Paprastai, moteris svajodama susipažinti su vyru, mano, kad vyro pareiga ir viena svarbiausių savybių turėtų būti dosnumas. Giliai širdyje tikiu, kad kiekviena moteris mėgsta gauti dovanų. Tačiau, vienoms moterims pasiseka ir vyrai negaili savo lėšų dovanoms, o kitoms, atvirkščiai, pasitaiko tokie, kurie, atrodytų, skaičiuoja kiekvieną centą išleistą savo moteriai. Taigi, kada vyrai dovanoja dovanas?

Manau didžiausia problema yra ta, kad tokią likimo suteiktą mums dovaną, kaip sugebėjimas nuoširdžiai priimti kitų dovanas ir jomis džiaugtis- daugelis iš mūsų neteko dar vaikystėje.

Vis dažniau ir dažniau gaudami dovanas, mes jose pradedame vertinti dovanos teikiamą mums naudą, praktiškumą. Retas iš mūsų dovaną priima kaip konkretaus žmogaus asmenybės, dėmesio, jausmų mums dalį. Mes daugiau pradedame kreipti dėmesį į dovanos vertę kaip daikto, kurį galima panaudoti ar kuriuo galima būtų mėgautis, o ne priimam ją kaip kažką brangaus, kas riša mus su tuo žmogumi ir suteikia unikalumo (jo prideda faktas, kad tai yra konkretaus žmogaus dovana). Pasidalinsiu vienu moters pasakojimu internete, kuris puikiai reprezentuoja šias mintis:

„Mano vyras vakare su tokiu susidomėjusiu veidu paklausė manęs: „Spėk, kas pas mane kišenėje“. Aš pajutau, kaip susijaudinau. Pamaniau, gal tai žiedas? Auskarai? Galbūt, grandinėlė? Na , bent jau kvepalai- pagalvojau aš. Ir kaip jis mane nuvylė, kuomet paslaptingai iš kišenės ištraukė mažą maišelį, o jame, pasirodė, yra maža meškino statulėlė. Aš akimirkai netekau kalbėjimo dovanos. Susimąsčiau, ką aš darysiu su ja, ta statula. O vyras man ir aiškina: „Kai aš pamačiau šią statulėlę, iškarto supratau, kad šis meškutis yra panašus į tave. Pažiūrėk, koks pas jį mielas žvilgsnis, ir apskritai, koks tas meškutis visas mielas…?”. Taip, pritariu vyrui, šis meškinas tikrai buvo mielas..., bet… Kam man ši nesąmonė? Jis visiškai nemoka išrinkti man dovanos. Geriau gėlių padovanotų, o dar geriau - kad gėlės būtų kambarinės”.

Dabar pamėginkime įsivaizduoti, ką jautė šis vyras, kuomet parduotuvėje apžiūrinėjo ir rinkosi meškučio statulėlę? Jis juk mąstė apie savo moterį, tą akimirką jis stengėsi žvelgti į jos vidinį pasaulį. Tačiau jo moteris, deja, to nesuprato. Matomai todėl, kad jos širdis nuo tam tikro praeities laikotarpio tapo negebanti priimti kito žmogaus vidinio pasaulio. Bet štai būtų auskarai- tai TAIP!!! Būtų didžiausia meilė! Manau, šiai moteriai nevertėtų versti visos kaltės dėl to, kad nesugeba reikšti meilės paprastuose ir jaudinančiuose dalykuose ar akimirkose. Taip pat radau dar vieną pasisakymą:

„Man draugė padovanojo paveikslą, tačiau, deja, jis visiškai ne mano skonio. Aš jį padovanojau broliui gimtadienio proga“.

Aišku, kuomet paveikslas neatitinka namų dizaino, jį galima ir perpadovanoti, tačiau.. Juk tai artimo žmogaus dovana.. Ji juk šį paveikslą išrinko iš visos širdies.

