Kas laimės olimpinį krepšinio auksą? Akivaizdu, kad tai yra JAV rinktinė. Tai – absoliučiai dominuojanti nuomonė visoje amerikiečių žiniasklaidoje, o prie liaupsinančių savo ekipą būrio prisideda ir B. Leopoldas, neabejojantis, kad NBA žvaigždės trečią kartą iš eilės ant kaklo užsikabins olimpinius aukso medalius. Tačiau yra vienas „bet“.

„Lietuva – tai komanda, kuri nuolatos meta rimtą iššūkį JAV rinktinei ir pagal savo sudėtį gali kautis su bet kuria kita olimpinių žaidynių dalyve. Skirtingai nei septynių rungtynių serijos neretai pareikalaujančios NBA atkrintamosios varžybos, čia tereikia vieno sėkmingo mačo, ir iš turnyro gali būti „išmuštos“ tokios ekipos kaip JAV, Ispanija ar Prancūzija, – savo olimpinio turnyro apžvalgoje pažymi NBC analitikas, Lietuvos rinktinę laikantis vienu iš tamsiųjų žaidynių arkliukų. – Žinoma, lengva pateikti sensaciją nebus. Tačiau naujoji lietuvių karta – Jonas Valančiūnas ir NBA Šlovės muziejaus nario Arvydo Sabonio sūnus Domantas yra pasirengę atvesti Lietuvą į naujas aukštumas.“

Būtent Lietuvos rinktinė ir buvo komanda, kuri amerikiečiams rimčiausiai iš visų varžovų nervus patampė 2012-ųjų Londono olimpinėse žaidynėse, kai varžovams pralaimėjo vos 5 taškais (94:99).


2004-ųjų Atėnų olimpinėse žaidynėse Šarūno Jasikevičiaus lietuviai grupės varžybose netgi yra įveikę amerikiečius – 94:90.

Visgi mūšyje dėl bronzos JAV rinktinė tąsyk pasiekė revanšą (104:96).

Nors amerikiečiai ir perspėjami iš anksto neužmigti ant laurų, B. Leopoldas įsitikinęs, kad M. Krzyzewskis savo auklėtiniams to padaryti neleis. Nors komanda ir neturi kelių ryškiausių NBA žvaigždžių (nėra LeBrono Jameso, Stepheno Curry ir kt), talento triumfuoti olimpiniame turnyre – daugiau nei apstu.

„Kontrolinėse rungtynėse komanda jau pademonstravo, kad jos puolimo potencialas yra milžiniškas ir praktiškai nesustabdomas. Su tokiais snaiperiais kaip Klay Thompsonas, Kevinas Durantas ir Carmelo Anthony, amerikiečiams neturėtų bėdų kelti ir gana neįprasta aikštės gynyba. O jeigu varžovai bandys žaisti vienas prieš vieną, jiems teks atsimušti į DeMarcuso Cousinso sieną. Geras gynybos specialistas yra ir Draymondas Greenas, o D. Cousinso ir DeAndre Jordano duetas lengvai turėtų susitvarkyti su dauguma turnyro aukštaūgių“, – prognozuoja jis.

Anot B. Leopoldo, jeigu įvykiai klostysis logiška eiga ir bus išvengta netikėtumų (minėtųjų favoritų „išmušimų“ iš turnyro atkrintamosiose varžybose), realiausia pretendente į sidabrą bus Prancūzijos rinktinė.

„Be JAV komandos, būtent prancūzų starto penketas yra pats geriausias iš visų kitų žaidynių rinktinių. NBA patirties prikaupę Tony Parkeris, Nicola Batumas , Borisas Diaw, Rudy Gobertas ir 2016-ųjų Eurolygos MVP Nando de Colo – tai galinga jėga, su kuria susitvarkyti varžovams bus nepaprastai sunku“, – prognozuoja amerikietis.

Tiesa, prancūzų žaidime jis įžvelgia ir tam tikrų probleminių pozicijų.

„R. Gobertas turbūt apskritai yra geriausiai besiginantis centras visame turnyre, įtraukiant ir JAV aukštaūgius, tačiau jų gynėjų linijai savoje aikštės pusėje nebus lengva stabdyti vikrius varžovų įžaidėjus. T. Parkeris jau nebe tas, jo gynybiniai įgūdžiai bėgant metams vis prastėja ir NBA sezone visi matė, kad susitvarkyti su vikresniais įžaidėjais – Kyrie Irvingu ar Ricky Rubio – prancūzui vis sudėtingiau, – apie ryškiausią Prancūzijos krepšinio žvaigždę rašo amerikietis. – Komandai stinga ir patikimų snaiperių. Tokių, koks yra šią vasarą komandai nepadedantis Evanas Fournier.“

Anot B. Leopoldo, realiausia, kad dėl patekimo į finalą prancūzai grumsis su ispanais.

