Ingredientai

Pyragų, sausainių, tortų dažniausiai pagrindinė sudedamoji dalis – miltai. Kaip išsirinkti miltus sveikuoliškiems kepinimas?

Gaminimo eiga

Kasdieninius desertus galima pagaminti iš sveikatai palankesnių miltų

Kuo miltai baltesni, tuo mums patrauklesni ir jų suvartojame daugiau. Kvietiniai miltai ant kurių pakuočių nurodoma - 405, 550 pyragų, bandelių, šakočių ir tortų gamintojų įvardinami kaip aukščiausios kokybės miltai, o sveikatos specialistai sako – tai miltai, kurie mažiausiai palankūs sveikatai. Kodėl? O gi todėl, kad gaminant tokius miltus iš dalies pašalinama grūdo luobelė t.y. sėlenos ir gemalas, o miltai malami tik iš endospermos. Kuo skaičius ant kvietinių ir ruginių miltų mažesnis tuo mažiau skaidulinių medžiagų, vitaminų, mineralinių medžiagų ir tuo miltai baltesni.

Sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė teigia, kad gamta ne veltui sukūrė grūdą iš trijų dalių, ne tam, kad gautume tuščių kalorijų, bet dėl vertingų maistinių medžiagų, kurių ypatingai daug pašalinama su gemalais ir sėlenomis gaminant baltus miltus. Žinoma, aukščiausios rūšies miltų reikia, tačiau mūsų senoliai kepė iš jų tik šventinius pyragus, bet ne kasdieninius desertus. Mums derėtų grįžti prie viso grūdo gaminių vartojimo. XIX a. apie 90 proc. gaminių buvo iš viso grūdo produktų, o dabar turbūt tik 5 proc.

Dar svarbu žinoti, kad kuo miltai baltesni, tuo greičiau suvirškiname, tuo greičiau vėl norime valgyti. Pagaminami gaminiai skanūs, greitai pasisavinantys ir dar greičiau suteikiantys alkio jausmą. Todėl vis perkame ir perkame. O mūsų sveikatai tai visiškai nepalanku, nes auga svoris, sutrinka virškinimo sistema, dažną lydi tuštinimosi problemos, kaupiasi toksinai.

Kvietiniai miltai taip pat žymimi raidėmis. Kuo raidė A, B, C, D, E, F arba G arčiau abėcėlės pradžios, tuo glitimo daugiau. Kuo glitimo daugiau, tuo kepiniai geriau iškyla, tačiau žmogaus organizmui tai gali būti nepalankiau, nes per didelis kiekis baltymo glitimo gali iššaukti jo netoleravimą ar alerginius susirgimus. Paradoksas: augintojai siekia, kad glitimo būtų kuo daugiau, o gamintojai jį net išima iš gaminių ir rinkoje jau savo vietą atranda gaminiai „be glitimo“.

Kasdieninėje mityboje R. Bogušienė rekomenduoja naudoti viso grūdo miltus ar miltus, kurie įvardinami kaip rupūs miltai, netgi ruošiant desertus. Rupūs kvietiniai ar ruginiai miltai – produktas, gaunamas stambiai sumalus kviečių ar rugių grūdus ir pašalinus nedidelį kiekį arba visai nepašalinus sėlenų. Reikia suprasti, kad su skaidulinėmis medžiagomis gauname ne tik ląstelieną, kuri reikalinga gerai virškinimo sistemai funkcionuoti, bet gauname ir vitaminus, mineralines medžiagas.

„Viso grūdo dalių miltai, malti akmeninėmis girnomis, yra išskirtinio rupumo, tamsesnės spalvos, su aiškiai juntamomis bei matomomis smulkiomis sėlenomis. Tai natūralus produktas, kuriame išsaugotos visos vertingosios medžiagos, esančios grūduose. Gaminant šiuos miltus sumalami valyti sveiki grūdai, t. y. visos grūdo sudedamosios dalys. Taigi, rupiai malti visagrūdžiai miltai yra su sėlenomis (natūralios skaidulinės medžiagos) ir su grūdų gemalais, kuriuose gausu žmogaus organizmui reikalingų mikroelementų ir vitaminų, beveik nėra sočiųjų riebalų. Jie yra tarsi maistinių medžiagų, biologiškai aktyvių junginių ir skaidulinių medžiagų kompleksas, pasižymintis labai efektyviu teigiamu poveikiu mūsų organizmui. Skaidulinės medžiagos, esančios viso grūdo miltuose, laikomos puikia širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto, virškinamojo trakto ligų, svorio sutrikimų ir kitų negalavimų prevencine priemone“, - teigia UAB „Malsena Plius“ kokybės vadovė Laima Jankauskienė.

Išdrįskite naudoti ne tik kvietinius miltus!

Spelta kvietiniai miltai gali būti taip pat rafinuoti, kuriuose iš dalies pašalinta sėlenos ir gemalas, tačiau būna ir viso grūdo. Teigiama, kad spelta kvietiniai miltai palankesni sveikatai, nes juose mažiau kviečių baltymo glitimo ir jo struktūra skiriasi nuo įprastinių kviečių glitimo. Jų auginimo metu nereikalaujama daug sintetinių cheminių medžiagų, kadangi jie atsparesni ligoms ir klimato sąlygoms, nes Spelta kviečių grūdelius apsaugo žvyneliai.

Grikių ir avižų miltai ne tik turtingi skaidulinėmis medžiagomis, bet gausu vitaminų, gerai virškinami, tinka įvairiuose kepiniuose. Jei turite tik grikių, avižų ar sorų kruopas namuose, tuomet pasinaudokite kavamale ir po 5 min. turėsite miltus. Taip pat paįvarinkite mitybą ryžių ir kukurūzų miltais, tačiau rečiau, nes pastaruose mažiausiai skaidulinių medžiagų, dažniausiai ryžiai pagaminti iš šlifuotų grūdų, o kukurūzai iš esmės neturi daug skaidulinių medžiagų. Privalumas jų tas, kad nėra glitimo.

Puikius pyragus, sausainius, keksiukus, blynus galima pagaminti ne tik iš kvietinių aukščiausios rūšies miltų. O kur dar beribės riešutų miltų panaudojimo galimybės?!

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai