Austėja Gendroliūtė gimė 2002 m. gegužės 9 d. Tauragėje. Augo archyvarės ir girininko šeimoje, kartu su dviem vyresniais broliais, romantiškai miškais apsuptoje sodyboje. Jau ankstyvoje vaikystėje susidomėjo fotografija.

„Buvau gal trečioje ar ketvirtoje klasėje. Vieną dieną stalčiuje atradau kadaise tėvų pirktą muilinę. Atsimenu, jog pirmas kadras buvo – mamos orchidėja ant palangės“, – šypteli ji.

Prieš metus Austėja pradėjo lankyti TMKC („Tauragės moksleivių kūrybos centras“) įsteigtą jaunimo fotoklubą „Kadras“, vadovaujamą žinomo miesto fotografo Romualdo Vaitkaus.

„Klube esu jauniausia, todėl iš pradžių buvo sunku, tačiau ten sutikau daug bendraminčių ir įgijau neįkainuojamos patirties. R. Vaitkus – puikus mokytojas: visada išsakantis kritiką, draugiškas, jaunatviškas ir palaikantis. Jis man suteikė aiškius pradmenis. Per 2-3 mėnesius perpratau fotoaparatą, o dabar tiesiog tobulėju.“

Pats R. Vaitkus šiltai atsiliepia apie savo mokinę: „Ji išties įdomi kūrėja. Patinka, kad fotografijoje turi savo nuomonę, žino, ko siekia ir kaip nori išgauti galutinį rezultatą. Fotografijoje reikia labai daug eksperimentuoti – tai ji dabar ir daro.“

Austėja labiausiai mėgsta autoportretus. Ji siekia atskleisti save skirtinguose amplua. Tačiau taip pat fotografuoja ir kitus. Fotomodeliais dažniausiai tampa draugės ar kitos pažįstamos merginos. Paklausta, kas labiausiai žavi žmonėse, jaunoji fotografė atsako, jog nuoširdumas ir natūralumas.

Tą gali paliudyti ir su ja dirbusi bičiulė Kornelija Kiniulytė: „Austėjai svarbiausia tikra emocija. Kai fotografavomės, nebuvo jokio dirbtinumo. Ji jaunas ir gabus žmogus, kuriame matau didelį potencialą.“

Garsus Tauragės fotografas, radijo laidų vedėjas, Romanas Naryškinas teigia, kad menas tarp jaunų žmonių šiandien keičia kryptį – tampa kur kas asmeniškesnis: „Žmogus atsisuka į save ir savo aplinką. Tam įtakos turi ir judėjimai Vakaruose. Pavyzdžiui, „If you leave“ (angl. Jei išeisi) projektas, nagrinėjantis vienatvę ir intymumą. Mes juos lengvai ir greitai pajaučiame per socialinius tinklus, bet, paradoksalu, jog tie patys socialiniai tinklai, tarsi atima paslaptis iš mūsų gyvenimo. Tad atsisukam į save išsiaiškinti, ar tos paslaptys vis dar yra. Arba įsitikinti, kad esame daugiau, nei mūsų socialinės anketos.“

Jis pastebi Austėjos talentą, tačiau įspėja, kad tokia fotografija retai kuriam vyresnės kartos menininkui suprantama, todėl gali būti šiek tiek rizikinga. Nepaisant to, džiaugiasi tokiu merginos savitumu ir linki judėti pirmyn.

Pati Austėja savų autoritetų neturi: „Turėti idealą nėra naudinga, nes tai jau savaime būtų kopijavimas, o fotografui svarbiausia – unikalumas.“

Vien fotografija irgi neapsiriboja: puikiai mokosi, daug skaito, domisi muzika, keliauja, žaidžia badmintoną.

„Galbūt vėliau studijuosiu verslo vadybą, tačiau neabejoju, jog fotoaparatas visada išliks su manimi“, – atsakė, paklausta apie ateities planus.

Austėja teigia, jog svarbiausia suprasti, kas yra tikrasis grožis: „Viskas, kas geriausia, slypi jūsų viduje. Plati šypsena ir iš laimės švytinčios akys – patys žaviausi dalykai. Spinduliuokite natūralumu ir pamilkite save“, – taria ji ir pati plačiai nusišypso.

Pažįsti šaunių žmonių, kurie verti DELFI skaitytojų dėmesio? Nori juos pakalbinti ir pasidalyti jų talentų su kitais? Rašyk mums el.paštu pilieciai@delfi.lt!