Surėjaus universiteto iš Didžiosios Britanijos mokslininkų komanda atliko tyrimą, kuriuo siekta išsiaiškinti išmetamųjų dujų koncentracijos lygį spūstyse stovinčių automobilių salonuose. Tyrimo metu kenksmingų medžiagų kiekis mašinų salonuose buvo matuojamas joms važiuojant šešių kilometrų atkarpa, kurioje buvo 10 didelių sankryžų.

Taip pat visą laiką salone pakaitomis naudoti penki skirtingi vėdinimo būdai: atidarius langą, įjungus ventiliavimo sistemą su išoriniu recirkuliavimu, po to su vidiniu recirkuliavimu, įjungus kondicionierių ir galiausiai, išjungus visas vėdinimo sistemas ir uždarius langą.

Paaiškėjo, jog didžiausią išmetamųjų dujų kiekį automobiliuose sėdintys žmonės gauna tokiu atveju, jei važiuoja atsidarę langus arba įsijungę vėdinimo sistemą ar kondicionierių. Tokiu atveju stovint kamštyje arba sustojus prie draudžiamo šviesoforo signalo kenksmingų medžiagų koncentracija automobilių salonuose iškart padidėja 40-ia procentų.

Prisiminus, jog smulkios teršalų dalelės kuo puikiausiai suranda kelią į smegenis, vertėtų rimtai susimąstyti dėl šių tyrimų rezultatų.

Bet mąstyk nemąstęs be konkrečių veiksmų. Štai todėl galutinė mokslininkų išvada tokia: atsidūrę transporto kamštyje jokiu būdu neatidarykite langų ir išjunkite kondicionierių ir vėdinimo sistemą. O jei labai karšta, naudokite oro recirkuliacijos salone režimą (tai neleis traukti užteršto oro iš lauko) ir stenkitės laikytis kuo toliau nuo priekyje judančios mašinos.

Tyrimo rezultatai rodo, jog jeigu taip elgsitės, išmetamųjų dujų poveikis jūsų organizmui sumažėja iki 76 proc. - pakankamai įkvepiantis rezultatas, dėl kurio galima pasikamuoti ir perkaitintame salone.