Pačiame miesto gale esančio Piniavos skersgatvio gyventojai, kurių namai stovi arčiausiai prekybos ir pramogų centro „Rožynas“, jau ne vienus metus kenčia dėl triukšmo, kurį skleidžia ant pastato įrengti šaldymo, vėdinimo ir kondicionavimo įrenginiai.

Pastatas priklauso bendrovei „AMŽ Baltic“, tačiau minėtais įrenginiais naudojasi iš jos 1,4 tūkst. kv. m patalpas nuomojanti bendrovės „UAB Palink“ parduotuvė „Iki“.

Dieną naktį varginančio triukšmo nebeapsikentę gyventojai jau prieš kelerius metus ieškojo pagalbos tuometiniame Panevėžio visuomenės sveikatos centre ir Panevėžio
savivaldybėje.

Tuomet matavimus atlikę specialistai konstatavo, kad gyventojų skundai ne iš piršto laužti – triukšmas iš tiesų viršija leistinas gyvenamojoje aplinkoje normas.

Jų paraginti pastato savininkai su nuomotojais pasirūpino, kad triukšmas sumažėtų. Per pakartotinį triukšmo lygio matavimą leistinų normų viršijimo nebeužfiksuota.

Tačiau, pasak Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Panevėžio departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėjos Vidos Vyčienės, iš esmės problema nebuvo išspręsta.
Šįmet vasaros pradžioje Piniavos skersgatvio kelių namų gyventojai vėl parašė skundus NVSC Panevėžio departamentui ir miesto Savivaldybei dėl sklindančio iš pastato triukšmo.

Birželį visuomenės sveikatos centro darbuotojai, neįspėję prekybos ir pramogų centro administracijos, vakare ir naktį atliko triukšmo lygio matavimus gyvenamojoje aplinkoje. Tyrimai vėl parodė, kad leistinos triukšmo normos viršytos, tačiau to nepakako, kad iš prekybos ir pramogų centro būtų pareikalauta tvarkyti minėtus įrenginius.

V. Vyčienės teigimu, reikėjo įrodyti, kad būtent jis yra triukšmo šaltinis. Prie prekybos ir pramogų centro esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje ir naktį netrūksta automobilių. Netoliese eina kelias, kuriame gana intensyvus eismas.

Pastate, be parduotuvės „Iki“, yra įsikūrusios dar kelios įstaigos: sporto klubas, boulingas-kavinė, lažybų punktas, kazino, vaistinė, zoologijos prekių parduotuvė.

Pakartotinius matavimus liepos pradžioje suplanavę visuomenės sveikatos specialistai apžiūrėjo visas patalpas, iš kurių galbūt gali sklisti triukšmas. Jų akys vėl nukrypo į pastato išorėje esančius šaldymo įrenginius.

Sustabdė eismą

Su gyventojais, bendrovės „AMŽ Baltic“ vadovais, bendrovės „Palink“ atstovais, Panevėžio savivaldybės darbuotojais sutarta, kad jie dalyvaus atliekant triukšmo lygio matavimus.

„Triukšmą matavome naktį. Savivaldybė aplinkinėse gatvėse sustabdė eismą. Matavome du kartus – kai visi įrenginiai yra įjungti ir kai išjungti. Paaiškėjo, kad triukšmo šaltinis, kaip ir manėme, iš tiesų yra ant pastato įrengti šaldymo, vėdinimo ir kondicionavimo įrenginiai. Buvo viršytos ir ekvivalentinio, ir maksimalaus triukšmo leistinos ribos. Pastarosios viršytos 5 decibelais. Tai jau yra daug. Akivaizdu, kad gyventojus triukšmas vargina. Jie net vasarą negali atsidaryti langų. Esant tokiam triukšmui nemalonu vakaroti kieme“, – „Sekundei“ teigė V. Vyčienė.

Tikrintojus pastato savininkai patikino, kad stacionariu triukšmo šaltiniu virtusiais įrenginiais naudojasi „Iki“ parduotuvė“, tačiau baudą, tiesa, simbolinę, gavo jie.

Bendrovė „AMŽ Baltic“, kaip pastato savininkė, buvo įpareigota parengti ir su institucijomis suderinti triukšmo prevencijos ir mažinimo planą bei pašalinti nustatytus pažeidimus, t. y. imtis priemonių sumažinti triukšmo lygį iki leistinų ribinių dydžių, iki šių metų spalio 14 dienos.

NVSC Panevėžio departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja V. Vyčienė sakė, kad matavimai buvo atliekami dalyvaujant visoms suinteresuotoms pusėms.

„Netrumpas laikas susitvarkyti duotas todėl, kad reikia atlikti nemažus darbus. Ką konkrečiai padaryti, kad įrenginiai skleistų mažesnį triukšmą, yra pastato savininko kompetencija. Mes nenurodome, kokių priemonių imtis. Svarbu, kad problema būtų išspręsta ir žmonės nebekentėtų“, – sakė V. Vyčienė.

Visuomenės sveikatos centro specialistams susidarė įspūdis, kad gyventojai nepatenkinti ne tik prekybos ir pramogų centru, bet ir jais bei Savivaldybe. Pasak Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėjos, buvo sunku dirbti dėl per kraštus besiliejančių emocijų.

Žeria priekaištus savivaldybei


Viena iš skundą dėl triukšmo rašiusių Piniavos skersgatvio gyventojų, nepanorusi viešinti pavardės, negailėjo priekaištų Panevėžio savivaldybei.

