„Nelengva rasti darbuotojų, neseniai įgijusių aukštą kvalifikaciją, studijavusių ir dirbusių užsienyje, kalbančių keliomis kalbomis ir turinčių finansų ekonomikos ar inžinerijos diplomą“, – teigė energetikos bendrovės „Repsol“ darbuotojų paieškos skyriaus direktorė Ana Jimeno de la Casa.

Vis dėlto pagrindinės šalies profsąjungos UGT atstovai nurodo, kad bendrovės iš žmonių tikisi patirties, kurios jie, dirbdami pagal laikinas darbo sutartis, tiesiog negali įgyti.

Maždaug 56 proc. šiais metais vykdytame darbo rinkos tyrime apklaustų bendrovių pripažino, kad darbuotojams trūksta būtinų kvalifikacijų. Todėl darbo jėgos tenka žvalgytis kitose valstybėse.

„Turime įdarbinti žmones, galinčius optimizuoti išteklius ir pagerinti našumą, – teigė neįvardytas energetikos bendrovės „Acciona“ atstovas. – Stengiamės pritraukti talentingus darbuotojus iš Didžiosios Britanijos, JAV, Kanados, Pietų Afrikos, Jungtinių Arabų Emyratų ir Australijos“.

Profesinės sąjungos UGT socialinės apsaugos, įdarbinimo ir socialinės politikos sekretorė Mari Carmen Barrera pabrėžė, kad vyriausybė nededa pakankamai pastangų, jog būtų užpildytos spragos tarp bendrovių keliamų reikalavimų ir jaunų ispanų galimybių.

„Taupant lėšas atleista 3 tūkst. darbo konsultantų, stebėjusių darbo rinkos poreikius. Taip pat sumažėjo ir užimtumo programų“, – pridūrė ji.

Jaunesniems nei 26 m. ispanams siūloma nedaug darbo vietų, o ir ieškoma aukštos kvalifikacijos darbuotojų, turinčių patirties. Įdarbinimo agentūros „Adecco“ atstovas Santjagas Soleras (Santiago Soler) nurodė, kad ne ką geresnė ir vyresnių nei 45 m. ispanų padėtis – jiems skirta vos 4 proc. visų darbo pasiūlymų.

Nors šiuo metu Ispanijos švietimo įstaigos ir raginamos pritaikyti savo programas, atsižvelgiant į darbo rinko poreikius, verslo mokyklos IESE profesorius Sandalijus Gomesas (Sandalio Gomez) tikina, kad ir pačios bendrovės turėtų apmokyti naujai priimtus darbuotojus. Jis nurodė, kad tokia praktika plačiai taikoma Vokietijoje, kur pasirašomos sutartys su studentais. Esą dėl to ten jaunimo nedarbo lygis siekia vos 8 proc., o Ispanijoje – 46,5 proc.

UGT atstovų manymu, vyriausybė, siekdama pažaboti jaunimo nedarbą, turėtų pakeisti dabar galiojančius įstatymus, o paklausos ir pasiūlos darbo rinkoje pusiausvyra sutrikusi todėl, kad iš jaunų darbuotojų reikalaujama neproporcingai aukštos kvalifikacijos ir patirties.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)