Elektroninėmis paslaugomis naudotis moko savo senelius

Prie kompiuterio ir interneto teikiamų galimybių vaikai pratinami jau pradinėse klasėse. Čia vaikai gauna pirmą pažintį ir su elektroninėmis paslaugomis, kuriomis jie turi išmokti naudotis.

Vyresnėse klasėse mokiniai dar labiau gilina savo žinias informatikos pamokose.

Šiemet dvyliktą klasė lankysiantis Karolis teigia, kad kompiuterinio raštingumo pagrindus gavo jau pradinėje mokykloje. Tačiau elektroninės paslaugos atsirado tik vėliau. Todėl jomis naudotis informatikos pamokose jis išmoko vyresnėse klasėse.

„Interneto galimybės yra beribės. O naudotis elektroninėmis paslaugomis ir elektroninės valdžios vartais turi mokėti kiekvienas jaunas žmogus. Tai nėra sunku. Visko išmokau praktiškai pats. Tačiau mokykloje turėjome griežtą mokytoją, kuris per pamokas ir pats mokė, kaip internetu atlikti pajamų deklaracijas, kaip susimokėti administracinę baudą ir pan. Už tai reikėjo atsiskaityti ir gavome pažymį. Prisimenu, kad visi mokiniai gerai pasirodė. Užduotys nebuvo sunkios“, - kalbėjo Karolis.

Be to, jis teigė, kad pats neįsivaizduoja savo gyvenimo be elektroninių paslaugų. Vaikinas jomis naudotis jau išmokė savo tėvus, o dabar pamokas veda ir seneliams. Paklaustas, kaip sekasi juos mokyti naudotis internetu, vaikinas aiškino, kad kai ką jie jau moka atlikti savarankiškai.

„Seneliui sekasi geriau nei močiutei. Jau du metai, kai jie turi internetą ir jau moka naudotis elektronine bankininkyste, susimoka mokesčius ir pan. Ateityje išmokysiu juos visko daugiau“, - aiškino Karolis.

DELFI primena, kad visi kiti norėdami išmokti naudotis internetu arba pagilinti jau turimas žinias gali pasirinkti viešosios interneto prieigos taškus, kur dirba specialistai, kurie nusiteikę padėti. Šie taškai sukurti ir toliau bus plėtojami panaudojant Europos Sąjungos fondų lėšas. Pagrindinis šių taškų tikslas yra teikti gyventojams galimybę pasinaudoti interneto teikiamomis galimybėmis ir taip skatinti informacijos visuomenės plėtrą.

Popierinius dokumentus iškeitė į elektroninius

Šiemet studentu tapęs vilnietis Modestas taip pat aiškino, kad informatikos pamokose, be kita ko, sutvirtino žinias, kaip naudotis elektroniniais valdžios vartais.

„Mūsų mokytoja sakė, kad tai svarbu ir pati rodė daug iniciatyvos, kad mus išmokytų naudotis elektroninės valdžios vartais. Ji žinojo, kad be to mums tikrai nepavyks išsiversti. Žinoma, daug laiko tam nebuvo skirta, tačiau jo užteko, kad visko išmoktume. Manau, kad visi viską įsisamonino“, - kalbėjo pašnekovas.

Galiausiai jis pripažino, kad jam pavyko popierinius dokumentus iškeisti į elektroninius.

Paklausus, ar realu to paties išmokti ir vyresniems žmonėms, kurie jaunystėje nėra dirbę kompiuteriu, jis sakė nė kiek tuo neabejojantis.

„Taip, žinoma. Tereikia, kad kas pamokytų ir viskas. Čia nėra aukštoji matematika. Viską galima labai greitai įsisavinti. Svarbu, kad tik būtų noro“, - dėstė studentas.

Vaikus moko svarbiausių dalykų

Informacinių technologijų mokytoja Vilniuje dirbanti Virginija aiškino, kad per savo pamokas padeda vaikams išmokti naudotis elektroninėmis paslaugomis.

„Visi mokytojai į tai pažiūri kūrybiškai. Tikrai mokome vaikus naudotis internetu. Aš asmeniškai skiriu dėmesio ir elektroninėms paslaugoms. Juk tai svarbu. Aišku, dauguma vaikų tai jau moka ir patys. O kitiems užtenka tik paaiškinti“, - kalbėjo mokytoja.

Jos teigimu, vaikai yra imlūs darbui kompiuteriu ir visko išmoksta labai greitai. „Naudotis internetu nėra sunku. Vaikai žymiai sudėtingesnius dalykus išmoksta. Nepaisant to, svarbu mokėti naudotis elementariomis paslaugomis, o vėliau jie to išmoko ir savo vyresnius gimines. Taip ir jie išmoksta“, - sakė Virginija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)