Dabar čia vyksta intensyvios statybos darbai. Nors data vis dar laikoma paslaptyje, jau aišku, kad čia atsiras „Lidl“ parduotuvė.

Žinia nenudžiugino

Kyštelėję galvą pro atvirą plyšį, statybvietėje išvydome žemę lyginančius buldozerius.

Netaisyklingos formos sklypo kampuose tarsi skruzdės knibždėjo darbininkai – vieni rankose gniaužė popierinius brėžinius, kiti pirštais mojo kryptį už sunkiosios savaeigės statybos mašinų vairų sėdintiems kolegoms.

„Gal daugiabutį statys?“ – paklausta, ar numano, ką slepia plati tvora, svarstė pro šalį ėjusi kaunietė Valentina.

Žinia, kad šioje vietoje išdygs dar viena Lietuvos rinką bandančio užkariauti Vokietijos tinklo „Lidl“ parduotuvė, pusamžę moterį gerokai suglumino.

„Dar viena? Negaliu patikėti“, – galvą purtė pašnekovė. Moteris buvo atvira – Šiaurės pr. įsikūrusioje „Lidl“ parduotuvėje ji lankėsi vos kelis kartus.

Mokytoja vienoje Kauno vidurinių mokyklų dirbančią moterį nuvylė ten esantis asortimentas, o ypatingo kainų skirtumo ji tikino nepastebėjusi. Be to, parduotuvės vidus kaunietei taip pat nepasirodė jaukus – labiau priminė sandėlį.
"Lidl" parduotuvės vieta

„Būtų mano valia, čia išdygtų sporto klubas su baseinu. Blogiausiu atveju – kitas prekybos centras, bet tik ne dar viena šio tinklo parduotuvė“, – priešiškus jausmus demonstravo Valentina.

Gyvenimas – lyg akropolyje

Kaip ir daugelis jaunuolių, kaunietis Kristupas miesto, Lietuvos ir pasaulio naujienas akylai seka internetu, todėl savaitraščio klausimas apie vykdomas statybas jo visai nenustebino – faktą, kad Savanorių pr. išdygs 3-ioji mieste „Lidl“ parduotuvė, jis jau žinojo.

„Kiek girdėjau, keisis ir važiavimas Savanorių pr. atkarpa. Žinoma, kol nėra parduotuvės, galima tik spėlioti, o kaip bus – pamatysime“, – šelmiškai šyptelėjo impozantiškas tamsiaplaukis.

Partizanų g. kartu su drauge butą besinuomojantis jaunuolis skaičiavo, kad dabar kelių kilometrų spinduliu jo namus sups bent 4 dideli prekybos kompleksai: vos už poros žingsnių nuo jo daugiabučio – prekybos centras „Savas“, šalia pradėtų statytų, kitoje gatvės pusėje įsikūrusi didžiulė „Rimi“ parduotuvė, kiek tolėliau – Savanorių „Maxima“ ir „Iki“.
"Rimi"

Kristupas neabejojo, kad naujosios parduotuvės atsiradimas skaudžiausiai smogs priešais esančiai „Rimi“, į kurią 22 metų jaunuolis užsuka bent kartą per savaitę. Nepaisant to, studentas žadėjo likti lojalus šiai vietai: kaip ir anksčiau kalbėjusi pašnekovė į Lietuvą įžengusioms naujokėms jis nespėjo pajausti simpatijų.

„Kitų mikrorajonų gyventojai galės mums pavydėti. Gyvensime kaip kokiame Atėnų akropolyje, – stiebdamasis prie tvora apjuostų statybų nusijuokė kaunietis. – Jei rimtai, manau, kad tik į naudą dar vienas žaidėjas.

Prekybininkai dar labiau konkuruos tarpusavyje, vilios akcijomis ir kitais pasiūlymais, todėl pirkėjai išloš“, – savo žodžiais nei kiek neabejojo pašnekovas.

Giria sklandų darbą

Būsimos giganto kaimynystės, priešingai nei tikėjomės, aplinkiniai verslininkai taip pat nesibaimino. Prisistatyti nepanoręs dviračių parduotuvės darbuotojas burbtelėjo, kad „Lidl“ jiems ne konkurentas. „Gal kaip tik mums pridės daugiau klientų?“ – palinkęs prie kasos aparato svarstė vyras.

Nė vieno blogo žodžio neišgirdome ir iš salono „Tarp gėlių“ personalo. Floristikos paslaugas teikiančios, gėlėmis ir įvairiomis dovanomis prekiaujančios uždarosios akcinės bendrovės komercijos direktorius ir bendraturtis Aidas Gaidys džiaugėsi, kad žingsnis po žingsnio Kaunas ima keisti veidą.
Pastarąjį dešimtmetį „Elix“ tik stovėjo. Smagu matyti dabar vykstančius pokyčius. Ar man tai netikėta? Tikrai ne.
„Tarp gėlių“ komercijos direktorius Aidas Gaidys

„Pastarąjį dešimtmetį „Elix“ tik stovėjo. Smagu matyti dabar vykstančius pokyčius. Ar man tai netikėta? Tikrai ne“, – pašnekovas prasitarė apie „Lidl“ atėjimą žinojęs kur kas anksčiau, nei tai paskelbė naujienų portalai.

Kone 2 dešimtis metų prie Savanorių pr. sankryžos skaičiuojančio salono vadovas neabejojo, kad išdygus „Rimi“ parduotuvei, paskui – „Lidl“, ateityje čia gali nebelikti ir „Kauno švaros“ pastato. Vieta šalia parko idealiai tiktų gyvenamiesiems namams.

„Klausiate, ar netrukdo statybos? Anksčiau būdavo daug darbininkų ir mažai technikos, dabar – atvirkščiai. Darbas vyksta labai profesionaliai“, – liaupsių negailėjo A. Gaidys.

Tiesa, pasiteiravus, ar nebuvo mėginimų saloną iškrapštyti iš dabartinės vietos ir taip dar labiau išplėsti būsimos parduotuvės plotą, pašnekovas įtartinai šyptelėjo.

„Spekuliacijų visada buvo. Svarbiausia turėti savo viziją ir eiti jos link“, – nuo tiesaus atsakymo išsisuko bendrovės komercijos direktorius.

Giedrė Bielskytė

Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė
Giedrė Bielskytė

Konkurentų veiklos mes nekomentuojame, bet galiu pasakyti, kad konkurencija mūsų rinkoje yra labai didelė ir mes nuolat stengiamės, kad pirkėjai pas mus rastų geriausius pasiūlymus už geriausią kainą.

Didėjant konkurencijai visada laimi pirkėjas, todėl neabejoju, kad taip bus ir šiuo atveju. Planuojame tęsti savo veiklą, turime kelias parduotuves šioje Kauno dalyje, pirkėjai mėgsta mūsų produktus, jiems patinka parduotuvių aplinka, asortimentas, aptarnavimas, tikime, kad būsime jiems patrauklūs ir toliau.

Valerija Lebedeva

„Lidl“ atstovė

„Lidl“ parduotuvės statybų darbai jūsų minimoje Kauno dalyje jau pradėti. Lietuvoje jau atidarytos ir toliau statomos standartinės, tarptautinę „Lidl“ prekybos tinklo koncepciją atitinkančios parduotuvės, turinčios maždaug 1,4 tūkst. kv. m ploto prekybos salę. Parduotuvės pastatas projektuojamas su sandėliu ir pirkėjams patogia automobilių aikštele.

Žinoma, kiekvienu atveju projektas pritaikomas prie sklypo bei jį supančios aplinkos ypatybių – visada pasirūpiname, kad parduotuvės prieigos būtų sutvarkytos ir jaukios. Apie planuojamą parduotuvės atidarymą pranešime iš anksto.

Kaune jau veikia 2 „Lidl“ prekybos centrai: vienas – Šilainiuose, kitas – netoli Muravos sankryžos. Dar 2 parduotuvės turėtų iškilti Aleksote ir netoli prekybos centro „Molas“.

Įgyvendinus projektus, kauniečiai galės rinktis iš 5 tinklo parduotuvių. Planuojama, kad iki metų pabaigos Lietuvoje turėtų veikti 20 vokiečių prekybos tinklo parduotuvių.