Pateikiame ištrauką iš knygos.

Kaip nuspręsti, kurį drabužį pasilikti, kurio atsisakyti? Nors tai ne raketų inžinerija, lengvų kelių čia nėra. Šiaip ar taip, jums teks perkilnoti visus iki vieno drabužinėje laikomus daiktus ir iš naujo juos pasimatuoti ar bent prisidėjus pažiūrėti, kaip tinka prie veido. Gali būti, kad iš pradžių teks ilgiau tinkinti, bet įsivažiavusi vis lengviau priimsite sprendimus.

Ėmusis darbo, surūšiuokite drabužius į tris krūvas: „Taip“, „Ne“ ir „Galbūt“. Kiekvieną drabužį įvertinkite pagal toliau išvardytus kriterijus ir išklausykite, ką į tai pasakys jūsų Džordžas – ar pritars jūsų sprendimui, ar ne.

Ar drabužis tinkamo dydžio?

Gal šis klausimas atrodo pernelyg paprastas, bet jis yra lemiamas. Jei koks nors drabužis yra netinkamo dydžio, arba jo atsisakykite, arba, jei jis to vertas, prisiruoškite pataisyti. Tas pat pasakytina ir apie tuos drabužius, kurie anksčiau tiko arba beveik tinka. Niekas manęs neįtikins, kad per dideli ar per maži drabužiai ko nors verti. Jūs turite mylėti savo sielos buveinę ir ją puošti – tai, be abejo, patikimiausias būdas gerai atrodyti ir puikiai jaustis jūsų kūnui, koks jis šiandien yra. Nekalbėkime apie mėnesio nuotaikų ir fizinės formos svyravimus: spintoje laikydama tariamai įkvepiančius drabužius darote sau meškos paslaugą – ir praktine, ir dvasine prasme. Devyniais atvejais iš dešimties patvirtinta taisyklė: kuo geriau drabužių dydis atitinka jūsų matmenis, tuo geriau atrodote. Tai nereiškia, kad nebegalėsite vilkėti laisvai krintančio megztinio, tai tik reiškia, kad reikia galvoti apie proporcijas. Jei megztinis krinta taip, kaip reikia, gal jį galima vilkėti savaitgaliais prie tamprių ar siauručių džinsų ir žemakulnių?

Ar drabužis jus puošia?

Jei drabužis yra viso labo reikiamo dydžio, šito nepakanka – jis be jokių išlygų turi pabrėžti bent vieną jūsų figūros ir veido privalumą. Pirmų pirmiausia žiūrėkite, ar jis tinkamos spalvos – tokios, kuri išryškina jūsų akis, sudaro malonų kontrastą arba pagyvina jūsų plaukų spalvą, nuskaistina veidą. Dar kartą atsiverskite 4 skyrių su spalvų pradžiamoksliu įklijoje ir pasitikrinkite spalvas, dėl kurių abejojate. Eikime toliau: ką jums duoda geras drabužio dydis? Ar jis parodo liauną jūsų liemenį ir dailias linijas? Ar pabrėžia jūsų pečius, nušlifuotus atliekant „žemyn žiūrinčio šuns“ (ar kaip ten juos) pratimus? Drabužis tiesiog lengvai sueina per užsegimą? Jūs verta daugiau! Tad paklauskite savęs, ar rūbas jums tinka prie akių, veido, plaukų, kūno sudėjimo, o tada spręskite jo likimą.

Kokia drabužio būklė?

Gal jis nubrizgęs ir sunešiotas iki skutų? Išblukęs ir nutįsęs? Nuspuręs ir sukapotas kandžių? Jei taip – metas atsisveikinti. Neįsivaizduojate, kiek moterų laikosi įsikibusios laaaabai nudėvėtų drabužių, nes širdyje bijo, kad neberas kito tokio rūbo, su kuriuo taip gerai jaustųsi. Šiais laikais parduotuvės užverstos puikiausiais apdarais bet kokio sudėjimo, gymio, skonio ir amžiaus moterims, tad tiesiog neatleistina kaip tą biblinį žiburį po puodu jus pavožti po nusišėrusiais, nudryžusiais skarmalais. Ne pirmos jaunystės drabužis siunčia tą patį signalą kaip per du pirštus ataugusi žilė dažytuose plaukuose: rodo apsileidimą ir tarsi telegrafuoja aplinkiniams, kad šiukštu į jus nežiūrėtų. O mes norime, kad nebijotumėte dėmesio.

