Gyvūnai kankinasi iš karščio

Latvis „Facebook" paskiroje pasidalijo nuotraukomis ir nekokiais įspūdžiais iš Klaipėdos zoologijos sodo, pasakodamas, kad jame gyvūnai, vyro nuomone, laikomi prastomis sąlygomis, jų narvuose esą mėtosi šiukšlės, kai kurie gyvena purve, kenčia nuo karščio, jų narvuose nėra pavėsio.

„Vilkas ieško mažiausio centimetro šešėlio. Jo narvas šiukšlinas, mėtosi duonos gabalėliai“, – socialiniame tinkle rašo latvis.

Taip pat vyras teigia, kad kai kurių gyvūnų narvų dydžiai, jo nuomone, neatitinka reikalavimų, jie per maži laukiniams gyvūnams. Turistas stebisi ir lokio gyvenimo sąlygomis.

„Jis buvo įkalintas narve. Jo vienintelė pramoga yra ant grandinės kabanti sena padanga. Nuo alinančios šilumos lokys išsigelbėjo metalinėje vonioje, kurioje, matyt, buvo ir kitų gyvulių“, – apie zoologijos sodą pasakoja latvių turistas, kurio paskelbta informacija sulaukė didelio atgarsio.

Pažeidimus skaičiuoja daugiau nei metus

Klaipėdos zoologijos sodas lankytojus „stebina“ jau ne pirmą kartą. Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė GRYNAS.lt teigia, kad padėtis „Mini zoo“ organizacijai jau seniai žinoma, buvo kreiptasi į atsakingas institucijas – Aplinkos ministeriją, Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekciją, Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą. Tačiau, kaip pastebi pašnekovė, zoologijos sodas toliau veikia ir sąlygos gyvūnams jame nesikeičia.

„Situacija mums gerai žinoma, tačiau už zoologijos sodų veiklą atsakingos institucijos teigia, kad Klaipėdos „Mini zoo“ atitinka visus reikalavimus. Zoologijos sodo vadovybė buvo įspėta dėl kelių pažeidimų, tarp jų ir nuolatinio purvo gyvūnų narvuose. Mes traktuojame, kad visi pažeidimai daro sodą netinkamu gyvūnų laikymui, tačiau ministerija sako, kad situacija laikina, pažeidimai laikini ir „Mini zoo“ toliau gali vykdyti savo veiklą“, – situaciją komentuoja B. Kymantaitė.

Latvijos turisto nuotraukose matyti, kaip iš narvo ištrauktas mažas baltasis tigriukas guli po senomis padangomis tarp sodo lankytojų. Gyvūnų teisių aktyvistės žiniomis, už papildomą 15 eurų mokestį svečiai gali pažaisti su tigriuku. Gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė B. Kymantaitė sako, kad su laukiniu gyvūnu taip elgtis negalima. Moters teigimu, jis turi būti laikomas kaip laukinis gyvūnas: žmogus negali jo prisijaukinti, tai nėra natūralu. B. Kymantaitė sako, kad taip zoologijos sodas surado papildomą būdą užsidirbti.

Patikrinimai ir baudos bevaisiai

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Antanas Kairys pirmadienį ryte paklaustas, ar jau matė latvio padarytas nuotraukas ir ar žino apie Klaipėdos zoologijos sodo galimus pažeidimus, GRYNAS.lt teigė, kad šeštadienį padarytų nuotraukų dar nematė, tačiau apie visas sodo problemas jis žino.

„Karts nuo karto patikrinimai vyksta, tačiau yra kriterijai, pagal kuriuos zoologijos sodas turi atitikti reikalavimus ir Zoologijos sodų patikrinimo komisija suranda pažeidimus, kuriuos reikia pašalinti“, – komentuoja A. Kairys.

Anot Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus, už zoologijos sodų reikalavimų pažeidimus taikomos baudos. Paklaustas, kiek zoologijos sodas turėtų gauti baudų, kad būtų uždarytas, A. Kairys sako, kad tai priklauso ne nuo pažeidimų gausos, o jų sunkumo. Bet kokiu atveju, anot jo, tai sprendžia ne Aplinkos ministerija, o Zoologijos sodų patikrinimo komisija.

Vis dėlto vienas iš jos narių Raimondas Sakalauskas GRYNAS.lt teigia, kad minėtoji komisija susirenka tik tuomet, kai reikia išduoti leidimą dėl zoologijos sodo veiklos. Ji taip pat gali tikrinti sodo būklę, tačiau tuomet, pašnekovo teigimu, kai pats zoologijos sodas prašo komisijos pagalbos.

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas-inspektorius Antanas Bauža tvirtina pirmadienį gavęs ne vieną skundą dėl Klaipėdos zoologijos sodo gyvūnų sąlygų. Tarnyba informavo atsakingas institucijas ir Zoologijos sodų patikrinimo komisija jau turėjo pradėti darbus.

Inspektorius priduria, kad jis su kolegomis ir taip planavo kelis sodo patikrinimus. „Mini zoo“ yra nuolat stebimas ir jam teikiami pasiūlymai, kaip pagerinti gyvūnų gyvenimo sąlygas. A. Bauža priduria, kad nė viena institucija neturi tikslo uždaryti zoologijos sodą, todėl jame užfiksuotus pažeidimus leidžiama pataisyti per tam tikrą laikotarpį.

Anot specialisto, šįkart vėl laukia naujas patikrinimas.

Žurnalistams susisiekus su „Mini zoo“ vadovu Edvardu Legecku, jis pakomentuoti padėtį zoologijos sode ir latvio padarytas nuotraukas atsisakė.

Zoologijos sodas jau patikrintas

GRYNAS.lt Klaipėdos maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas A. Bauža antradienio ryte informavo, kad jau turi Zoologijos sodo patikrinimų komisijos išvadas. Pareigūno teigimu, jose konstatuota, kad Klaipėdos zoologijos sodas pažeidžia Lietuvos Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymą.

„Nustatyta, kad narvuose, kur gyvena pumos, tigrai ir vilkai, telkšo balos. Taip pat neišvalytas mėšlas. Taip pažeidžiama gyvūnų gerovė ir, kadangi tai yra mūsų kompetencija, mes bendradarbiaudami su Klaipėdos RAAD ir Aplinkos ministerija, siųsime raštą, kad sode yra problemų su drenažo sistema“, – teigia A. Bauža.

Zoologijos sodui bus skirta administracinė bauda ir įteiktas nurodymas pašalinti pažeidimus.

Pareigūnas taip pat priduria, kad „Mini zoo“ vadovas E. Legeckas nesutinka su pažeidimais ir žada kreiptis į teismą.