Galima manyti, jog dovanos vis mažiau ir mažiau yra priimamos mūsų pačių kaip sielos dovana. Mums tampa svarbi jos vertė, jos panaudojimo galimybės, tačiau ne kaip dalelė kito žmogaus meilės išraiška.

Taigi, kada vyrai dovanoja dovanas? Tuomet, kada moteris nuoširdžiai vertina tai, kas yra dovanojama. O šis sugebėjimas vertinti dovaną, kokia ji bebūtų, ateina tik su meile. Net tuomet, jei vyro dovana netinka ar atrodo tikra beskonybė, svarbu nepamiršti, kad, vis dėlto, vyras rinko ją. Tai reiškia, tą akimirką jis išskirtinai mąstė apie savo moterį. Jis stengėsi pažvelgti į moters vidų bei išreikšti savo požiūrį ir santykį savo išrinktosios atžvilgiu.

Vertinant kiekvieną dovaną, galima būtų manyti, kad negali būti nenaudingos ar blogos dovanos, jeigu ji dovanojama iš širdies. Svarbu yra išmokti vertinti ne pačią dovaną, ne taip, kaip ji buvo dovanojama, tačiau tuos jausmus, kuriuos vyras įdėjo renkant ją. Kiekvienas vyras, paprastai, dovanoja tas dovanas, kurias jis rinktųsi pats sau, todėl dovanodamas dovaną, vyras jau savaime dalinasi su moterimi savo vidiniu pasauliu. Ir jeigu moteriai kategoriškai nepatinka vyro pasirinkimas, tai reiškia, kad vyre yra kažkas tokio, ko moteris negali priimti.

Yra ir kita medalio pusė. Būna dažnai, kuomet moteriai nuolatos nepatinka tai, ką dovanoja jai vyras. Nors vyras ir yra dosnus, deda daug pastangų, tačiau jo savęs indėlis nebūna įvertintas. Tuomet siūlyčiau susimąstyti, ar Jūs nepriimat tik vyro dovanas, ar ir patį vyrą gilesniame emociniame lygmenyje?

Jeigu vyras jaučia, kad Jūs esate nepatenkinta jo dovana, nors galite ir apsimesti esanti laiminga ir nustebusi, tai jis pradės vis rečiau Jums dovanoti jas. Kuomet jūs nepriimat tai, ką vyras nori Jums padovanoti, jis jaučia, kad Jūs nepriimat jo paties, ir tam, kad išvengtų skaudinančių akimirkų, pasikartojančių nepriėmimų, vyras gali visiškai nustoti dovanoti dovanas. TAIGI, ką reikėtų daryti, kad vyras nenustotų Jus stebinti arba pradėtų dovanoti dovanas?

1. Pamąstykite apie savo jausmus ir santykį vyrui. Dovanos priėmimas ar ne išreiškia Jūsų vidinį santykį į antrąją pusę.

Dažnai moterys būna „užsiciklinusios” ant materialumo ir prašo nupirkti dovaną, kuri jai tuo metu yra reikalinga, pavyzdžiui, naujas mobilusis telefonas, rankinukas, planšetė, automobilis, rūbas, papuošalas, kvepalai ir t.t. Kartais net pati draudžia vyrui leisti pinigus, pavyzdžiui, gėlėms, kitoms beprasmybėms ar mieliems dalykams, kurie suteikia malonumą ne tik moteriai, tačiau ir dovanojančiam vyrui, nes jai tiesiog šio dalyko nereikia.

Jeigu, pavyzdžiui, pasivaikščiojimo metu vyras moteriai pats nori padovanoti gėlių, o ji pasiūlo vyrui nueiti į parduotuvę ir nupirkti už tą pinigų sumą kažką kito, tuomet, įtariu, vyras Jums pradės apskritai kažką dovanoti tik esant tam specialioms progoms pamiršdamas, kad Jūs esate moteris, kuriai reikalingas toks dėmesys. O dar blogiau, kuomet vyras gali netekti noro stebinti apskritai.

