Tačiau vien žinojimo, kokio tipo grindys bus dedamos, nepakanka, yra bent keli svarbūs aspektai, kuriuos reikia žinoti dar prieš renkantis medines grindis, sakoma pranešime spaudai.

„Medinės grindys namų erdvei suteikia šilumos, jaukumo – natūralus medis tiek vizualiai, tiek vaikštant basomis yra šiltas net šaltą dieną, – sako interjero dizainerė Viktorija Emde. – Kuriant interjerą, grindys yra svarbi jo dalis, nes tampa pagrindu, fonu baldams, aksesuarams ir kitoms detalėms, todėl svarbu apgalvoti medienos ir jos paruošimo tipą, spalvą.“

Ne mažiau svarbūs ir techniniai aspektai – pirmiausia, gero tiekėjo pasirinkimas, domėjimasis grindų savybėmis. „Nemažai grindų salonų Lietuvoje tiesiog importuoja gaminius iš užsienio gamintojų ir perparduoda juos klientui dažniausiai net neišpakavę ir neįvertinę realios kokybės. Norint įsigyti kokybiškas grindis, reikėtų nepagailėti laiko tiekėjo paieškai, – pataria rankų darbo medines grindis gaminančios įmonės „Bonum Wood“ komercijos ir plėtros vadovas Rytis Nemanis. – Grindis reikėtų rinktis likus maždaug 3 mėnesiams iki planuojamos jų montavimo datos. Taip pakaks laiko išsirinkti patinkančios išvaizdos parketlentes, koreguoti jų atspalvį, išsiaiškinti mažiausius niuansus – nuo ilgaamžiškumo iki priežiūros. Prieš užsisakant parketlentes įprastai siūlome kelias savaites „pagyventi“ su jų pavyzdžiu ir „įsimylėti“ arba kitu atveju – keisti pasirinkimą.“

Yra ir dar keli svarbūs aspektai, kuriuos, specialistų nuomone, reikėtų žinoti renkantis medines grindis:

Kaina. Parketlenčių kainą lemia kelios paprastos detalės: parketlenčių plotis (kuo platesnė, tuo brangesnė), paviršiaus apdirbimas (pigiausios yra šlifuoto paviršiaus, tačiau gali būti ir šukuoto, kai matomas ryškesnis medienos raštas, ar nestandartinio paviršiaus, pavyzdžiui, banguotos. Tokios, atitinkamai, kainuoja brangiau), šakų ir balanų kiekio (kuo parketlentė švaresnė, tuo ji brangesnė), spalvos sudėtingumo (kuo įmantresnė spalva, tuo daugiau darbo jai išgauti reikia įdėti, o tai kelia kainą).

Didieji medinių grindų gamintojai medieną skirsto į 3 pagrindines klases (pradedant žemiausia ir baigiant aukščiausia): „Rustic“, „Classic“, „Select“. Šio skirstymo esmė ta, kad kuo aukštesnė klasė, tuo galutinio gaminio išvaizda yra vienodesnė, tolygesnė, mediena turi mažiau spalvų svyravimų, mažesnes šakas. Kuo aukštesnė klasė, tuo didesnė kaina.

Pasak R. Nemanio, paprastai parketlenčių įsigijimas sudaro vos 2–3 proc. bendros būsto įsigijimo ir įrengimo sąmatos, todėl tai nėra vieta, kurioje galima sutaupyti nemažą pinigų sumą. Specialistas rekomenduoja geriau pasirinkti kokybišką, ilgaamžį produktą iš patikimų rankų ir džiaugtis medine grindų danga ilgus metus, nei taupyti ir po 5 metų dangą keisti.

Patvarumas. Eksperto teigimu, Lietuvoje dėl savo tvirtumo, rašto bei kitų savybių yra populiariausios ąžuolo parketlentės, tačiau daug kas priklauso ir nuo parketlenčių paviršiaus padengimo. Populiariausi būdai – dengimas natūralia alyva su kietuoju vašku arba dengimas laku. Alyva padengtas grindis atnaujinti reikia maždaug kas 5 metus, procedūra yra nesudėtinga ir nebrangi, po jos paslepiami įbrėžimai ar kiti paviršiaus pažeidimai, grąžinama originali parketlenčių išvaizda.

Lakuotos grindys iki pirmo nusidėvėjimo tarnauja ilgiau (gali ir 10 metų), tačiau norint jas atnaujinti, privaloma laką nušlifuoti iki pliko medžio ir tuomet uždėti naujo lako sluoksnį. Šis atnaujinimas yra gerokai sudėtingesnis ir brangesnis.

Spalva. Interjero dizainerė Viktorija Emde, renkantis grindų spalvą, pataria nesivaikyti madų ir labiau atsižvelgti į savo poreikius, namų spalvas, patalpų išdėstymą, stilių.

Pasak dizainerės, šviesesni ir pilkesni atspalviai didina erdvę, tamsesni ir intensyvūs – mažina. Svarbu atkreipti dėmesį į langų dydį: jei langai iki pat žemės – grindims tenka daug šviesos, todėl jos gali būti ir tamsesnės spalvos, tokiu atveju jos ne taip stipriai „sugers“ erdvę. Jei langai maži ar į šiaurinę, tamsią pusę, dizainerė siūlo vengti tamsių atspalvių – riešuto, degintų ar juodų grindų. Jeigu namuose norisi ramybės, erdvės jausmo, reikėtų rinktis neintensyvias spalvas. Norint, kad namai atrodytų itin natūraliai, grindys turėtų būti šukuotos, kad medienos raštas dar labiau išryškėtų.

Viktorija Emde pasirinkta grindų spalva siūlo dengti visus namus, o sienų spalvas, baldus ir aksesuarus rinktis įvairesnius – taip bus išlaikytas vientisas namų stilius. Tam tikrose vietose, pavyzdžiui, tambūre, vonioje, vaikų kambaryje, grindų dangą galima keisti į plyteles, kiliminę dangą ir pan. Jeigu norisi įvairovės, galima žaisti ir pačių grindų forma bei raštais – pastaruoju metu itin atgijo įdomesnių raštų grindys, pavyzdžiui, eglutės rašto – tokios grindys erdvę daro išskirtine, dekoratyvesne.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)