Girininkai sako, kad šiemet grybavimo sezonas prasidėjo labai anksti – karščiai pagreitino grybų dygimą. Praėjusią savaitę buvo ypač aktyviai grybaujama, o dabar gėrybių nerenkama.

Miškininkai sako, kad renkantys grybus parduoti į mišką išsiruošdavo su grėbliu ir draskydavo miško paklotę. Todėl buvo draudžiama rauti labai mažas voveraites ir baravykus. Dabar šis draudimas atšauktas, tačiau vis tiek negalima draskyti miško paklotės, rinkti grybų, įrašytų į Raudonąją knygą, grybauti draustiniuose, rezervatuose, kur papuola statyti automobilius. Už tai gresia baudos nuo 14 iki 57 eurų.

Tačiau baudos – ne vienintelė grėsmė. Miškininkai įspėja, kad grybavimo azarto pagauti žmonės nepamirštų, jog miške auga ir nuodingų grybų, kurie labai panašūs į valgomus.

„Beveik visos musmirė yra nuodingos, išskyrus karališkąją, kuri yra pirmos kategorijos, ypač nuodinga – žalsvoji musmirė, baltoji ir paprastoji“, – pasakoja Pasvalio rajono Kriklinių girininkijos girininko pavaduotojas Juozas Zulonas.

Grybus virti patariama 15 minučių, kad suirtų nuodingosios medžiagos. Jų turi kai kurie valgomi grybai.