Visų pirma reikėtų paisyti keleto bendrojo pobūdžio patarimų:

– Neplaukite automobilio po tiesioginiais saulės spinduliais. Vanduo džius per greitai ir paliks žymių ant kėbulo.

– Nusiimkite visus papuošalus (žiedus, apyrankes ir pan.) ir įsitikinkite, kad ant jūsų kūno nėra jokių metalinių daiktų (užtrauktukų, sagų, grandinėlių ir pan.). Jie visi gali netyčia įbrėžti dažus ar lako paviršių.

– Jeigu plaunate automobilį kempine ar mikropluošto šluoste ir netyčia ją išmetėte ant grindų, jokiu būdu jos nebenaudokite. Šie daiktai į save sugeria viską, kas papuola, tad vos prisilietusi prie, atrodytų, pačių švariausių grindų jūsų šluostė jau bus prisigėrusi dulkių ar mažyčių purvo dalelių. Būtina kempinę ar šluostę kruopščiai perplauti ir tik tada tęsti darbą.

– Nuo viršaus į apačią. Visada! Tai yra bendroji taisyklė visam procesui: vandens pilimui, padengimui valymo priemonėmis ir t.t. Viską reikia daryti nuo viršaus žemyn, tik tokiu būdu purvas nesitaškys ant švarių paviršių.

– Stebėkite, kad nesumaišytumėte šluosčių ar kempinių. Šluostė, kuria valėte ratlankius, neturėtų būti naudojama kitiems paviršiams. Kaip, savaime suprantama, grubesnė buferių valyklė neturėtų būti naudojama vaškavimui.

Procesas

Nuplaukite automobilį vandeniu, pildami jį iš viršaus žemyn. Jums reikės nuplauti visą purvą, dulkes ir visus kitus nešvarumus esančius ant paviršiaus. Tik tada galėsite pereiti prie valymo priemonių.

Kalbant apie jas – nenaudokite kasdienių buitinių priemonių: indaplovės muilo ar namų valiklių. Šie gaminiai ne visada tinka automobiliams ir gali pažeisti jų dažus arba laką. Naudokite bet kokį specialiai automobiliams skirtą šampūną. Tiesiog perskaitykite etiketę ir įsitikinkite, kokiomis proporcijomis valiklį maišyti su vandeniu kibire.
Mergina šveičia automobilio langą

Žinoma, prieš tai įsitikinkite, kad kibiras nebuvo naudojamas saugoti purvą ar juodžemį. Kitaip sakant, kruopščiai išskalaukite jį net ir tuo atveju, jeigu jis tebuvo naudojamas grindims plauti.

Automobilio padengimui valymo priemone geriausia naudoti pliušinę ar mikropluošto kempinę, kuri nepalieka jokių įbrėžimų. Prieš pradėdami plauti, dar įsitikinkite, kad ir jūsų naudojama kempinė švari nuo bet kokių dalelių, galinčių įbrėžti automobilio paviršių.

Plaukite automobilį sukamaisiais judesiais ir pradėkite nuo viršaus, nes apačia bus ta vieta, kur purvo susikaupę daugiausiai. Ratlankiams naudokite specialią kietesnę kempinę, kuri pajėgs įveikti nuo stabdžių mechanizmų pridegusias dulkes. Tik nesugalvokite paskui ja plauti kėbulo!

Nuplaukite muilą iš pradžių nuo ratlankių ir padangų, tuomet kruopščiai nuo automobilio viršaus į apačią.

Džiovinti automobilį reikia greitai, kad neliktų vandens ratilų žymių. Nenaudokite kilpinio audinio (pvz. kasdienių rankšluosčių) ar bet kokio kito audinio, kuris šeriasi. Geriausia automobilį nusausinti mikropluošto šluoste, kuri viską sugers į save ir nepaliks jokių žymių. Nepamirškite nusausinti durelių paviršių iš vidaus, taip pat tarpų apie variklio bei bagažinės dangčius.

Jeigu turite ventiliatorių, jis gali jums praversti panaikinant vandens perteklių, kad jūsų šluostė nepermirktų akimirksniu. Ratlankiams džiovinti galite naudoti paprasčiausią šluostę.

Papildomi darbai

Taigi, jūsų automobilis jau švariai nuplautas. Toliau galite rinktis daugybę papildomų procedūrų. Specialių priemonių pagalba galite surinkti visus mikronešvarumus, o tuomet įvertinti visus dažų ar lako pažeidimus ir skirti jiems dėmesio. Įbrėžimų pašalinimui galite rinktis iš gausaus priemonių arsenalo, tiesiog panaršykite internete ar pasikonsultuokite su dažymo specialistais.

Taip pat galite specialia priemone pajuodinti padangas. Tiesa, tai nėra pats smagiausias darbas, be to, tik išvažiuosite į kelią ir prie jūsų padangų pradės kibti viskas, tačiau ši procedūra yra vertinga, jeigu ruošiate automobilį parodai ar fotosesijai.

Tuo metu mes daugiau dėmesio skirkime vienai iš dažnesnių procedūrų – vaškavimui.

Vaškavimas

Metas vaškuoti! Ekspertai pataria vašku padengti visą automobilį vienu ypu. Paslaptis ta, jog vaškas privalo ramiai nugulti ant automobilio paviršiaus ir išdžiūti – tik tada galima jo perteklių nuvalyti, o paviršių išblizginti iki veidrodinio spindesio.
Ratlankiams naudokite atskirą kempinę

Patariama naudoti pliušinę šluostę – ant jos reikia uždėti norimą kiekį vaškavimui skirtos priemonės ir juo padengti mašiną. Svarbu tai, kad, vos vašku padengę automobilio paviršių, norimo poveikio dar neišvysite. Greičiau priešingai – jis atrodys matinis. Svarbu vašku automobilį padengti kuo tolygiau. Jeigu vaškavimo priemonės užtepsite per daug, naudos nebus jokios – tik sunkiau bus nugremžti jo perteklių.

Kai automobilis jau kruopščiai padengtas vaško sluoksniu, trumpam palikite jį ramybėje – leiskite vaškui susigulėti. Palaukite bent 10-15 minučių.

Per tą laiką galima atlikti mažesnį, bet ne mažiau svarbų darbą – variklio skyriaus plovimą. Šiam darbui jums prireiks purškiamo variklio valiklio, mikropluošto šluostės ir ausų krapštukų. Visi automobilių mylėtojai vieningai pritartų – ausų krapštukai vienas iš puikiausių žmonijos išradimų. Jie praverčia rūpinantis ne tik savo, bet ir savo automobilio higiena, nes padeda išvalyti ertmes, kurių pirštais pasiekti nepavyks.

Blizginimui idealiai tinka mikropluošto rankšluostis. Pats metas parodyti savo automobiliui, kaip jį mylite.

Langai

Langų valymas yra lengvoji dalis. Tiesiog pasirinkite bet kokį langų valiklį ir popierinį rankšluostį. Purškite ir energingai trinkite, tik žiūrėkite, kad vaiklio nepatektų ant automobilio kėbulo dažų. Langus valykite iš abiejų pusių.

Viskas! Jūsų automobilis švarus ir tviskantis, tegul visi įvertina jūsų sunkų darbą! O jeigu jums dar trūksta informacijos, nepamirškite, jog čia buvo tik bazinis įvadas į teisingą procesą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)