2. Žvelkite į dovanas kaip į dovanas. Jos turi teikti pasitenkinimą, o ne tarnauti tam, kad patenkintų kasdieninius poreikius.

Dažnas vaizdas, kuomet pati moteris pasirenka skūpų vyrą. Jeigu pas Jus vaikystėje buvo emociškai šalta mama ar tėtis ir Jums neužtekdavo tėvų Jūsų atžvilgiu reiškiamų jausmų, yra tikimybė, kad Jūs pasąmoningai sau į poras ieškosite skūpių vyrų arba atvirkščiai, Jūsų svarbiausias poreikis santykiuose gali tapti vyro dosnumas, o visa kita nublanks antrame plane.

Jūs turėtumėte nepamiršti, jeigu vyras yra skūpus, tai toks bus visose srityse- dovanose, meilėje, dėmesyje, rūpestyje. Tiesiog, gailės savęs Jums kaip žmogaus. Ir moteris, rasdama “skūpailą” santykiuose, su juo sukuria tokią atmosferą, kuri nuolatos buvo juntama gyvenant vaikystėje su tėvais. Jeigu moteris pasąmoningai pasirenka kitą poziciją, t.y. “nuolatos ieškoti vyro dovanų”, kurių negaudavo vaikystėje, tai gali atstumti vyrą ir griauti jų norą daryti Jums staigmenas. Vyrams svarbu dovanas daryti patiems, o ne prievarta mėginti įgyvendinti moterų reikalavimus.

3. Nedarykite įtakos vyro iniciatyvai Jam renkantis, kokią dovaną Jums padovanoti. Neprimeskite vyrui to, kas norisi Jums. Suteikite galimybę jam pačiam nuspręsti ir padaryti pasirinkimą. Aišku, Jūs galite išreikšti savo norus, tačiau, tegul vyras toliau pats imasi iniciatyvos.

Būkime atviri: labai dažnai moteris nori susipažinti su vyru todėl, kad jis padėtų jai išspręsti jos finansinius sunkumus. Tokiu atveju moteris vyrą interpretuoja kaip išnaudojimo objektą, kurio dėka galima patenkinti savo poreikius. Tai gali būti tiek finansiniai, tiek fiziniai poreikiai, kurie taip pat yra dažni (pvz. tam, kad būtų sutaupyti pinigai meistro kaina). Tokiai moteriai dovanos yra ne staigmenos, o reali materialinė pagalba.

Tačiau nesakau, kad tai yra blogai! Tačiau yra vienas BET.. Vyras bus pasiruošęs Jums padėti esant sunkumams, tačiau tik tuomet, jeigu Jums vyro pagalba nebus pirmoje vietoje. Kiekvienas vyras, pirmiausia, nori jaustis reikalingu ir mylimu be papildomų sąlygų.

Šiuolaikinėje visuomenėje vyrai, susidurdami su moterų pragmatiškumu, greitai netenka pasitikėjimo jomis. Vyrų mintyse nuolatos stovi šauktukas, kuris klausia “ar ji neišnaudoja manęs?”. Vyrams svarbu yra meilė ir nuoširdus santykis jų atžvilgiu, o jau tuomet jie bus pasiruošę ir paišlaidauti ant tokios moters.

4. Neskubėkite su dovanomis. Nesistenkite labai greitai reikšti savo didelių norų.

Svarbu moteriai stengtis nežaisti altruistės vaidmens su vyru, nes tuomet, kai ji siūlo jam visą save, kuomet yra pasiryžusi “ištirpti” jo gyvenime ir rankose, kuomet moteris nieko nesitiki ir nereikalauja, pamiršdama apie save- tokiuose santykiuose nėra vietos moters užkariavimui. Kai nereikia užkariauti moters, tai koks tikslas vyrui dovanoti dovanas?

5. Stenkitės priimti vyrą širdimi. Stenkitės tirpdyti ledus, kurie skiria Jūsų ir Jo širdis. Stenkitės kurti emocinį artumą, tačiau nepamirškite, kad Jūsų antroji pusė, vis dėlto, yra vyras. Leiskite vyrui Jus lepinti. Būkite moterimi.

Moteris viduje turėtų sugebėti priimti daugelį dalykų. Vyras pasiruošęs dovanoti dovanas tuomet, jeigu moteris moka jas priimti. Jeigu giliai širdyje Jūs nesugebate džiaugtis tuo, kas ateina į Jūsų gyvenimą, manysite, kad Jūs nesate verta kažko geresnio arba atsisakote tam tikrų gyvenimo malonumų, tuomet pasąmoningai Jūs galite trukdyti vyrui Jus lepinti arba tiesiog trauksite tuos vyrus, kurie nesugebės pasirūpinti Jumis.

Moterys turi mokėti priimti, tačiau neįžengiant į kraštutinumą manant, kad visi jai yra skolingi ir visiškai nemoka grąžinti skolų.

6. Iš vienos pusės yra svarbu nuoširdžiai džiaugtis, kuomet vyras rodo iniciatyvą renkant Jums dovaną, tačiau iš kitos pusės svarbu mokėti pasakyti apie savo norus. Sakyti, tačiau ne reikalauti.

Vyras yra jautrus dviems dalykams- spaudimui ir kritikai. Dėl šių priežasčių mokėjimas paprašyti yra nemažiau svarbus aspektas nei pačią dovaną gauti. Jeigu nemokėsite paprašyti, tai ir negausite.

Tikėtis, kad vyras moka skaityti Jūsų mintis- yra kiek naivu. “Eiti per aplinkui” su viltimi, kad vyras supras Jūsų norus- taip pat nevertėtų. Ne kiekvienas vyras gali suprasti Jūsų užuominas, o tiksliau, didelis procentas vyrų apskritai nesuvokia bent “ploniausių” ir subjektyviausių moters žinučių. Jiems reikia sakyti tiesiai.

Tokiu atveju, jeigu pas Jus yra įsitikinimas, kad gauti dovaną yra gėda ir nepriimta, kad Jūs žeminatės, tai šiuo atveju dovana, kuri gaunama tokia kaina, kažin ar džiugins Jus. Prisiminkite savo vaikystę, kai buvote vaikas, kaip gaudavote dovanas iš tėvų ir ką dėl to reikėdavo daryti? Manau, dažniausiai girdėdavot iš tėvų tokius žodžius, kad nėra pinigų, kad Jūsų noras yra per didelis. Ir dabar Jus nuolat apima jausmas, kad prašyti- tai gėda? Ar ne taip Jūs elgiatės ir su vyrais? O sunkumas yra tame, kad Jūs giliai širdyje jaučiate, kad esate neverta tos dovanos.

7. Svarbu išmokti kalbėti apie savo norus, nesigėdinti jų, šalinti panašius kompleksus. Prašyti (ne maldauti) svarbu pasitikinčiai, tačiau ne įžūliai (ne reikalauti). Neabejokite tuo, kad vyras Jus myli, nemąstykit, kad jis Jums pasakys ne, prisiminkite, kad esate verta daug.

Dažnai moterys nemoka priimti dovanų, nemoka nuoširdžiau džiaugtis jomis. Moterys nori vyrams parodyti savo nepriklausomybę ir tai, kad jos sugeba viską nusipirkti pačios. Arba iš visų jėgų stengiasi parodyti, kad jų nedomina finansinė vyrų pusė. Tai dar vienas kraštutinumas, kuris vyrui siunčia žinią apie tai, kad jis yra nereikalingas. Kartais ta žinutė gali pasakyti vyrui, kas jis yra net nevertinamas kaip vyras.

8. Net tuo atveju, jeigu Jūs esate pasiturinti ir Jums nieko nereikia, nėra būtina tai nuolatos priminti vyrams. Tai gali atkreipti dėmesį tokių vyrų, kurie norėtų pagyventi Jūsų sąskaita. Statistinis vyras neapsidžiaugtų žinia, kad moters pajamos yra daug didesnės už jo paties.