„Ispanija? Taip, būtent ji su Prancūzija ir turėtų kovoti dėl vietos finalo mače, tačiau Europos čempionai turi ir juntamų netekčių. Nors Pau Gasolis vis dar išlieka vienu iš talentingiausių planetos aukštaūgių. Marco Gasolio ir Serge‘o Ibakos trūkumas negali nesijausti ir po lenta vienos žvaigždės ispanams gali neužtekti“, – pažymi jis.

„Ispanija – labai talentinga komanda, tačiau daugumos jos žvaigždžių geriausi karjeros metai jau praetyje. Visgi jei P. Gasolis sugebės įjungti aukščiausią savo pavarą trims svarbiausioms savaitėms, o R. Rubio atskleis visą savo talentą, olimpinis finalas tarp Ispanijos ir JAV vėl gali būti pakartotas“, – prognozuoja NBC analitikas.

Be Lietuvos rinktinės, tarp „tamsiųjų arkliukų“ B. Leopoldas mato ir Argentinos rinktinę, tačiau pažymi, kad koją jai kyštelėti gali ryškiausių žvaigždžių amžius.

Manu Ginobili ir Luisas Scola artėja prie savo karjeros finišo. Jie stengsis padėti talentingam savo jaunimui nužygiuoti iki podiumo Rio de Žaneire, tačiau faktas, kad koją jai kiša „tėvas laikas“, o jo įveikti dar nepavyko niekam. Argentiniečių sėkmė būtų neįtikėtinas, nepamirštamos istorijos ar net knygos vertas įvykis“, – pažymi jis.

Primename, kad tradiciškai olimpinėse žaidynėse vyrų krepšinio turnyre varžysis 12 rinktinių, padalintų į dvi grupes (A ir B) po šešias. Į kitą etapą – ketvirtfinalį – pateks po keturias geriausias abiejų grupių ekipas, o likusioms keturioms komandoms turnyras bus baigtas.

A grupėje varžysis Prancūzijos, JAV, Venesuelos, Serbijos, Kinijos ir Australijos ekipos, o B grupėje kovos Argentinos, Ispanijos, Brazilijos, Lietuvos, Kroatijos ir Nigerijos nacionalinės komandos.

Rio de Žaneiro olimpinio krepšinio turnyro grupių tvarkaraštis Lietuvos laiku.

Rugpjūčio 6 d., šeštadienis

20.15 val. Australija – Prancūzija (A grupė)

Rugpjūčio 7 d., sekmadienis

01.00 val. Kinija – JAV (A grupė)
04.30 Venesuela – Serbija (A grupė)
20.15 val. Brazilija – Lietuva (B grupė)

Rugpjūčio 8 d., pirmadienis

01.00 val. Kroatija – Ispanija (B grupė)
04.30 val. Nigerija – Argentina (B grupė)
20.15 val. Serbija – Australija (A grupė)

Rugpjūčio 9 d., antradienis

01.00 val. JAV – Venesuela (A grupė)
04.30 val. Prancūzija – Kinija (A grupė)
20.15 val. Ispanija – Brazilija (B grupė)

Rugpjūčio 10 d., trečiadienis

01.00 val. Lietuva – Nigerija (B grupė)
04.30 val. Argentina – Kroatija (B grupė)
20.15 val. Serbija – Prancūzija (A grupė)

Rugpjūčio 11 d., ketvirtadienis

01.00 val. Australija – JAV (A grupė)
04.30 val. Venesuela – Kinija (A grupė)
20.15 val. Brazilija – Kroatija (B grupė)

Rugpjūčio 12 d., penktadienis

01.00 val. Nigerija – Ispanija (B grupė)
04.30 val. Lietuva – Argentina (B grupė)
20.15 val. Kinija – Australija (A grupė)

Rugpjūčio 13 d., šeštadienis

01.00 val. Serbija – JAV (A grupė)
04.30 val. Prancūzija – Venesuela (A grupė)
20.15 val. Brazilija – Argentina (B grupė)

Rugpjūčio 14 d., sekmadienis

01.00 val. Ispanija – Lietuva (B grupė)
04.30 val. Kroatija – Nigerija (B grupė)
20.15 val. JAV – Prancūzija (A grupė)

Rugpjūčio 15 d., pirmadienis

01.00 val. Australija – Venesuela (A grupė)
04.30 val. Serbija – Kinija (A grupė)
20.15 val. Nigerija – Brazilija (B grupė)

Rugpjūčio 16 d., antradienis

01.00 val. Ispanija – Argentina (B grupė)
04.30 val. Lietuva – Kroatija (B grupė)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)