Pasak moters, prekybos ir pramogų centras „Rožynas“ iki rugpjūčio 16 dienos miesto Savivaldybei privalėjo pateikti priemonių triukšmui mažinti planą, tačiau to nepadarė.

Nepaisant to, jos teigimu, valdininkai sėdi sudėję rankas.

Piniavos skersgatvio gyventoja sakė, kad iki nurodytos datos nesulaukusi priemonių plano Savivaldybė gali pasinaudoti įstatymų jai suteikta teise riboti triukšmo šaltinio veiklą, bet to nedaro. Jos nuomone, Savivaldybei nesvarbūs mokesčius mokantys gyventojai ir jų vaikai. Svarbus esąs tik ūkio subjektas, kuriam pačiam leista nustatyti terminą, iki kada jis teiksis atsakyti.

„Jeigu Savivaldybė negali mums užtikrinti sveikatai saugios aplinkos, neriboja ūkio subjekto veiklos, tai gal ji gali laikinai mums išnuomoti būstus? Aš valdininkams siūliau nupirkti nuo triukšmo kenčiantiems Piniavos skersgatvio gyventojams socialinius būstus, kad jie galėtų ten pagyventi, kol bus išspręsta problema“, – kalbėjo moteris.

Gyventojų prašo nesikarščiuoti


Panevėžio savivaldybės Viešosios tvarkos ir kontrolės skyriaus vedėja Rosita Stanevičė patvirtino, kad prekybos ir pramogų centrui „Rožynas“ pratęstas terminas pateikti priemonių triukšmui mažinti planą iki rugsėjo 30-osios.

Pasak vedėjos, bendrovė „AMŽ Baltic“ informavo, kad ji pareikalavo savo nuomininko, bendrovės „Palink“, kuri eksploatuoja minėtus įrenginius, imtis priemonių iš jų sklindančiam triukšmui mažinti. Pastato savininkai, kadangi esą ne viskas nuo jų priklauso, paprašė skirti daugiau laiko.

R. Stanevičė aiškino, kad „AMŽ Baltic“ rodo suinteresuotumą spręsti problemą, visuomenės sveikatos centro specialistų duotas terminas pažeidimams pašalinti dar nepraėjęs, todėl Savivaldybė ir neskuba taikyti kokių nors sankcijų verslininkams.

Parduotuvę uždarys remontuoti?

Bendrovės „AMŽ Baltic“ direktorė Jolanta Skukauskienė patvirtino, kad patikrinimo medžiagą persiuntė nuomininkui, kuriam priklausanti parduotuvė „Iki“ ir naudoja didelį triukšmą skleidžiančius šaldymo ir kondicionavimo įrenginius.

„Parduotuvei „Iki“ minėti įrenginiai prieš 11 metų buvo perduoti visiškai nauji. Pagal nuomos sutartį, nuomininkas privalo jam perduotą įrangą prižiūrėti, jeigu reikia, remontuoti, keisti“, – aiškino direktorė.

J. Skukauskienės teigimu, pastato savininkai patys yra remontavę minėtus įrenginius, o sąskaitas pateikė nuomininkui.

„AMŽ Baltic“ bendrovės „Palink“ , su kuria sutartis dėl nuomos galioja dar ketverius metus, paprašė iki šių metų rugsėjo 6 dienos parengti ir su ja suderinti triukšmo prevencijos ir mažinimo priemonių planą, kuriame nurodytų, kokių ir kada veiksmų imsis.

Nuomininkų pareikalauta visuomenės sveikatos centro specialistų nustatytus pažeidimus pašalinti vėliausiai iki spalio 1 dienos.

„Mes, kaip pastato savininkai, taip pat prisidėsime, kad problema būtų kuo greičiau išspręsta“, – pridūrė J. Skukauskienė.

Direktorės žiniomis, rugsėjo pradžioje „Iki“ planuota uždaryti dėl kapitalinio remonto.

„Iki“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė teigia, kad parduotuvės pastato savininkas yra įmonė „AMŽ Baltic“, o „Iki“ yra tik pastato nuomininkė.

„Mums svarbi kaimynystėje gyvenančių žmonių gerovė, todėl atsiprašome dėl triukšmo, dėsime visas pastangas, kad šią situaciją kuo greičiau išspręstume“, – patikino ji.


Rakštis – ir modernus autodromas

Piniavos skersgatvio gyventojai – ne vieninteliai, kurie skundžiasi ūkio subjektų kaimynystės keliamais nepatogumais.

„Sekundė“ jau rašė, kad prieš porą metų Panevėžyje atidaryta moderni transporto sektoriaus darbuotojų praktinio mokymo bazė, neaptverta garsą izoliuojančia tvora, tapo tikru siaubu Stetiškių gatvės gyventojams, gyvenantiems šalia ir netoli jos.

Gyventojai skundėsi žemyn nuo kalno ir aukštyn visą dieną zujančių automobilių keliamu triukšmu.

„Žiemą, kai sėdime namie užsidarę langus, dar tveriame, tačiau pavasarį, vasarą ir rudenį gyvename tikrame košmare“, – pasakojo modernaus autodromo kaimynystėje gyvenanti „Senųjų Stetiškių“ bendruomenės pirmininkė Judita Mikūtienė.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Panevėžio departamento atlikti triukšmo matavimo tyrimai patvirtino, kad gyventojų pretenzijos pagrįstos.

Panevėžio darbo rinkos mokymo centrui buvo nurodyta imtis priemonių triukšmui sumažinti. Visuomenės sveikatos specialistų žiniomis, jau parengtas triukšmo mažinimo priemonių planas, jis bus įgyvendintas per kelis mėnesius.