Ką galima pasigaminti, kad būtų ir skanu, ir sveika, ir gaivintų šiltą dieną pataria sertifikuota mitybos specialistė Vaida Kurpienė, kuri taip pat rašo blogą sulieknek.lt.

Mūsų tradicinė vasaros sriuba šaltibarščiai iš esmės sveikas maistas. Dar sveikesni būtų, jei naudotumėme ne virtus, o šiek tiek pafermentuotus burokėlius. Skamba gal ir sudėtingai, bet tai visai paprasta. Šviežius burokėlius sutarkuojame šiaudeliais plonais.

Apšlakstome rūgščių obuolių ar šviežiai spaustomis citrinos sultimis. Palaikome mažiausiai valandą, jei šaldytuve, galima ir parą. Jie suminkštėja ir puikiai tinka salotoms su kitomis šakninėmis daržovėmis, pavyzdžiui, morkomis, ir idealiai tinka mūsų tradicinei šaltai sriubai – šaltibarščiams.

Jei šį patiekalą renkatės pietums – šalia drąsiai suvalgome su lupenomis virtų šviežių bulvių, o vakare tokį priedą renkasi tik norintys priaugti svorio, neturintys bėdų su svoriu, paaugliai ir vaikai. Šaltibarščių nauda dar padidėja, jei į juos pripjaustysime daug žalumynų: šviežių krapų, svogūnų laiškų. Aš pati dar smulkiai pjaustytų salotų lapų prisidedu.

Tikrai yra ir kitų šaltų sriubų, tik ne visos mums žinomos. Norėdami atrasti naujų skonių – būtina gaminti ta, kas neįprasta ir ragauti, juk negali norėti to, ko nesi burnoje turėjęs.

Šaltos sriubos ne tik puikiai atgaivina karštą dieną, bet ir yra greitai pagaminamos iš šviežių, sezoninių puikiai prinokusių vaisių, daržovių ir žalumynų. Taigi jų maistinė vertė tiesiog puiki.

Rekomenduojama rinkitės šaltas sriubas termiškai neapdorotos (nevirtos, netroškintos) taip suteiksite savo organizmui daugiau naudingų medžiagų ir gyvybinės energijos.

Vienintelis šaltų sriubų minusas, kad jos dažniausiai valgomos trintos. Trintas maistas suteikia mažiau sotumo jausmo, nei kramtomas. Taip pat įvertinkite, kiek dedate riešutų ar kitų riebių produktų, jei reikia priaugti svorio- tik į sveikatą, o jei talijos dydis neramina – tuomet pasirinkite mažesnę porciją arba mažiau, nei nurodyta recepte dėkite kaloringų produktų.

Šalta moliūgų sriuba

Vasaros pabaiga ir ruduo – moliūgų sezonas. Taigi tuo metu jie patys vertingiausi.

Porcijų skaičius: 2
Gaminimo laikas: iki 20 min.

Sriubos sudėtinės dalys:

1 kg moliūgo
¼ vidutinio avokado
1 a. š. šviežio imbiero (malto)
1 a. š. šviežio česnako (malto)
Žiupsnelio cinamono
Žiupsnelio ciberžolės
Žiupsnelio druskos
2 puodelių vandens (priklausomai kokio tirštumo norite sriubos)
1 a. š. šviežių, smulkintų čiobrelių

Šaltos moliūgų sriubos gaminimo eiga:

1. Nulupame moliūgą bei avokadą ir juos supjaustome.

2. Sudedame supjaustytas daržovės ir kitas sudėtines dalis į smulkintuvą ir triname, kol gauname vientisą masę.

3. Supilame sriubą į dubenėlius. Taip pat galime ant viršaus pabarstyti šviežių čiobrelių. Jie suteiks puikų vasaros aromatą.
Skanaus!

Šalta sriuba iš cukinijos

Skani, greitai paruošiama ir netradicinė sriuba ir tradicinių sudėtinių dalių. Ar dažnai valgote sriubą, pagardintą riešutais? Dabar galite pamėginti! Maloniai nustebsite.

Gaminimo laikas: iki 20 min.
2 sočios porcijos

Sriubos sudėtinės dalys:

100 g anakardžių riešutų (sriubos valgymo dieną papildomai jau riešutų nebevalgykite)
2 didelių cukinijų
2 v.š. šviežios, smulkintos kalendros
2 puodelių vandens
Žiupsnelio jūros druskos
Neprivaloma: šviežiai maltų pipirų pagal skonį

Cukinijų sriubos gaminimo eiga:

1. Sudedame anakardžio riešutus į vandenį ir palaikome 6-8 valandas, kol suminkštės. Jei yra galimybė, nors kartą vandenį pakeiskite.

2. Sudedame į maisto smulkintuvą anakardžio riešutus ir smulkiname, kol pasidarys vientisa masė.

3. Nulupame ir supjaustome cukinijas.

4. Į smulkintuvą sudedame cukinijas bei kitus ingredientus ir smulkiname, kol pasidarys vientisa masė.

5. Supilame sriubą į dubenėlius.

Skanaus!

Šalta pomidorų sriuba su arbūzu

Labai gardi, „kvepianti vasara“ ir puikiai tinkanti karštą vasaros dieną sriuba!

Porcijų skaičius: 1
Gaminimo laikas: iki 30 min.

Sudėtinės dalys:

250 g pomidorų
50 g paprikos (geltonos arba raudonos)
100 g agurkų
40 g svogūno
2,5 g česnako
100 g arbūzo
1 stiklinė šalto vandens

Prieskoniai:

2 g baziliko
2 g petražolių
1 g saliero
0,5 g druskos
0,2 g pipirų
0,2 g čili pipirų, kas mėgsta aštriau
5 g (1 a.š.) alyvuogių aliejaus

Pomidorų sriubos gaminimo eiga:

1. Nuskutame agurkus.

2. Nuplikome karštu vandeniu pomidorus ir nulupame odelę.

3. Visas daržoves stambiai supjaustome, sudedame į maisto smulkintuvą bei įpilame vandens.

2. Smulkiname, kol gauname vientisą masę.

Palaikius kelias valandas šaldytuve - ši sriuba tampa dar skanesnė.