanalų, pavyzdžiui, lietuviškas kanalas BTV, transliuojantis gana didelį kiekį produkcijos, sukurtos rusų NTV. Siūlome vartoti teisingą terminologiją, kad nepainiotumėte skaitytojų. Lietuvos radijo ir televizijos komisijai (LRTK) nusprendus, kad nuo 2016 m. gegužės 18 d. kanalas „NTV Mir Lithuania“ bus rodomas tik už papildomą mokestį, BMA nustatė naujus įkainius operatoriams.

Primename, kad šis sprendimas buvo priimtas, remiantis Lietuvos Respublikos Įstatymo dėl visuomenės informavimo pataisomis, dėl kurių pernai metų pabaigoje pasirašė prezidentė. Prie pataisų ruošimo aktyviai prisidėjo ir Lietuvos operatorių atstovai.

Taip abonentų, žiūrinčių mūsų kanalus, gerokai sumažėjo. Naujas LRTK sprendimas (atšaukiantis ankstesnį) numatė, kad nuo 2016 m. birželio 22 d. „NTV Mir Lithuania“ bus įtraukiama į paketus operatorių nuožiūra. Na o kai kurie operatoriai mėgino gudrauti – slėpti nuo BMA realius duomenis apie abonentų skaičių. Be to, be transliuotojo (t. y. BMA) sutikimo kanalų operatoriai negali priimti sprendimo dėl kanalų įtraukimo į paketus.

Esant tokioms aplinkybėms BMA pateikė visiems operatoriams vienodus, nediskriminuojančius finansinius pasiūlymus.

Dabar su visais lietuvių kabelinės televizijos operatoriais, išskyrus du, sudaryti abiem pusėms naudingi susitarimai ir formalizuoti santykiai. Tai liudija BMA kanalų transliavimas pagrindiniuose tinkluose. Dabar mūsų kanalai neretransliuoja tik INIT ir „Balticum“. Nesutarimai yra išskirtinai komercinio pobūdžio.

– „Balticum TV“ skelbia, kad BMA vasarą neatsiuntė sąskaitų, o paskui pareikalavo už viską sumokėti dvigubai. Net kai, jų teigimu, jie sumokėjo, jūs vis tiek neįjungėte televizijos kanalų transliavimo. Dabar jie ketina paduoti jus į teismą. Prašau, pakomentuokite šią situaciją.

– Nuo 2016 m. pradžios operatorius „Balticum TV“ retransliuodavo mūsų kanalus be jokio susitarimo. Šiuo laikotarpiu derėjomės dėl naujo susitarimo sąlygų, apeliuodami į operatorių gerą valią, ir pateikdavome atitinkamas sąskaitas. Operatorius jas apmokėdavo, taigi pripažindavo paslaugų teikimo faktą ankstesniais periodais.

Tokie apmokėjimai, nesant kokio nors principinio susitarimo, jokiais būdais neįpareigoja mūsų išsaugoti esamą formatą ir santykių sąlygas ateityje. Apie jokį tolimesnį „dvigubą dydį“ BMA nežinoma, tai apsirikimas.

Atsiradus neapibrėžtumui dėl LRT 2016 m. gegužės 18 d. sprendimo, vykstant derybų dėl naujo kanalų paketų sudarymo procesui, vasarą sąskaitos iš tiesų nebuvo pateikiamos. Tačiau praėjus ištisam ketvirčiui ir „Balticum TV“ nenorint užmegzti konstruktyvaus dialogo, buvome priversti išjungti jų tinklui mūsų kanalus. Dabar jie bando manipuliuoti visuomenės nuomone, teisina savo neatsakingumą kaltinimais BMA.

– Ar susiklosčiusi situacija susijusi su tuo, kad Lietuvoje dėl negatyvaus konteksto sumažėjo jūsų reklamos užsakovų, o tuo pačiu – piniginių įplaukų? Ar ketinate taip gauti geriausias sąlygas – padidinti kainas?

– Reklamos užsakovų iš tiesų sumažėjo, bet ne dėl efemeriško „negatyvaus konteksto“, o dėl baimės atmosferos, kurią sukūrė Lietuvos valdžia su lojalia žiniasklaida ir dėl tiesioginio poveikio reklamos užsakovams.

Bet pagrindinė nesutarimų su kai kuriais operatoriais priežastis (kilo) dėl nenoro normalizuoti santykių su BMA kils chaosui, kurį sukėlė žinomas LRTK sprendimas ir vėlesnis jo atšaukimas. Kai kurie operatoriai bandė pasinaudoti šiuo neapibrėžtumu ir žaisti komerciškai nesąžiningą žaidimą su BMA.

– Ar susiduriate su tokiomis problemomis Latvijoje ir Estijoje?

– Prisiminus situacijos priežastis, paaiškintas atsakymuose į ankstesnius klausimus, tokių problemų Latvijoje ir Estijoje BMA grupė neturi.

– Kaip, jūsų nuomone, išsispręs situacija Lietuvoje? Kada ketinate atnaujinti rusiškų kanalų transliavimą kabelinių televizijų operatoriams?

– Dar kartą pabrėšiu – tai ne „rusiški kanalai“. Kai jau ne kartą pranešėme, BMA grupės kanalų transliavimas bus nedelsiant atkurtas dviejų likusių operatorių tinkluose tada, kai tam atsiras juridinio pagrindo, t. y. bus daryta sutartis retransliavimo teisei.