Po „Brexit“ nesikeitė ne tik prekių kainos. Nekito ir vidutinio prekių krepšelio turinys. Firmos „Kantar Worldpanel“ mažmeninės prekybos ekspertas Fraseris McKevittas teigė, kad vidutinis pirkinių krepšelis dabar netgi kainuoja 1,4 penso pigiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Tačiau, ar prekybos tinklai ir toliau nekels kainų, paaiškės ateityje.

Birželį prekybos tinklų apyvarta kiek smuko. Manoma, kad tam daugiausia įtakos turėjo prastos oro sąlygos, o ne referendumo rezultatai. Mažiausiai – 0,7 procentinio punkto – krito „Tesco“ pardavimai. Labiausiai kritimą pajuto „Asda“ – jos apyvarta sumažėjo 5,6 proc.

Didžiosios Britanijos ekonomikai žadami išbandymai

Antrąjį šių metų ketvirtį Didžiosios Britanijos ekonomika paaugo 0,5 proc. Vis dėlto panašu, kad ūkio plėtros laikai eina į pabaigą, praneša „Bloomberg“, savo prognozę pateikusi kiek anksčiau nei oficialūs šaltiniai.

„Iki referendumo dėl narystės Europos Sąjungoje (ES) ekonomikai sekėsi visai gerai, bet jau greitai viskas gali apsiversti aukštyn kojom, – teigė ekonomikos tyrimų bendrovės „Pantheon Macroeconomics“ analitikas Samuelis Tombsas. – Jau žymiai smuko vartotojų pasitikėjimo indeksas, o ir prieš mėnesį surinkti duomenys daug niūresni“.

Nors iki referendumo Didžiosios Britanijos ekonomika sėkmingai stiebėsi į viršų, po balsavimo rezultatų smarkiai krito vartotojų ir verslo pasitikėjimas. Dėl to gali sumažėti investicijų ir netgi smukti vidaus vartojimas, pastaraisiais metais kaip tik ir stūmęs į priekį šalies ekonomiką.

Didžiosios Britanijos Nacionalinė statistikos tarnyba (NST) preliminarią BVP augimo prognozę paskelbs trečiadienį. Ji sudaryta remiantis 44 proc. surinktų duomenų. Greičiausiai joje atsispindės ypač stiprus augimas, fiksuotas balandį. Tuomet smarkiai pasistiebė prekybos, statybų ir paslaugų sektoriai.

Po „Brexit“ smuko gamintojų pasitikėjimas. Ekonomikos tyrimų bendrovės „Markit Economics“ apklausų rezultatai rodo, kad ūkinė veikla šiuo metu silpniausia nuo paskutinės recesijos laikų. Anglijos banko (centrinio Didžiosios Britanijos banko) pranešime taip pat teigiama, kad „Brexit“ šalies ekonomikai greitų padarinių neturėjo, tačiau netikrumas stipriai išaugo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)