Ar jis nepasenęs?

Čia kalbu ne apie skirtumą tarp šiemetinių ir pernykščių drabužių. Man nereikia, kad demonstruotumėte naujausias kolekcijas, – noriu, kad vilkėtumėte tokius drabužius, kurie atitinka jūsų gyvenimo būdą. Tačiau kad ir koks būtų jūsų individualus stilius, norėčiau, kad atrodytumėte žengianti koja kojon su gyvenimu, neįstrigusi praeityje ir nedėvinti akivaizdžiai pasenusių drabužių. Bet jūs galvojate: „Aš juk konservatyvi.“ (Nesistebėkite, kad tai žinau, – juk šitaip sako begalė mano klienčių.) Jūs galite būti konservatyvi ir tuo pat metu atrodyti šiuolaikiška – madingi aksesuarai, palaidinukė po švarku ir stilingi bateliai suveikia kaip ir mano garbinamas spalvos užtaisas: jie pagyvina susikurtą stilių ir jūs džiuginate kiekvieno akį.

Ar seniai jį vilkėjote?

Čia nekalbėsime apie retoms progoms skirtus apdarus, bet jeigu šio sezono drabužio nevilkėjote mėnesį ar ilgiau (o gal ir niekada), paklauskite savęs, kodėl. Nė trupučio neabejoju, kad rasite atsakymą. Gal jis pabrėžia ne jūsų privalumus, o trūkumus? Gal yra nunešiotas arba išėjęs iš mados? Jeigu taip, tai paskutinis skambutis, raginantis jį mesti į „Ne“ krūvą. Gal tai puikus drabužis, tik jums galva neišneša, kaip jį vilkėti? Pagalvokite, ko reikėtų, kad su juo sukurtumėte puikų ansamblį, ir nedelsdama užsirašykite į privalomų užduočių sąrašą.

Kaip jaučiatės jį vilkėdama?

Atkreipkite dėmesį į savo laikyseną vilkint kokį nors drabužį. Gal užsimetusi susegamą megztinį susigūžiate, nes jaučiatės silpna kaip vijoklis, besiglaudžiantis prie sienos, o gal instinktyviai išsitiesiate? Stebėkite savo kūno kalbą – kartais ji pasako daugiau negu mūsų protas. Jei yra nuolat vilkimas rūbas, nelaikykite jo spintoje vien dėl to, kad turėtumėte drabužių pamainą. Patyrinėkite, kaip jaučiatės jį vilkėdama. Ar juo apsirengusi sulaukiate komplimentų, kad gražiai atrodote? Nepamirškite, jūsų spintoje turi likti tik 10 balų verti drabužiai.

Ką tai sako?

Be visa kita, privalote atsakyti į šį klausimą ir kvestionuoti kiekvieno daikto teisę užimti vietą jūsų spintoje. Jei žinosite atsakymą, pasinaudodama garderobu galėsite paveikti bet kokią savo gyvenimo situaciją. Jei suklumpate ties kokiu nors daiktu ir nerandate atsakymo, paklauskite savęs, kur galėtumėte pasirodyti su tuo daiktu ir kodėl. Jei vis tiek keblu atsakyti, įsivaizduokite, kad tai teatrinio kostiumo dalis. Kokiam personažui būtų skirtas tas kostiumas? Ar jums patiktų toks vaidmuo?

Gal iš pažiūros tai atrodo begalinis dialogas, tačiau tikrovėje viskas vyksta labai greitai. Neverta vienam drabužiui skirti daugiau nei dvi minutes, – jei apninka abejonės, prisiminkite „Galbūt“ krūvą.

Jei koks nors drabužis atrodo nekaip, neskubėkite ir paklauskite savęs, kodėl. Tai galimybė pasimokyti. Įsižiūrėkite į mėgstamą suknelę, su kuria vis dėlto atrodote kiek stambesnė nei iš tikrųjų. Kodėl taip yra? Kartais nieko daugiau nereikia, tik paklausti, ir atsakymas ateina pats. Gal petnešėlės per toli viena nuo kitos ir jūsų pečiai atrodo kiek per siauri? Ir atvirkščiai, kodėl kai kurie drabužiai jus taip puošia? Dar vienas kitas „kodėl“, ir netrukus turėsite paprastą, individualiems poreikiams pritaikytą taisyklių rinkinį, kuris padės išvengti kadarų spintoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją