Ministrė sako, kad svarbiau, jog žmonės gyventų ne iš pašalpų, o dirbtų, ir tikina, kad problemos nuo naujų metų neliks.

Kiek tokių bus žmonių, kuriems reikės pašalpų, kol kas sunku pasakyti.

„Jie dabar teikia pažymas apie gautas pajamas už gegužį, birželį, liepos mėnesį. Kai jau pradės teikti spalio mėnesį, matysis, kiek sumažėjo būtent po pakeltos minimalios algos.

Prašymų dėl paramos mokymosi reikmenims šiandien turime 637 prašymus, o pernai tuo pačiu metu turėjome 722 prašymus. Ar jie sumažėjo dėl to, kad kilo minimali alga, pasakyti irgi sunku, nes dažniausiai tėveliai patys pasiskaičiuoja savo pajamas ir, jeigu jiems užtenka pinigų mokymosi reikmenims ir maitinimui, jie ir nesikreipia į mūsų skyrių“, – aiškino Panevėžio r. savivaldybės Socialinės paramos sk. vyr. specialistė Virginija Savickienė.

„Visi sau turime atsakyti į klausimą, ar mes norime, kad žmonės gyventų iš pašalpų. Šiandien mes jų turime 99 000, o padidinus pašalpas, įvairiausius dydžius jų būtų 250 000 ar 300 000. Ar vis dėlto mes galvojame, kad kiekvienas pilietis turėtų turėti galimybę turėti darbą ir gyventi iš darbinių pajamų“, – sakė ministrė A. Pabedinskienė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė žada, kad nuo naujų metų neapmokestinamasis pajamų dydis bus padidintas iki 310 eurų ir tų netekčių, kurias pusmetį gali patirti dalis pašalpų gavėjų, uždirbančių minimalią algą, neturėtų likti.

DELFI jau rašė, kad padidėjus minimaliai algai Vyriausybė nedidino sumos, nuo kurios žmonės gali tikėtis socialinės paramos. Todėl dalis mažiausią atlyginimą gaunančių žmonių tiesiog nebetenka galimybės prašyti paramos.

Socialinė parama skiriama, jeigu vienam šeimos nariui per mėnesį tenkanti pajamų suma neviršija 153 Eur, arba, tiksliau tariant, 1,5 valstybės remiamų pajamų (VRP) dydžio. Šis Vyriausybės tvirtinamas dydis nepakeistas nuo 2015 m. pradžios. Tuo metu MMA buvo 300 Eur.

Jeigu tada du vaikus auginančioje šeimoje du suaugusieji uždirbo po MMA, tai vieno asmens pajamos buvo tik 150 Eur. Taigi, tokia šeima galėjo pretenduoti į kelias skirtingas socialines išmokas. Jeigu joje buvo vaikai iki 2 metų – po 28,5 Eur per mėnesį kiekvienam vaikui, jeigu vaikų amžius nuo 2 iki 7 metų – po 15,2 Eur kiekvienam vaikui.

Be to, jeigu vaikai iš tokios šeimos mokosi bendrojo lavinimo arba iki mokyklinio ugdymo įstaigose, jiems būtų skiriamas nemokamas maitinimas mokykloje ir 57 Eur parama mokinio reikmenims įsigyti prasidedant naujiems mokslo metams.

Kaip DELFI anksčiau informavo SADM, nemokamam maitinimui vienai dienai vienam mokiniui skiriama nuo 0,49 Eur iki 2,93 Eur. Jei per mėnesį susidaro 20 mokymosi dienų, tai ši suma vienam vaikui būtų nuo 9,8 Eur iki 58,6 Eur.

Padidinus MMA iki 380 Eur tokia šeima netenka šių išmokų ir kitos paramos, nes jos pajamos „į rankas“ būtų apie 670 Eur, o vienam šeimos nariui – apie 167,6 Eur. Taigi nors pajamos padidėja, tačiau išlaidos gali viršyti šį padidėjimą dar labiau.