CNN gavo tūkstančius dokumentų ir nuotraukų iš Europos tyrėjų, taip pat informacijos iš šaltinių, susijusių su tyrimu Paryžiuje. Visa tai suteikė naujų duomenų apie kruopščiai organizuotos teroro grupės ketinimą smogti į taikinius užsienyje, informuoja cnn.com.

Dokumentai atskleidė naujos informacijos apie du sulaikytus organizacijos narius, kurie, tyrėjų nuomone, ketino rengti atakas Prancūzijoje. Be to, atskleidė bauginamą faktą – dar vieno įtariamo teroristo egzistavimą, kuris, tyrėjų teigimu, yra susijęs su Paryžiaus teroristais ir kuris po išpuolių kelis mėnesius gyveno Europoje. Tą vyrą – Abidą Tabaouni suėmė tik liepą.

Dokumentai pateikė informacijos apie puikiai organizuotą IS atšaką, planuojančią išpuolius Europoje, kur, CNN šaltinių teigimu, organizacijos nariai laukia nurodymų iš vyresniųjų Sirijoje.

„IS planuoja vis daugiau tarptautinių išpuolių, – teigė CNN terorizmo analitikas, leidinio „CTC Sentinel“ redaktorius Paulas Cruickshankas. – Ji vis įmantriau planuoja (atakas). Sukurta sudėtinga, logistinė sistema teroristams rengti šiuos teroristinius išpuolius.“

Islamo Valstybė

CNN komanda kelis mėnesius skaitė 90 000 puslapių, kurių dauguma – prancūzų kalba. Dokumentuose užfiksuotos apklausos, tyrimų išvados, duomenys iš mobiliųjų telefonų, o visa tai leidžia susidaryti įspūdį apie IS užsienio operacijų atšaką „Amn al Kharji“.

Dokumentai rodo:

1.Išsamesnį vaizdą, kaip įtariamieji teroristai naudoja socialinės žiniasklaidos platformas – „Viber“, „Telegram“ ir „WhatsApp“. Daugelis žinių užkoduotos, kad komunikacija būtų saugesnė. Su viena programa buvo galima įvesti kokį nori telefono numerį ir taip nuslėpti, kas ir iš kur skambina.

2. Kaip IS vyresnieji apsaugo savo misijas – suteikia vykdytojams tik tiek informacijos ir pinigų, kiek reikia, norint pasiekti kitą etapą, susisiekia su vykdytojais kiekvienoje kelionės atkarpoje, vadina pseudonimais net tarp komandos narių.

3. Kaip įtariamieji teroristai tarpusavyje keičiasi patarimais – atskleisti ar neatskleisti tikruosius vardus, kertant sienas, kaip nelegaliai pereiti sienas ir pan. Vienas iš patarimų buvo pasislėpti traukinio tualete.

Aukšto rango kovos su terorizmu Europoje pareigūnas sakė CNN, kad sprendžiant iš tyrėjų gautos informacijos apie Paryžiaus išpuolius suplanavusį tinklą, šie išpuoliai buvo švelnesnis kur kas ambicingesnio plano smogti Europai variantas.

Apklausę įtariamuosius, surinkę žvalgybinius duomenis, Europos tyrėjai dabar mano, kad IS iš pradžių buvo suplanavusi surengti išpuolį ir Nyderlanduose bei daugiau vietų Prancūzijoje – prekybos centruose ir veikiausiai didelėse parduotuvėse Paryžiuje.

Na o naujausiais žvalgybiniais duomenimis, IS ėmė dėti daugiau pastangų infiltruoti saviškių į Jungtinę Karalystę, kad šie surengtų čia išpuolių, teigė pareigūnas.

Jis pridūrė, jog saugumo tarnybos atskleidžia vis daugiau IS agentų Europoje. Anot pareigūno, šie į Europą siunčiami agentai naudojasi įvairiomis šifruotėmis, ypač programa „Telegram“, kad galėtų saugiai komunikuoti.

„Koduotų žinučių rašymo grupės turi potencialo iš pagrindų pakeisti teroro išpuolių planavimą, suteikdamos galimybę ištisoms grupuotėms susiderinti realiu laiku, nesusikompromituojant“, – sakė P. Cruickshankas.

Tiesa, Europos saugumo agentūros atiko ir sėkmingų operacijų. Sėkmingas proveržis buvo dviejų vyrų sulaikymas, kurie, pareigūnų manymu, ketino vykti į Prancūziją kartu su dviem savižudžiais sprogdintojais, galiausiai susisprogdinusiais netoli Paryžiaus stadiono.