Tikėtina, kad žemesnės kvalifikacijos ES migrantai po „Brexit“ privalės pateikti prašymus dėl leidimo dirbti Britanijoje. Pranešama, kad tokį planą pasiūlė pati vyriausybė.

Migracijos patariamojo komiteto vadovas Seras David‘as Metcalf‘as the Telegraph teigė, kad tiek imigrantų skaičius, tiek jų JK praleistas laikas gali būti kontroliuojami pasitelkiant darbo leidimus.

Toks jo komentaras buvo pareikštas po to, kai Vyriausybei migracijos klausimais patariantis komitetas išleido raportą, kuriame teigiama, kad nekvalifikuotus darbus dirbantys migrantai „daro neigiamą įtaką mažą darbo užmokestį gaunančių darbininkų atlyginimams“.

Darbo santykių profesorius LSE David‘as laikraštį informavo, kad naujoji programa bus parengta pagal ankstesnę darbo leidimų sezoniniams žemės ūkio srities darbuotojams sistemą.

Jis teigė: „Būtų tikrai gaila, jei Migracijos patariamasis komitetas neapsvarstytų šių problemų. Manau, kad darbo leidimų sistema gana paprasta, o mes jau turime sistemą, kuri veikia. Žemės ūkio darbuotojų programa buvo gerai administruojama ir valdoma vieno žmogaus Vidaus reikalų ministerijoje“.

„Galima būtų pagalvoti ir apie šios sistemos taikymą kituose sektoriuose, kur gausu žemos kvalifikacijos ES darbuotojų. Gera žinia ta, kad ministrė pirmininkė tuo labai domisi“.

Nepaisant Theresą May skatinančio politinio spaudimo, ji atsisakė komentuoti ar ES migrantams gyvenantiems Britanijoje po „Brexit“ bus leista pasilikti.

Darbo imigracijos ir darbo rinkos tyrimo metu komitetas nustatė, kad žemesnės kvalifikacijos migrantai sukelia sunkumų visuomenei.

Jame rašoma: „Dažniausiai konkrečiose vietose ir sektoriuose susitelkusios kainos priklauso nuo greit besikeičiančios populiacijos bei jos dalių susiliejimo ir integracijos“.

Teigiama, kad tai taip pat gali sukelti per didelį gyventojų tankumą ir „pakelti nuomos, švietimo, sveikatos priežiūros iš viešojo transporto kainas“ bei „daryti neigiamą įtaką mažai uždirbančių darbuotojų atlyginimams“.

Taip pat perspėjama, kad kai kuriems migrantams gresia „didelis išnaudojamas“ dėl „neadekvataus žemesnės kvalifikacijos darbuotojų vertinimo“. Tokioje situacijoje didžiausią pelną gauna išnaudojantys darbdaviai, kurie normaliomis sąlygomis nepajėgtų pasisamdyti reikiamos darbo jėgos iš JK, o migrantai gauna didesnę algą nei savo gimtosiose šalyse.

Galiausiai prieinama prie išvados: „Žemą kvalifikaciją turintys migrantai nedaro įtakos nei JK gyventojų galimybei įsidarbinti, nei mokesčiams, nei BVP“.