Prieš porą mėnesių pradėtos augintinių ženklinimo akcijos, kuri truks iki rugsėjo pabaigos, metu tikimasi suženklinti kelis tūkstančius kačių ir šunų.

Pasiekę tokius rezultatus Kėdainiai taptų pavyzdiniu visai šaliai miestu. Siekiama, kad Kėdainiuose visi namuose laikomi augintiniai būtų paženklinti ir užregistruoti valstybiniame gyvūnų augintinių registre ir jiems netikėtai pabėgus ar pasiklydus, juos būtų galima kaip įmanoma greičiau grąžinti namo.

„Pagrindinis mūsų siekis – kad mažėtų mieste šiuo metu labai aktuali benamių gyvūnų problema. Tam svarbus kiekvienas gyventojas. Nuo šių metų pradžios mūsų savivaldybės gatvėse buvo pagauta daugiau nei 180 benamių šunų ir kačių – vidutiniškai po 25 augintinius kas mėnesį. Nei vieno iš šių augintinių nebuvo galimybės grąžinti namo, nes jie nebuvo ženklinti. Kartu galime ne tik išspręsti šią situaciją Kėdainiuose ir apsaugoti gyvūnus, bet ir parodyti sąmoningo ir atsakingo požiūrio į augintinius pavyzdį kitiems miestams“, – sakė tarybos narys Saulius Sinickis.

„Kviečiu kiekvieną Kėdainių gyventoją prisidėti prie tvarkingesnio miesto ir rajono bei saugesnės aplinkos savo augintiniui kūrimo paženklinant savo gyvūnus. Tik taip galime užtikrinti, kad gatvėje atsidūrę augintiniai nepatirtų bereikalingų kančių, kad pasimetę jie būtų grąžinti savininkui, o ne patektų į prieglaudas, kur jiems gresia ligos ir žūtis, ar neliktų gatvėje, kur tyko kiti pavojai”, – kalbėjo Kėdainiuose veikiančios gyvūnų gerovės tarnybos „Pifas“ atstovė Greta Linkė.

Pensininkai ir socialines pašalpas gaunantys kėdainiškiai, pateikę pažymėjimus, savo augintinius gali paženklinti nemokamai. Kitiems paslauga kainuoja 5 eurus. Įprasta šios paslaugos kaina, kuri bus taikoma pasibaigus akcijai – apie 20 eurų.

Į paslaugos kainą įeina augintinio ženklinimas, duomenų suvedimas į valstybinį Gyvūnų augintinių registrą, gyvūno sveikatos knygelė ir skanėstai augintiniui.

Augintinio ženklinimui gyventojai gali užsiregistruoti paskambinę telefonu 8 606 30807 pirmadieniais-penktadieniais 9-20 val., šeštadieniais - 10-15 val.

Siekdami papildomais būdais spręsti benamių gyvūnų problemą „Pifas“, su Kėdainių rajono savivaldybės finansine pagalba, mieste vykdo benamių kačių kastracijos programą. Jos metu, siekiant sumažinti benamių kačių populiaciją, gaudomos ir sterilizuojamos miesto kiemuose gyvenančios benamės katės.

Pasibaigus augintinių ženklinimo akcijai „Pifas“, kartu su nevyriausybine Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija Kėdainiuose pradės vykdyti kačių ir šunų kastracijos akciją. Siekiant užtikrinti, kad atlikti augintinio kastracijos paslaugą sutiko pats gyvūno savininkas, šios akcijos metu nemokamos arba su ženklia nuolaida operacijos paslaugos bus taikomos tik paženklintiems augintiniams. Įprastai tokia procedūra katėms kainuoja 20-40 eurų, šunims 40-110 eurų.

Benamių gyvūnų gaudymo paslaugą atliekanti Kėdainių rajono medžiotojų ir žvejų draugija skelbia kasmet savivaldybėje surenkanti apie 500 benamių šunų ir kačių, iš kurių daugiau nei 300 yra eutanazuojami. Nė vienas iš paimtų gyvūnų nėra paženklintas. Šiai paslaugai atlikti kasmet savivaldybė yra priversta išleisti vidutiniškai 12 tūkst. eurų visų mokesčių mokėtojų pinigų.