„Labai tikiuosi, kad ministras šiandien sureaguos į ponios Dianos Vilytės pasisakymą, kuriuo jinai konstatavo, kad jau penkias dienas ministerija turi galimybę atšaukti niekine vadinamą sutartį, ir tam yra juridinis pagrindas – Viešųjų pirkimų tarnybos išvados“, – penktadienį žurnalistams sakė Prezidentė.

D. Grybauskaitė neprognozavo, kaip visuomenė ir partija vertins ministrą J. Oleką.

„Dar yra du mėnesiai ir ministras turi visas galimybes sustabdyti tokius pirkimus ir neleisti toliau įsibėgėti problemoms, nes yra valstybės biudžeto apsauga, mūsų valstybės žmonių apsauga ir viešo intereso gynimas. Ko kas matome, kad net ir prasidėjus kritikai nei ministras, nei ministerija nereaguoja ir, kaip minėjau, jau penkios dienos praėjo, kai sutartis galėjo būti atšaukta“, – teigė Prezidentė.

Ji neatsakė, ar J. Olekas gali toliau dirbti.

„Tai pažiūrėsime, ar jis gali dirbti, ar jis dirbs “, – kalbėjo šalies vadovė.

Ragina nutraukti sutartį su „Nota bene“

Prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį paragino Krašto apsaugos ministeriją nutraukti sutartį su įmone „Nota bene“ dėl brangių virtuvės įrankių įsigijimo.

Tai šalies vadovė teigė po to, kai Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė pareiškė, kad sutartis su bendrove dėl „auksinių šakučių“ pirkimo yra niekinė ir galėjo būti nutraukta jau penkias dienas.

„Labai tikiuosi, kad ministras šiandien sureaguos į ponios Vilytės pasisakymą, kuriuo jinai konstatavo, kad jau penkias dienas ministerija turi galimybę atšaukti niekinę taip vadinamą sutartį, ir tai yra juridinis pagrindas“, - žurnalistams sakė D. Grybauskaitė.

„Dar yra du mėnesiai ir ministras turi visas galimybes sustabdyti tokius pirkimus ir neleisti toliau įsibėgėti problemoms. (...) Kol kas matome, kad net ir prasidėjus kritikai nei ministras, nei ministerija nereagavo“, - kalbėjo ji.

Paklausta, ar krašto apsaugos ministras Juozas Olekas gali toliau eiti pareigas, šalies vadovė sakė: „Tai pažiūrėsime, ar jis gali dirbti. Ar jis dirbs“.

„Auksines šakutes“ iš „Nota bene“ įsigijo kariuomenės Materialinių resursų departamentas.

Viešųjų pirkimų tarnyba antradienį paskelbė, kad įvairius virtuvės įrankius iš bendrovės „Nota bene“ kariuomenė pirko aštuonis kartus brangiau, nei rinkoje. Šie įrankiai iš „Nota bene“ įsigyti iš viso už 4 tūkst. eurų vykdant sutartį, kurios vertė siekia maždaug 174 tūkst. eurų.

2014 metais Lietuvos kariuomenė su minėta bendrove pasirašė iš viso 1,622 mln. eurų vertės preliminarią lauko virtuvių atsarginių detalių ir agregatų pirkimo sutartį. Jos vertė beveik dvigubai viršijo planuotą pirkimo sutarties sumą, ji buvo numatyta 724 tūkst. eurų.