Ar norėtumėte ant veido užsitepti šiek tiek bakterijų? Skamba nekaip, tačiau Prancūzijos „Greentech“ laboratorijoje mokslininkai atrado natūralų odai naudingą ingredientą, išgaunamą iš Lactobacillus pentosus gerosios bakterijos. Moksliniai tyrimai parodė, kad bakterija L. pentosus gali stimuliuoti odos ląstelių apsaugą ir jų atsinaujinimą.

Patys kenkiame savo odai

Gydytojai dermatologai pastebi, kad šiuolaikiniam žmogui vis sunkiau išsaugoti sveiką odą. Tai lemia įvairūs aplinkos teršalai, mūsų mityba, stresas, dekoratyvinės kosmetikos naudojimas ir daugybė kitų veiksnių. Todėl tampa labai svarbu tinkamai prižiūrėti odą.

Pasak Kauno estetinės medicinos ir dermatologijos klinikos „Grožio pasaulis“ gydytojos dermatologės Birutės Adomavičienės, netinkama odos priežiūra sukelia apsauginio odos sluoksnio pažeidimus.

„Neretai tenka matyti moteris, kurių oda labai pažeista – ji būna išsausėjusi, o tai sukelia aibę problemų: išryškėję kapiliarai, odos papilkėjimas, kartais atsiranda odos jautrumas bet kokiai kosmetikos priemonei. Tuomet jau prižiūrėti odą pasidaro labai sunku“, – sako gydytoja B. Adomavičienė.

Koks svarbiausias uždavinys prižiūrint odą?

Oda pirmiausia yra apsauginis mūsų barjeras tarp aplinkos ir mūsų kūno. Tai tarsi „gerasis“ sargybinis, padedantis ne tik apsisaugoti, bet ir palaikyti gyvybines funkcijas (kvėpuoti), šalinimo funkcijas (pašalinti tai, kas nereikalinga), taip pat oda atlieka regeneracijos (atsinaujinimo funkcijas). Ir visa tai „geba“ sveika oda.

Pasak dermatologės, vienas svarbiausių kasdienės odos priežiūros tikslų – kad būtų sveikas apsauginis odos sluoksnis. Tam būtina užtikrinti reikiamą drėgmės kiekį.

Pasak gydytojos B. Adomavičienės, moterys nori natūralių ir efektyvių priemonių, nes jau ne viena pastebėjo, kad nemaža dalis kosmetikos priemonių „veikia“ tol, kol yra naudojamos (t. y. turi trumpalaikį poveikį). Kai už odą „atliekamas jos minėtasis darbas“, natūralu, kad ji galiausiai pati to nebedaro“, – pastebi estetinės dermatologijos gydytoja.

Kaip bakterijos padeda odai?

Prancūzų įmonė „Greentech“ žinoma pasaulyje kaip inovatyvių kosmetikos komponentų gamintoja. Būtent jų laboratorijoje buvo atrastas teigiamas Lactobacillus pentosus gerosios bakterijos poveikis odai. Gamintojai suteikė šiai veikliajai medžiagai „Biotilys“ pavadinimą.

Nustatyta, kad bakterija L. pentosus gali stimuliuoti odos ląstelių apsaugą, ši bakterija gamina plantariciną (bakterinę medžiagą). Moksliniuose tyrimuose nustatytas geras jo poveikis odos regeneracijos ir epitelio barjerinėms funkcijoms.

„Biotilys“ tyrimai parodė, kad jau po 7 dienų odos apsauginis barjeras įgijo gebėjimą greičiau atsikurti. Tyrimo su placebu metu nustatytas tris kartus greitesnis rezultatas vartojant gerąsias bakterijas. Šios medžiagos tyrime sudalyvavo grupė savanorių, ir jau po savaitės gerosios bakterijos privertė jų odą spindėti, nes buvo atkurtas reikiamas drėgmės balansas. Net 87 proc. dalyvavusiųjų tyrime pažymėjo, kad grįžo odos spindėjimas.

Geriau nei cheminiai priedai

„Manau, kad tai – tikras proveržis kosmetologijos srityje, nes „Biotilys“ veiklioji medžiaga yra viena iš nedaugelio natūralių komponentų. Ilgą laiką mokslininkai ėjo priešinga kryptimi, laboratorijose kurdami sudedamąsias kosmetikos gaminių dalis, kurias naudojant, nors ir buvo pasiekiama taip norimų rezultatų, tačiau jos buvo sintetinės, nenatūralios.

Galiausiai dažna moteris ėmė skaityti kosmetinės priemonės sudėtį su tokia pat baime, kaip skaitydama apie maisto produktus. Juk, kaip dažnai tenka išgirsti iš moterų, ten pilna įvairių cheminių priedų, turinčių nežinia kokius ilgalaikius poveikius. Džiugu, kad kosmetikos gamintojai pakeitė savo atradimų kryptį – dabar jie ieško ne tik efektyvių, bet ir natūralių ingredientų, pasižyminčių ne mažesniu teigiamu poveikiu“, – sako gydytoja.

Nemažas skaičius „Biotilys“ tyrimų nustatė šios medžiagos ilgalaikį poveikį: atkurtas ir stiprus odos apsauginis sluoksnis, drėgmės kiekis, spindėjimas ir galiausiai – odos gebėjimas atsispirti visiems neigiamiems aplinkos veiksniams.

Probiotikų pritaikymas odos priežiūros priemonėse jau vadinamas evoliuciniu žingsniu, galinčiu pakeisti kiekvienos moters kasdienės odos priežiūros įpročius, be to, tai gali padėti pamiršti visus tuos nepatogumus, kuriuos kelia jautri oda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)