“Chia” majų kalboje reiškia “stiprybė”. Nors šis produktas yra vartojamas jau daugiau nei 4000 metų, Lietuvoje mes dar labai mažai žinome apie jas.

Jų naudingosios savybės gan gerai ištirtos, todėl kiekvienam besirūpinančiam savo sveikata žmogui vertėtų šias sėklas įtraukti į savo racioną.

Čija sėklose yra:

• 8 kartus daugiau Omega-3 negu lašišoje,

• 6 kartus daugiau kalcio nei piene,

• 3 kartus daugiau geležies nei špinatuose,

• 2 kartus daugiau kalio negu bananuose,

• 15 kartų daugiau magnio nei brokoliuose,

• 2 kartus daugiau ląstelienos nei sėlenose,

• 6 kartus daugiau baltymų nei pupelėse,

• 4 kartus daugiau seleno nei linų sėklose,

• 9 kartus daugiau fosforo, nei nenugriebtame piene.

• Kelis kartus daugiau antioksidantų nei mėlynėse.

Čija sėklų ypatybės:

Čija sėklos turi daug daugiau maistingų medžiagų nei dauguma vaisių, daržovių, sėklų ir grūdų.

Čijos skonis yra neutralus, tad gali būti panaudota daugelyje patiekalų.

Suteikia energijos ir ištvermės.

Čija yra lengvai virškinama – jos nebūtina sumalti ar mirkyti.

Čija sugeria 9-12 kartų daugiau vandens nei pati sveria. Tai užtrunka vos 10 minučių. Tad suvalgius mirkytų čijos sėklų, organizmas kurį laiką bus prisotintas vandens. Išmirkusios vandenyje šios sėklos panašios į permatomus drebučius su tamsiu taškeliu centre.

Pagerina širdies ir kraujagyslių būseną.

Čija sėklos – tai nuostabi žarnyno šluota, kuri išvalo susisenėjusias atliekas iš virškinamojo trakto.

Stabilizuoja cukrų kraujyje.

Puikus pasirinkimas norintiems sulieknėti, nes skatina metabolizmą.

Sumažina cholesterolio kiekį organizme.

Padeda gydyti psichikos sutrikimus (Alzhaimerio liga, epilepsija, depresija, insultai su komplikacijomis – paralyžius, kalbos praradimas, atminties sutrikimai).

Profilaktinė priemonė prieš įvairias vaikiškas ligas.

Stabdo senėjimo procesus.

Puiki profilaktinė priemonė prieš plaučių vėžį.

Saugo nuo skrandžio venų tromboembolijos.

Stiprina kaulus ir raumenis.

Chia sėklų gebėjimas absorbuoti ir išlaikyti vandenį padeda prailginti ir išlaikyti hidrataciją visame organizme, ypač fizinio aktyvumo metu. Šios savybės dėka yra užtikrinamas normalus elektrolitų pasiskirstymas ir perėjimas per ląstelių membranas.

Padeda greičiau atsistatyti po gimdymo, sportinių traumų.

Kovoja su įvairiomis uždegiminėmis ligomis: artritu, reumatu, astma.

Šias sėklas galima vartoti kūdikiams nuo 6 mėnesių amžiaus. Jas galima dėti į įvairias košes, jogurtus, salotas, kokteilius ar tiesiog išmirkyti vandenyje, ar kitame mėgiamame gėrime. Per dieną, suaugusiam žmogui, galima suvartoti iki 3 šaukštelių sėklų.