Paroda „Look! Polish Picturebook!“ yra Baltijos kultūros centro Gdanske tarptautinio projekto dalis. Vilniuje apsilankę iliustruotojai surengs kūrybines dirbtuves, bus skaitomi pranešimai apie lenkų paveikslėlių knygos raidą nuo XX amžiaus septintojo dešimtmečio iki šių dienų.

Parodoje laukiami ir knygos meno ekspertai, ir įvairaus amžiaus žmonėms, mylintys gražias knygas. Paroda jau aplankė Latviją, o spalį keliaus į Estiją.

Logotipas

Svečiai iš Gdansko supažindins su nepaprasta, gausiai iliustruota knygos formos publikacija, pateikiančia lenkų knygų iliustracijos istorinę apžvalgą ir informacijos apie jos kūrėjus. Susitikime dalyvaus ir publikacijos autorės – žinoma grafikė Grażka Lange ir tekstų autorė Anita Wincencjusz-Patyna.

Lenkų knygų iliustracija garsėja turtinga tradicija. XX amžiaus 6-8 dešimtmečiais lenkų dailininkai šioje srityje pasiekė nemažų laimėjimų, pateko į tarptautinę knygų grafikos sceną. Sėkmė nulėmė reiškinio, vadinamo „Lenkų iliustracijos mokykla“, atsiradimą.

Nuo XXI amžiaus pradžios lenkų iliustruota knyga – taip pat ir paveikslėlių knyga – dinamiškai vystosi, semiasi kūrybinių idėjų iš pasaulinių tradicijų. Išradingais ir originaliais projektais įveikiami nauji kokybės horizontai, autoriai nuolat pelno prestižinių apdovanojimų.

Paveikslėlių knyga skirta ne tik vaikams, kaip įprasta manyti. Tai – fenomenas, peržengiantis teksto ir piešinio ribas. Tai unikali pasakojimo forma, turinti istorinį, kultūrinį ir visuomeninį kontekstą. Taip pat tai visos leidyklos, kurios per aukštą atlikimo kokybę ir teksto, bei vaizdo vienovę perteikia unikalią informaciją.

Gdansko Baltijos kultūros centras nuo 2005-ųjų rengia regiono iliustruotojų susitikimus. Jo kvietimu Gdanske viešėjo lietuvių dailininkai Kęstutis Kasparavičius, Sigutė Chlebinskaitė, Lina Dūdaitė, Rasa Joni.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją