Laisvalaikiu mėgstame pasportuoti ar aktyviai leisti laiką, o judėdami neišvengiame traumų. Besivaikydami įvairių mados tendencijų neretai pamirštame apie patogią ir tinkamą avalynę, todėl pradeda varginti pėdų skausmas, nuospaudos, atsiranda deformacijos. Negaluojant norisi kuo greičiau pasveikti, tad prireikia kompetetingo ortopedo traumatologo pagalbos, rašoma pranešime spaudai.

Šįkart patarimais dalijasi gydytojas ortopedas traumatologas Gediminas Lukaševičius, dirbantis Kauno Respublikinėje ligoninėje bei konsultuojantis šeimos medicinos centre „Alsavita“ Šiauliuose.

- Kaip dažnai žmogui prireikia gydytojo ortopedo traumatologo pagalbos?

- Paskaičiuota, kad bent vieną kartą per gyvenimą žmogui prireikia šios srities scpecialisto pagalbos. Netgi manoma, kad tobulėjant šiuolaikinėms medicininėms technologijoms, vienam pacientui tenka bent vieno sąnario artroskopija (minimaliai invazinis diagnostikos ir gydymo būdas, kai per mažus maždaug 0,5 cm dydžio pjūvelius specialios video optinės aparatūros pagalba apžiūrimas sąnarys, atliekamos gydomosios intervencijos). Taigi tikimybė, kad kada nors prireiks gydytojo ortopedo traumatologo pagalbos, yra didelė.

- Kokiais atvejais pacientai turėtų kreiptis į gydytoją ortopedą traumatologą?

- Daugelis žmonių, niekada neturėjusių reikalų su ortopedu traumatologu, mano, kad šie specialistai „deda gipsą“, jei ką nors susilaužai ir tuo jų veikla pasibaigia. Teisybės šiame pasakyme yra, bet tai tėra mažas procentas veiklos, ką gali atlikti šie gydytojai. Noriu pabrėžti, kad šie specialistai gydo judamojo ir atramos aparato, kurį sudaro ne tik kaulai, bet ir sąnariai, raumenys, sausgyslės, raiščiai, patologiją, kuri gali atsirasti ne vien tik ištikus traumai.

- Kaip nepavėluoti ir žinoti, kad jau laikas kreiptis į gydytoją?

- Pagrindinis pavojaus signalas yra skausmas, kurio nereikia ignoruoti. Jei rankos ar kojos skausmas užsitęsia keletą dienų ar savaičių, jau reikėtų pasikonsultuoti su specialistu.

Nerekomenduoju laukti tol, kol skausmas pasidaro nebepakeliamas, nes gydymo rezultatai bus prastesni. Ne kiekvienu atveju paskiriama operacija, gali užtekti medikamentinio gydymo, fizioterapijos, PRP (angl. platelet rich plasma) procedūrų.

- Kas yra PRP procedūra ir kada ji atliekama?

- PRP - tai yra trombocitais praturtinta plazma, kitaip tariant trombocitų koncentratas, gaunamas iš paciento venos paimant kraują į specialų vakutainerį, paruošiamas centrifugavimo būdu. Trombocituose yra daugybė biologiškai aktyvių medžiagų (apie 1100), skatinančių gijimą, regeneraciją, naujų kraujagyslių formavimasi. Paruoštas koncentratas suleidžiamas į pažeistą sritį. Tai naujas, saugus, natūralus, efektyvus gydymo metodas, neturintis pašalinių reiškinių, nes naudojamas to paties paciento kraujas. PRP procedūra gali būti taikoma esant įvairių sričių tendinitui, epikondilitui, fasciitui, raumenų plyšimui, sąnarių artrozei.

- Kokia jūsų kaip ortopedo nuomonė apie aukštakulnius batus?

- Gražu, bet nesveika. Moteris džiaugiasi apsiavusi aukštakulnius batus, bet ne ką mažiau tada, kai nusiauna. Žmogaus pėda anatomiškai stipriausiai remiasi į žemę trimis taškais, kulnu, I ir V padikaulio galvomis. Apsiavus aukštakulnius, kulnas pakyla į viršų, ir didžiulis krūvis tenka padikauliams. Kaip taisyklė tokia avalynė būna ankšta, nykštys spaudžiamas į išorinę pusę. Viso to pasekoje atsiranda pėdos „kauliukas“ - hallux valgus deformacija, kurią norint koreaguoti prireikia operacinio gydymo. Taigi tokia avalyne geriau nepiktnaudžiauti.

- Ką daryti, kad greičiau pasveiktum?

- Visų pirmą reikia stengtis nesusirgti. Šiais laikais nemažai žmonių daug ir nesveikai valgo, priauga viršsvorio, mažai juda, o kur dar žalingi įpročiai. Tada atsiranda pasekmės. Susirgus reikia labai norėti pasveikti ir įdėti visas pastangas šiam tikslui pasiekti. Gydytojas tik nukreipia, kur, ką ir kaip daryti, o visas darbas laikytis nurodyto režimo atitenka pacientui.

Gaila, kad dar niekas nesukūrė stebuklingo tepalo ar tabletės, kurių pavartojus staiga pasveiksti. Kaip gydytojas visada stengiuosi paprastai ir suprantamai paaiškinti esamą padėtį, galimus gydymo būdus ir jų efektyvumą. Siekiu abipusio pasitikėjimo, atviro dialogo, supratimo, kad būtų pasiektas geriausias rezultatas. Gydytojui gali pameluoti, bet savęs neapgausi, skauda ne gydytojui, skauda pacientui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)