Organizacijos rengiamas maisto produktų kainų indeksas liepą, palyginti su birželiu, smuko 1,3 punkto, arba 0,8 proc. ir siekė 161,9 punkto. Kainų nuosmukį sukėlė smarkiai sumažėjusi grūdinių kultūrų ir aliejaus kaina, neįstengusi padengti išaugusios pieno produktų, mėsos ir cukraus kainų.

Grūdų kainų indeksas liepą nukrito 8,8 punkto, arba 5,6 proc., iki 148,1 punkto. Tai susiję su atpigusiais kukurūzais pagrindiniuos JAV regionuose. Kviečių kainos liepą taip pat sumažėjo, daugiausia dėl didelių pasaulinių atsargų ir eksporto iš Juodosios jūros regiono augimo perspektyvų. Aliejinių kultūrų indeksas smuko 4,6 punkto, arba 2,8 proc., iki 157,4 punkto. FAO teigimu, tokiai dinamikai įtakos turėjo smarkiai smukusi palmių aliejaus kaina (iki mažiausio lygio per penkis mėnesius), silpna pasaulinė paklausa ir pagerėjusi gamyba Pietryčių Azijoje. Teigiamo poveikio indeksui turėjo ir stiprios rapsų, sojų bei saulėgrąžų aliejaus gamybos prognozės.

Cukraus kainos, priešingai, pakilo – 2,7 punkto (1 proc.) iki 278,7 punkto. Tai susiję su sustiprėjusiu Brazilijos realu JAV dolerio atžvilgiu. Mėsos produkcijos kainos padidėjo 2 punktais, arba 1,3 proc., iki 159,9 punkto. Augo ir visų kategorijų mėsos gaminių kainos, nes išaugo šios produkcijos paklausa.

Pieno produktų kainų indeksas per mėnesį padidėjo 4,3 proc., arba 3,2 proc., iki 142,3 punkto. Pabrango visų kategorijų pieno produktai. Tačiau FAO pažymi, kad kainos vis dar lieka gana žemos, lyginant su ankstesniais metais. Tai susiję su silpna tarptautine paklausa, ypač pieno miltelių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)