Brazilai, priešingai nei lietuviai, kurie mielai kiekvieną dieną bendrauja su žiniasklaida, prieš žaidynių startą atsitvėrė tylos siena. Atvirų treniruočių treneris iš Argentinos Rubenas Magnano neorganizuoja ne tik kitų šalių, bet net ir saviems žurnalistams.

Tokia olimpiados šeimininkų koncentracija – neatsitiktinė. Už galvos verčia griebtis ne tik faktas, kad Brazilijos rinktinei teks žaisti galingoje B grupėje, bet ir turnyro tvarkaraštis – po mačo su lietuviais laukia akistatos su Ispanija, Kroatija bei Argentina, ir tik pačiame jo finiše bus žaidžiama su Nigerija, kuriai jau dabar užklijuota autsaiderės etiketė.

Norėdamas kiek giliau pasižvalgyti po brazilų komandos daržą Krepšinis.lt reporteris nusprendė pasikalbėti su šios šalies krepšinio žurnalistu.

„Per pirmas dvejas rungtynes ekipa norėtų iškovoti bent vieną pergalę, o prieš Lietuvą tai padaryti yra kiek lengviau nei prieš Ispaniją. Stoti į kovą su vienais iš pagrindinių konkurentų kroatais, savo sąskaitoje turint jau du pralaimėjimus, būtų milžiniškas iššūkis. Treneris tą gresiančią įtampą bando perkelti į pirmas rungtynes, todėl jie šiuo metu ir nelabai nori bendrauti“, – situaciją komentavo didžiausio Brazilijos laikraščio „O Globo“ reporteris Eduardo Zobaranas.

Šios šalies krepšinis, priešingai nei futbolas, kuris šalyje jau yra tapęs „pirmąja religija“, pastaraisiais metais tiesiog merdėja. Paskutinį kartą ant apdovanojimų pakylos pasaulinio mąsto turnyruose brazilai kopė 1978 metų pasaulio čempionate Čilėje, kuomet pasidabino bronzos medaliais, o olimpinėse žaidynėse tokios pat prabos medalius jiems iškovoti pavyko prieš daugiau nei pusę amžiaus – 1964-aisiais Japonijoje.

„Dabartinės rinktinės žaidėjai turėjo būti mūsų viltis, bet ši karta nusisuko nuo savo šalies. Taip, jie pasiekė įspūdingų rezultatų klubinėse karjerose, bet kai reikėdavo žaisti už rinktinę Pietų Amerikos ar pasaulio čempionatuose – vis girdėdavome pasiteisinimus dėl kokių nors skausmų“, – kiek nusivylęs pasakojo brazilas.

Anot jo, ši olimpiada – paskutinis šios kartos žaidėjų šansas pasiekti kažką didingo. Tiesa, prieš savus sirgalius rinktinė vis tiek negalės stoti pajėgiausios sudėties – dėl traumų žaidynėse dalyvauti negalės du NBA centrai – Thiago Splitteris ir Andersonas Varejao.

Vienintelis brazilų gretose likęs bokštas – 211 cm ūgio galingo stoto Nene Hilario, o tai, anot reporterio, atvėrė didelę skylę šioje rinktinėje. Visgi nors 33-ejų metų veteranas praėjusiame sezone stebuklų neišdarinėjo ir rinko po 9,2 taško bei 4,5 atšokusio kamuolio, tačiau vietiniai džiaugiasi, kad reikiamu metu naujojo Hjustono „Rockets“ nario forma gerėja.

Be to, komandos brazilų vairininkas draugiškose rungtynėse nemažai laiko skyrė ir Kauno „Žalgirio“ naujokui Augusto Limai, taip siekdamas įpūsti 206 cm ūgio žaidėjui pasitikėjimo savimi.

Be Nene, Brazilija šiose žaidynėse galės pasigirti dar keturiais NBA žaidėjais: Raulzinho Neto (Jutos „Jazz“), Cristiano Felicio (Čikagos „Bulls“), Marcelinho Huertu (Los Andželo „Lakers“) ir Leandro Barbosa (Finikso „Suns“). Nors beveik pusę sudėties sudarys NBA komandų atstovai, šeimininkų sirgaliai vis tiek prisibijo galimo rinktinės fiasko.

„Patys žaidėjai kalba tik apie medalius, tačiau esame tokioje grupėje ir tokioje situacijoje, kuomet galime užimti net 1 ar 2 vietą, bet lygiai taip pat galime ir net neišeiti iš grupės“, – su nerimu olimpinio krepšinio turnyro starto laukė Z. Zobaranas.

Tiesa, kiek nuotaiką jam ir visiems sirgaliams turėjo praskaidrinti prieš savaitę vykęs kontrolinis mačas su ta pačia Lietuvos komanda, kurį brazilai laimėjo 64:62. Apskritai visą pasiruošimo ciklą jie pražygiavo taip nė karto ir nesuklupę, o varžovus (neskaičiuojant Lietuvos) nuo savo kelio šlavė vidutiniškai net 36,4 taškų skirtumu. Tiesa, jie nebuvo aukščiausio kalibro: po dukart įveikti kinai ir rumunai. Tačiau ir pasiekta įspūdinga pergalė prieš Australijos rinktinę – 96:67.

Visgi pagal draugiškas rungtynes pajėgumo vertinti nereikėtų, nes jų metu daugelis komandų visų savo kortų neatskleidžia. Tai puikia iliustruoja tų pačių australų triuškinanti pergalė olimpinių žaidynių A grupėje prieš Prancūzijos komandą (87:66).

Pamiršti pasirengimo ciklą prieš pat startą yra pasirengusi ir Lietuvos rinktinė, kuri su nekantrumu jau laukia pirmojo mūšio olimpinėje arenoje.

„Jokia ne paslaptis, kad žaisdami su jais visko nerodėme, – San Paule vykusią akistatą su brazilais prieš porą dienų prisiminė vienas rinktinės štabo narių Darius Maskoliūnas. – Tiek mes, tiek jie žinome vieni kitų derinius, bet abi komandos vis tiek paruoš kažką „ekstra“.

Bet manau, kad vis tiek pirmose rungtynėse didesnis bus psichologinis ir moralinis faktorius, nes prasideda olimpiada: visi išsiilgę krepšinio, jau atsibodo treniruotis, todėl norisi greičiau žengti į aikštę. Tačiau tas per didelis noras kartais padaro meškos paslaugą – tikiuosi, kad vyrus nuteikiame teisinga linkme.“

Brazilai ar lietuviai: kas neužlips ant pirmų rungtynių grėblio? Atsakymą į šį klausimą sužinosime sekmadienį nuo 20.15 val. Lietuvos laiku vyksiančiose rungtynėse. Bet vienas dalykas aiškus – ant šio mūšio kortos gali būti pastatytas abiejų komandų likimas žaidynėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)