Politiken.dk puslapyje patalpintose karikatūrose matyti visų Europos Sąjungos šalių karikatūristų darbai ir kaip jie mato Europą esant neapibrėžtai aplinkai po referendumo Didžiojoje Britanijoje.

Kaip rašo politiken.dk, nacionalizmas Europoje didėja nuo praėjusio amžiaus ketvirto dešimtmečio.

„Žinome, kad svajonei apie glaudesnį bendradarbiavimą Europos Sąjungoje (ES) atsirado kliūčių. Kitaip tariant, žinome – tai ne šiaip praeisianti krizė. Dabar Europa atsidūrė kryžkelėje“, – konstatuoja danų laikraštis.

Esant tokiai situacijai, Slovakija, kuri šiuo metu pirmininkauja ES, rugsėjo 16 d. organizuoja neformalų susitikimą Bratislavoje, kuriame Europos lyderiai aptars esminį klausimą – ES ateitį.

Politikus įkvėpti darbui Bratislavoje laikraštis „Politiken“ sutarė skirti užduotį kiekvienos iš (vis dar) 28-ių ES šalių narių didžiausiems žiniasklaidos leidiniams. Kiekvienas leidinys turi karikatūrų piešėją, kuriam pavesta pateikti savo interpretacija apie Europos bendruomenę šiuo metu, „Brexit“ šviesoje.

Kaip įspėja danų leidinys, rezultatas – liguista, šmaikšti ir niūri paneuropietiška pasakojamoji ir meniška vizija.

Lietuvai šiame projekte atstovavęs DELFI dizaineris Rimas Pocius teigia, kad karikatūroje stengėsi akcentuoti emigracijos problemą, kuri šiuo metu labai daug aptariama Lietuvoje.

„Daug lietuvių ir kitų ES šalių piliečių emigruoja į Didžiąją Britaniją, – sako R. Pocius. – O „Brexit“ visiems kelia klausimų, kaip šis procesas paveiks migraciją. Ne tik santechnikai ar statybininkai važiuoja dirbti į Didžiąją Britaniją. Taip pat kalbame apie turtingus turistus, vyno gamintojus, šefus ir menininkus.

Karikatūros eksponuojamos leidinio „Politiken“ patalpose Kopenhagoje.

„Bendradarbiaudami su europietiškais laikraščiais nutarėme spausdinti ne tik karikatūras, bet ir kreipimąsi į 28-ių ES šalių lyderius, norėdami paskatinti juos dirbti vardan vienybės skilimų laikotarpiu.

Norėdami tikėti, kad bendruomenės galia yra stipresnė už nacionalizmą ar populizmą. Norėdami sustabdyti koncentravimąsi vien į tai, kas mus skiria, vietoje to skatindami atkreipti dėmes į tai, kas mus vienija“, - rašo laikraštis.

Žurnalistai pabrėžia, kad „Brexit“ sukūrė precedentą, kai ES pirmą kartą istorijoje ne padidės, o sumažės. Vietoje progreso – regresas.

„Globalizacijos amžiuje jokia šalis negali viena išspręsti problemų, kurias patiriame. Negalime išspręsti pabėgėlių krizės, apsitvėrę tvoromis ar nutiesę palei sienas spygliuotą vielą. Negalime įveikti terorizmo vien sienų kontrole. Jei užuot veikę išvien veiksime po vieną, niekada nepriversime daugianacionalinių korporacijų liautis slėpus mokesčius ar ieškojus mokesčių lengvatų, – konstatuoja „Politiken“ žurnalistai. – Neužkirsime kelio Rusijos ekspansionizmui, jei leisimės kiršinami vieni prieš kitus. Pristabdyti klimato pokyčius galime tik imdamiesi veiksmų tarptautiniu lygiu“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)