Taip penktadienį nustatė Vilniaus apygardos teismas, išnagrinėjęs baudžiamąją bylą dėl akcizais apmokestinamų baltarusiškų cigarečių kontrabandos, papirkimo ir kyšininkavimo.

Teisėjas Vladislavas Lenčikas paskelbė, kad priešais Seimo rūmus esančiame biurų, butų ir parduotuvių centre „Vilniaus vartai“ prabanga spinduliavusio, bet dėl klientų stygiaus veiklą nutraukusio žuvies ir jūros gėrybių restorano „Marino“ savininkas Rolandas Laurinaitis pripažįstamas kaltu dėl kontrabandos.

Dar 2008 m. restoraną verslininko Laimučio Pinkevičiaus valdomos bendrovės statytame biurų komplekse atidariusiam ir šiuo metu pagal individualią veiklą dirbančiam 38 metų R. Laurinaičiui skirta 76 MGL (2 862 eurų) bauda.

Didesnę baudą gavo jo 38 metų bendras Rytis Kleiba – jis į valstybės biudžetą privalės sumokėti 176 MGL ( 6 628 Eur) baudą.

Tuo metu anksčiau penkis kartus teistas 36 metų Tomas Šafranovičius, kuris taip pat buvo pripažintas kaltu ir dėl pasieniečio papirkimo, ir kontrabandininkams talkinęs laikinai nuo pareigų nušalintas 27 metų Šalčininkų rajono Širvių pasienio posto Sargybų skyriaus pasienietis Kęstas Dalgeda buvo nubausti 129 MGL ( 4 858 Eur) baudomis.

Teismo skirtas baudas nuteistieji, jeigu neskųs nuosprendžio apeliacine tvarka, privalės sumokėti per 12 mėnesių. Tiesa, kontrabandininkai galėjo būti nubausti dar didesnėmis baudomis, tačiau jie visiškai pripažino prokurorų pateiktus kaltinimus, gailėjosi dėl padarytų nusikaltimų, todėl teismas baudžiamąją bylą išnagrinėjo sutrumpinta tvarka – jiems skirtos baudos buvo sumažintos trečdaliu.

Kaip pabrėžė nuosprendį paskelbęs teisėjas, nuteistieji veikė bendrininkų grupėje, jų padaryti nusikaltimai priskiriami sunkiems.

Bylos duomenimis nustatyta, kad dar 2014 m. pabaigoje T. Šafranovičius su Šalčininkų rajone, Širvių pasienio poste dirbusiu Sargybų skyriaus pasieniečiu K. Dalgeda susitarė, kad šis nepatikrinęs praleistų du baltarusiškas cigaretes vežančius lengvuosius automobilius.

Pareigūnas sutiko – iš pradžių buvo tartasi, kad už vieną praleistą dėžę cigarečių kontrabandos gabentojai sumokės apie 29 eurus, tačiau vėliau buvo nuspręsta, jog niekas pasienyje netikrins, kiek iš tikrųjų vežama kontrabandinių cigarečių dėžių, todėl vieno automobilio vairuotojas sumokės 150, o kito – 200 Eur.

Rolandas Laurinaitis
Bet nesumokėjo – vos tik praleido per pasienio postą važiuojančius R. Laurinaičio ir R. Kleibos vairuojamus automobilius, pareigūnai savo kolegą sulaikė.

Buvo sustabdyti ir praleistų automobilių vairuotojai – pas juos buvo rasta beveik 5 tūkst. pakelių baltarusiškų cigarečių. Jų vertė – 12 285 Eur.

Šias cigaretes R. Laurinaitis ir R. Kleiba būtų pardavę Vilniuje. Kam – nesakė: esą dar būtų ieškoję pirkėjų.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukti kontrabandininkai teisme sakė, kad nepažįstami vyrai jiems į vieną Šalčininkų rajono kaimo sodybą atvežė baltarusiškų cigarečių, jie jas susikrovė į automobilius ir laukė, kol jų draugas T. Šafranovičius gaus SMS žinutę iš pasienyje dirbančio K. Dalgedos.

Šis kaip tik dirbo sekmadienį ir, kaip pats sakė, netrukus atsirado galimybė praleisti automobilius su cigaretėmis.

„Man pasiūlė užsidirbti – neatidžiai patikrinti automobilius, aš sutikau“, – sakė iki šiol nuo pareigų nušalintas pasienietis.

Valstybės sienos apsaugos tarnyboje (VSAT) jis neišdirbo nė metų.

„Cigaretes būtume pardavę, tada dar nežinojau kur, bet – būtume ieškoję“, – apie nelegalaus verslo planus kalbėjo R. Laurinaitis.

Jis pigias baltarusiškas cigaretes slėpė prie automobilio variklio ir po sėdynėmis.

„Mano automobilį pasienietis tikrino, bet nenuodugniai – jis tik apžiūrėjo saloną, atidarė bagažinę, pastukseno ir leido važiuoti“, – nemalonumais pasibaigusią istoriją prisiminė buvęs restorano savininkas.

Koks atlygis turėjo būti skirtas T. Šafranovičiui, kuris savo draugams surado juos per pasienio postą turėjusį praleisti pasienietį, ikiteisminio tyrimo metu taip ir nepaaiškėjo.

Tuo metu baudžiamojon atsakomybėn patrauktas T. Šafranovičius tikino, kad dėl atlygio nė nesitarė – esą tenorėjo padėti draugams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)