„Palyginti su 2007–2013 m. laikotarpiu, naujojo laikotarpio lėšos investuojamos 1,5 karto sparčiau. Tempas neblogas, bet dar turi augti. Be to, turime dirbti ir sparčiai, ir kokybiškai. Sparta itin svarbi projektų vykdytojams, verslui, kad laimėję konkursus, susiplanavę darbus ir išteklius tik dėl biurokratinių kliūčių nebūtų verčiami papildomai laukti.

Tuo pačiu metu turime atidžiai rinktis, kur investuojame, kad Europos Sąjungos pinigai atneštų Lietuvos ekonomikai konkrečią ilgalaikę naudą ir mažintų socialinę atskirtį“, – pabrėžė finansų ministrė Rasa Budbergytė.

Per pirmąjį 2016 m. pusmetį jau pasirašyta sutarčių už daugiau kaip 1,3 mlrd. eurų, t. y. 20 proc. visam naujajam laikotarpiui skirtų lėšų.

Palyginimui – per tą patį 2007–2013 m. laikotarpį buvo pasirašyta sutarčių už 0,5 mlrd. eurų, t. y. 7 proc. visam ankstesniam periodui skirtų lėšų, informuojama pranešime spaudai.

Projektų vykdymui per pirmąjį pusmetį išmokėta 597 mln. eurų, t. y. beveik 9 proc. viso naujojo periodo ES lėšų, tuo tarpu ankstesniu palyginamuoju laikotarpiu tokių lėšų išmokėta apie 360 mln. eurų arba kiek daugiau kaip 5 proc.

Finansų ministerijos duomenimis, šiuo metu daugiausia lėšų projektų vykdytojams išmokėjo Aplinkos (21 proc.), Socialinės apsaugos ir darbo (18 proc.), Susisiekimo (8 proc.) ir Ūkio ministerijos (5 proc.).

Nuo naujojoje ES investicijų periodo pradžios jau skirta 230 paskolų ar garantijų daugiabučių namų modernizavimui iš atsinaujinančių finansavimo šaltinių, beveik 70 tūkst. gyventojų turės geresnės kokybės vandenį, daugiau kaip 25 tūkst. bedarbių dalyvavo užimtumo ir kvalifikacijos kėlimo programose, daugiau kaip 400 šeimų suteikta socialinė pagalba.