9. Nedemonstruokite vyrui savo finansinės nepriklausomybės. Nerodykite didelio kiekio savo brangenybių. Duokite vyrui galimybę išreikšti save.

Paprastai, dovanojant dovanas, vyro didžiausias tikslas būna padaryti moterį laimingą, pamatyti jos teigiamas emocijas. Aišku, dažnu atveju taip vyras gali mėginti pakelti savo savivertę, tačiau mes ne apie tai. Tuo metu, kai vyras mėgina įteikti dovaną, jis iš moters gauna tos energijos, kuri vyrą stumia į priekį. Moteris, priimdavo dovanas, taip pat priima ir vyriškos energijos. Įvyksta abipusis energijos apsikeitimas. Jeigu moteris nuoširdžiai, kaip mažas vaikutis, džiaugtųsi dovanota jai dovana ir nuoširdžiai padėkotų, mylintis vyras norėtų šią akimirką pakartoti vėl ir vėl. Tačiau reikia džiaugtis iš tikrųjų, o ne apsimestinai.

Prisiminkite save, kuomet dovanojate dovanas. Juk ir Jums svarbi kito žmogaus reakcija? Perkant dovaną Jūs įsivaizduojate to žmogaus veidą, jo akis, žodžius, kurie Jums bus pasakyti. Ir jeigu Jūsų dovaną priėmė, džiaugiantis kitam žmogui iš visos širdies, tai Jums turėtų norėtis kažką panašaus pakartoti iš naujo, juk gera yra matyti mylimą žmogų laimingą.

10. Mokykitės džiaugtis dovanomis. Mokykitės pamatyti joje idėją, įdėtą širdį ir kito žmogaus linkėjimus. Stenkitės priimti dovanas džiaugsmingai ir nuoširdžiai, sakydamos malonius žodžius, šypsokitės motyvuodami vyrus ir toliau Jus daryti laimingomis. TAČIAU NE ŽAISKIT. Vyras anksčiau ar vėliau pajaus, kur yra netiesa ir nenuoširdumas.

11. Reikškite savo meilės jausmą, rūpestį ir švelnumą taip, kad jais neužpildytumėte visos vyro erdvės.

Pasakius vyrui apie savo norus, manau, yra naivu tikėtis, kad kitą dieną šis daiktas jau gulės priešais Jus. Vyrams reikia laiko tam, kad “suvirškintų” Jūsų norus. Kiekvienam vyrui laikas “suvirškinimui” yra skirtingas: vieniems tai trunka kelias dienas, kitiems savaitės, o tretiems gali trukti ir metus laiko. Jeigu norėtumėte dovanos tam tikrai dienai, pasakykite tai vyrui ir artėjant tai dienai papasakokite apie savo poreikį. Tačiau viduje reikėtų visuomet būti pasiruošusiai tam, kad galite negauti, ko Jūs norite.

12. Duokite vyrui laiko tam, kad jis priimtų sprendimą. Turėkite kantrybės, tikintis dovanos.

Nereikėtų būti įsitikinusiai šimtu procentų, kad vyras viską padarys taip, kaip Jūs norite. Svarbu širdyje priimti abu galimo rezultato variantus: norimą ir nenorimą.

IR PABAIGAI: Jeigu jūs darote viską, kas čia buvo aprašyta, o Jūsų vyras taip ir nesiruošia Jus nustebinti bent menkiausia dovanėle, tai pats laikas susimąstyti apie tai, ką apskritai duoda Jums šis vyras - galbūt vietoj dovanų jis suteikia saugumo ir Jūs jaučiatės saugi būdama kartu? Galbūt rūpestį? Galbūt vietoj dovanos jo buvimas Jūsų gyvenime jau yra didžiausia dovana??

Tačiau, jeigu taip nėra, galbūt reikėtų susimąstyti, kodėl?