Pataisose numatyta, kad kiekvienam vaikui, kuriam sukako 18 metų, skiriama 55 bazinių socialinių išmokų dydžio vienkartinė išmoka – t.y. 2090 Eur.

Vienkartinė išmoka sukakus pilnametystei nebūtų neskiriama ir nemokama, jeigu asmuo yra suimtas, atlieka su laisvės atėmimu susijusią bausmę, jam nustatyta tvarka paskirtos priverčiamosios stacionarinio stebėjimo specializuotose psichikos sveikatos priežiūros įstaigose medicinos priemonės, paskelbta jo paieška ar jis teismo pripažintas nežinia kur esančiu.

Vienkartinė išmoka grynaisiais pinigais neišmokama, ji galės būti panaudota:

1) studijų ir neformaliojo švietimo išlaidoms padengti, mokymosi priemonėms įsigyti; 2) socialinėms reikmėms, baldams, buitinei, vaizdo ir garso technikai, namų apyvokos reikmenims, asmeniniam kompiuteriui įsigyti; 3) mokamų sveikatos priežiūros prekių ir paslaugų išlaidoms apmokėti; 4) būstui (gyvenamosioms patalpoms) pirkti, statyti, remontuoti, rekonstruoti; 5) būsto nuomai; 6) mokesčiams už nuomojamo ar nuosavybės teise turimo būsto komunalines paslaugas; 8) žemės sklypui įsigyti; 9) kitoms reikmėms suderinus su savivaldybės administracijos vadovu ar jo įgaliotu asmeniu.

Įstatymo projekto aiškinamajame rašte nurodoma, kad jo įgyvendinimui iš valstybės biudžeto prireiks 68 mln. Eur.

Už įstatymo pataisas balsavo 42 Seimo nariai, 6 buvo prieš, o 29 susilaikė.

Įstatymo pataisas teikė Darbo partijos nariai Valentinas Bukauskas, Kęstutis Daukšys ir Valdas Skarbalius.

Įstatymo projektas toliau bus svarstomas Seimo komitetuose. Kad būtų priimtas dėl jo Seimas turėtų balsuoti dar du kartus.

Kadangi projekto įgyvendinimas pareikalaus nemažai lėšų, Seimas dėl jo nusprendė paprašyti Vyriausybės išvadų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)