Tačiau Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vadovas Gabrielius Landsbergis mano, kad tokios pastabos – „smūgis prezidentei dėl senų savo sąskaitų“, o Dainius Kreivys pastebi, kad, „jei Lietuvos žmonės, pono Balsio ir kitų inspiruoti, nebūtų užblokavę Visagino AE, Baltarusijos AE statybos niekada nebūtų prasidėjusios“.

Dalis Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus (TS-LKD) kritikuojančių valdančiųjų mini faktą, kad konservatoriai aktyviai pasisako prieš Astravo atominę elektrinę (AE), nors būtent valdant konservatoriams 2008–2012 m. Baltarusija pradėjo šį ambicingą projektą, tačiau, pabrėžia šios partijos pirmininkas G. Landsbergis, tai nėra tiesa.

„Būtent 2013 m. Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka įsakymu pavedė statyti AE. Mūsų vadovaujamu laikotarpiu ten buvo statomi gyvenamieji namai. Mes tuo metu didesnį dėmesį skyrėme Kaliningrado AE stabdymui, ką, beje, sėkmingai ir padarėme. Manome, kad strateginis Lietuvos tikslas išliko sustabdyti Astravo AE, tad dėkoju 67 tūkst. žmonių, pasirašiusiems po įstatymo projektu, kuris prieš kelias dienas buvo pristatytas Seime“, – sako G. Landsbergis.

Tačiau Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkas (LŽP) Linas Balsys pabrėžia, kad konservatorių teiginys, jog jie kažką sustabdė Kaliningrade, yra netiesa, nes Rusija pati nutraukė Kaliningrado AE projektą, neatsiradus investuotojų, o konservatoriai jokio balso neturėjo.

Paklaustas, kaip LŽP įsivaizduoja derybas su Baltarusija, L. Balsys pastebi, kad jos galėtų būti vykdomos labai paprastai, bet tą turi pradėti daryti šalies prezidentė D. Grybauskaitė. Kadangi, anot jo, dabar politines sankcijas Baltarusijai Europa panaikino, atsiveria galimybė dialogui, o be dialogo Lietuva tikrai šios problemos neišspręs.

„Reikia pradėti dialogą, nes galime vieni su kitais diskutuoti, kokia pavojinga Astravo AE (tai tikrai pavojinga), galime rinkti parašus, bet į tai nebus niekaip reaguojama, jei pačiu aukščiausiu lygiu nebus kreiptasi į prezidentą A. Lukašenką su pretenzijomis ir reikalavimais suteikti informaciją. Antra, reikia pradėti konstruktyvų dialogą apsvarstant ne atominės, o alternatyvios Baltarusijos energetikos galimybę“, – mano L. Balsys.

Tačiau TS-LKD rinkimų štabo vadovas Dainius Kreivys L. Balsio teiginius dėl Karaliaučiaus AE neigia. Anot jo, buvo aiškiai pasakyta, kad Kruonio hidroakumuliacine elektrine ir jungtimis rusai negalės naudotis. „Tokiu atveju joks investuotojas negali ateiti į šią elektrinę. Dėl to rusai ją ir uždarė“, – kalba D. Kreivys.

„Linijos iš Kaliningrado į Lietuvą būtų buvusios per silpnos, ir mes labai gerai Lietuvoje darėme, kad su Kaliningradu jų nestiprinome, – jie dėl to nebūtų galėję eksportuoti elektros energijos, – replikuoja L. Balsys. – Bet uždarymo motyvai buvo dėl to, kad jie manė, jog tai bus komercinis projektas, o komercinis projektas nepavyko.“

Baltarusijos atveju, mano L. Balsys, gali būti įvairiai, tai nebūtinai bus komercinis projektas – baltarusiai tą energiją gali naudoti ir patys sau. „Būtent dėl to mes turime su jais diskutuoti ir įtikinti, kad Baltarusija gali turėti kitų energijos šaltinių, nebūtinai AE. Dabar gerbiami konservatoriai pasidarė baisūs antiatominiai, bet tik Baltarusijos atveju, o Lietuvoje ir toliau pasisako už atominę energetiką. Tai skamba cirkiškai ir klounadiškai“, – kalba LŽP vadovas.

Į L. Balsio pastebėjimus, kad dialogas su Baltarusija turi vykti aukščiausiu lygiu, G. Landsbergis replikuoja, kad „gerbiamas Balsys, atradęs progą, matyt, smūgiuoja prezidentei dėl senų savo sąskaitų, kurios dar nesuvestos“. TS-LKD pirmininko teigimu, Europos Taryboje už sankcijų panaikinimą balsavo socialdemokratai ir Linas Linkevičius: „Tai yra jo atsakomybė, jo balsas, jis padarė. Aš suprantu, kad smagu užsimoti prezidentei, suprantu, ką jūs darote, bet reikia būti teisingiems ir Lietuvos žmonės turi žinoti savo herojus.“

Kitas dalykas, primena jis, Lietuva nežino ir niekada nežinos, kas vyksta Astravo AE, nes A. Lukašenka nėra suinteresuotas ten įsileisti. „Mes turime dėti visas pastangas, kad AE nebūtų pastatyta. Mes esame savo teritorijos šeimininkai, mes sprendžiame, kaip ją saugosime, ir būtent tai savo įstatymu šiandien siūlome daryti. Jūsų demagogija niekuo neprisideda, kad AE būtų sustabdyta“, – kalba G. Landsbergis.

L. Balsys į tai atsako, jog žalieji ir jis pats jau daugybę metų pasisako, kad AE nebūtų nei Astrave, nei Kaliningrade, nei Lietuvoje, nei apskritai visame mūsų regione. Tai turi būti atsinaujinančios energetikos regionas. O teiginiai, kad konservatoriai kovojo su atomine energetika Kaliningrade ir Baltarusijoje 2008–2009 m., L. Balsio teigimu, yra netiesa.

„Aš tuo metu dirbau prezidentūroje, o ponas Kubilius buvo premjeras. Puikiai žinau, kokie vykdavo pokalbiai prezidentūroje, ir jokių ten kovų nebuvo. Buvo teigiama atvirkščiai: buvo sakoma ir iš prezidentūros, ir iš jūsų pusės – žiūrėkite, čia visai nieko, kad šalia bus AE. 50 km nuo Liuksemburgo stovi Prancūzijos AE, ir nieko. Tai buvo tie paskutiniai lašai, dėl kurių apsisprendžiau palikti savo buvusią darbovietę“, – kalba L. Balsys.

Tačiau, D. Kreivio nuomone, jei Lietuvos žmonės, pono Balsio ir kitų inspiruoti, nebūtų užblokavę Visagino AE, Baltarusijos AE statybos niekada nebūtų prasidėjusios: „Bet aš sutinku su Lietuvos žmonių nuomone ir mes esame savo strategijoje pateikę visai kitus kelius, kaip išeiti iš dabartinės situacijos. Bet iš esmės turime pripažinti, kad mūsų nestatymas inspiravo pastatymą Baltarusijos AE.“