Naujuoju įstatymu siekiama viešinti gydymo įstaigų veiklos rodiklius, kas įgalintų jas tarpusavyje reitinguoti. Taip pat, numatytos poveikio priemonės, kurios leidžia finansiškai įvertinti gerai veikiančias kuomet ASPĮ bei keisti ligonių kasų sutartis su tomis įstaigomis, kurios atsilieka nuo šalies vidurkių.

Įstatymas sukėlė įvairių atgarsių visuomenėje ir medikų bendruomenėje. Jame numatytos nuostatos yra logiškos bei reikalingos, tačiau valdžios atstovai ir gydymo įstaigų administracija teigia, jog pirmiausia reikia didinti sveikatos sektoriaus finansavimą, gydytojų ir kitų specialistų kiekį.

Gerosios valdysenos (angl. Corporate governance) principų pavyzdžiai kitose Lietuvos valstybinėse įstaigose rodo, jog be papildomų finansinių ar žmogiškųjų resursų galima ženkliai padidinti sveikatos sektoriaus efektyvumą, skaidrumą bei pacientų pasitenkinimą. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, apie 20% Europos sveikatos sektoriaus lėšų yra išsvaistoma dėl biurokratinio aparato, prastos vadybos ir gerosios valdysenos principų nebuvimo.

Po Seimo rinkimų liks visai nedaug laiko poįstatyminiams aktams, įstaigų infrastruktūros bei darbo tvarkos pokyčiams, kurie leistų sėkmingai pasiruošti įstatyme numatytoms nuostatoms. Todėl partijoms jau dabar reikia turėti konkretų planą, kokių darbų imtis atėjus į valdžią. Būtent tai ir norime išsiaiškinti diskusijos metu.

Renginyje dalyvaus atstovai iš pagrindinių parlamentinių partijų. Aurelijus Veryga iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijos, Juozas Pundzius iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Rimantas Benetis iš Socialdemokratų partijos, liberalas Eduardas Pabarčius ir darbo partijos atstovė Dangutė Mikutienė.

Diskusiją moderuos žurnalistė Rita Miliūtė, eksperto vaidmenį užims Paulius Martinkus, buvęs Gerosios valdysenos instituto Baltijos šalims prezidentas.

Dalis diskusijos dalyvių nėra vien kandidatai į Seimą. Savo įžvalgomis dalinsis žmonės, turintys patirties vadovaujant akademinėms klinikoms, užimantys aukštas pareigas Lietuvos gydytojų sąjungoje, dėstantys medikus ruošiančiuose Universitetuose.

Prisijunkite prie DELFI TV transliacijos internetu, užduokite klausimus ateities sprendimų priėmėjams bei tiesiogiai įsitraukite į sveikatos sistemos formavimą Lietuvoje!