Ypač rizikuoja praleidžiantys prie ekrano daugiau nei 14 val. per savaitę. Tai nustatė Kurtino universiteto Perte (Australija) mokslininkai, ištyrę per 1000 vaikų bei jaunuolių. Duomenys buvo pradėti rinkti prieš 15 metų.

Specialistų nuomone, daug laiko prie televizoriaus praleidžiantys vaikai ir jaunuoliai yra mažiau fiziškai aktyvūs. Be to, kaulams neigiamą įtaką daro ir tai, kad dažniausiai televizijos laidos žiūrimos sėdint arba gulint.

Išryškėjo trys 5–20 metų amžiaus eksperimento dalyvių kategorijos. Apie 20 proc. tiriamųjų televizorių žiūrėjo mažiau nei 14 val. per savaitę, apie 40 proc. – daugiau nei 14 val. per savaitę. Kitų vaikų ir jaunuolių žiūrėjimo laikas didėjo kasmet, kol peržengė mokslininkų nustatytą ribą.

Tyrėjai išmatavo dalyvių kaulų masę ir tankį, atlikę rentgeno tyrimus. Jie įvertino ūgio, kūno masės, fizinio aktyvumo, kalcio suvartojimo, vitamino D kiekio bei kitus rodiklius. Paaiškėjo, kad mažiau nuo televizijos laidų priklausomų vaikų ir jaunuolių kaulai turėjo daugiau būtinų medžiagų. Ilgai televizorių žiūrinčiųjų kaulai buvo trapesni, labiau pažeidžiami osteoporozės. Be to, šie asmenys dažniau kentėjo dėl antsvorio.

Specialistų nuomone, daug laiko prie televizoriaus praleidžiantys vaikai ir jaunuoliai yra mažiau fiziškai aktyvūs. Be to, kaulams neigiamą įtaką daro ir tai, kad dažniausiai televizijos laidos žiūrimos sėdint arba gulint. Tyrimo medžiaga buvo paskelbta moksliniame leidinyje „Journal of Bone and Mineral Research“.

Mokslininkai pastebi, kad suaugusiam žmogui sustiprinti savo kaulus yra per sunki užduotis, nes jie maksimaliai sutvirtėja 22-aisiais gyvenimo metais. Po kurio laiko kaulų tankis pradeda mažėti. Osteoporoze pasaulyje serga apie 200 milijonų moterų.