Per antradienį parlamente vykusį antrąjį rinkimų turą S. Kallas surinko 45 įstatymų leidėjų balsus, M. Reps – 32.

Buvęs teisės kancleris Allaras Jõksas gavo 21 balsą ir liko trečias.

Vienas balsalapis buvo neužpildytas.

Nepatvirtintais duomenimis, antrajame ture už M. Reps balsavo ir Estijos konservatyvios liaudies partijos (EKRE) deputatai.

Kitas parlamentarų balsavimas prezidento rinkimuose įvyks antradienį 16 valandą. Jame varžysis du kandidatai, surinkę daugiausiai balsų per ankstesnį balsavimą, t. y. 67 metų S. Kallas ir 41 metų M. Reps.

Jei ir per tą ratą nebus išrinktas dvi kadencijas dirbusio liberalo Toomo Hendriko Ilveso įpėdinis, parlamento pirmininkas ne vėliau kaip kitą dieną sušauks Rinkikų kolegiją, kurią sudarys 101 parlamento narys ir 234 savivaldybių tarybų atstovai.

Rinkikų kolegijoje rinkimai vyksta dviem turais, ir laimėtoju tampa kandidatas, užsitikrinęs paprastą balsų daugumą.

Būtinybė išsaugoti partijos vienybę

S. Kallas prieš antrąjį parlamento balsavimą pabrėžė būtinybę išsaugoti partijos vienybę.

„Šiandien svarbu, kad būtų išlaikyta partijos vienybė, ir aš palaikau ministro pirmininko veiksmus siekiant šio tikslo“, – sakė S. Kallas po susitikimo su Reformų partijos frakcijos parlamente nariais.

„Ką tik turėjome čia diskusiją, ir aš išsakiau poziciją, kad partijos vienybė yra svarbu, ji reikalinga dėl mūsų ateities, todėl neprotinga kelti jai pavojų pavieniais žingsniais. Ateityje mūsų laukia sunkūs laukai, aš nejuokauju, laukia visų – ir būsimo prezidento, ir vyriausybės, ir parlamento“, – sakė buvęs Europos Komisijos vicepirmininkas.

„Dėl to mums reikalinga vienybė, ir šiandien aš tvirtai palaikau dabartinį ministrą pirmininką ir jo vadovavimą partijai“, – sakė S. Kallas, vienas iš Reformų partijos steigėjų ir jos garbės pirmininkas.

Jis pridūrė, kad, jo požiūriu, dabar Reformų partija, kuri yra viena iš trijų valdančiosios koalicijos partnerių, yra vieninga.

Reformų partijos vienybės klausimas iškilo po pirmadienį įvykusio pirmojo prezidento rinkimų turo. Jame socialdemokratas, parlamento pirmininkas Eiki Nestoras pagal Reformų partijos ir Socialdemokratų partijos susitarimą turėjo gauti 45 balsus (15 socialdemokratų balsų ir 30 Reformųpartijos deputatų balsų), tačiau surinko tik 40. Tai rodo, kad už jį nebalsavo Reformų partijos parlamentarai, nepritariantys susitarimui su socialdemokratais.

Be 63 metų E.Nestoro, pirmajame rinkimų ture dar varžėsi M. Reps ir A. Jõksas, kurie atitinkamai gavo 26 ir 25 balsus.

E. Nestoras po pirmojo rinkimų rato atšaukė savo kandidatūrą.

Pirminiais duomenimis, balsavimas Rinkikų kolegijoje galėtų įvykti rugsėjo 24 dieną.