„Pagal generalinio rangovo „Atomstrojeksport“ pateiktą informaciją, neeilinė situacija susidarė reaktoriaus korpuso saugojimo aikštelėje atliekant takelažinius darbus perkeliant jį horizontalioje padėtyje“, - rašoma Baltarusijos energetikos ministerijos pranešime.

Ministerija nurodo, kad projekto užsakovė - valstybinė įmonė Baltarusijos AE „nedelsiant pareikalavo iš generalinio rangovo visų reikalingų dokumentų ir duomenų“.

„Visapusiškai ištyrus „Atomstrojeksport“ Baltarusijos specialistams pateiktą informaciją, bus priimami atitinkami sprendimai. Baltarusija pirmiausia vadovausis būtinybe besąlygiškai užtikrinti saugumą statomoje elektrinėje“, - rašo Baltarusijos energetikos ministerija.

Tuo metu pats „Atomstrojeksport“, kuris priklauso korporacijai „Rosatom“, kiek anksčiau antradienį paneigė žiniasklaidos pranešimus apie galbūt įvykusį dar vieną incidentą AE statybos aikštelėje.

„Internete pasklidusi informacija apie nelaimingą atsitikimą, per kurį buvo pažeistas reaktoriaus korpusas, neatitinka tikrovės. Reaktoriaus korpusas yra už reaktorius skyriaus ribų. Techninių trikdžių jį pastatyti į vietą nėra. Generalinis rangovas laukia priežiūros institucijų leidimo montavimo operacijoms“, – agentūrai „Interfax“ pareiškė „Atomstrojeksport“ atstovas.

Baltarusijos žiniasklaida pranešė, jog liepos 10-ąją Astravo AE atliekant reaktoriaus įrengimo bandymus, iš 2-4 metrų aukščio krito 330 tonų svorio agregatas, įvykio vieta aptverta, stebima ir ypatingai saugoma.

Ekspertas: būtina reikalauti ir „Rosatom“ atsakymų

Branduolinės energetikos ekspertas teigia, kad įvyko rimtas incidentas ir neatmeta, kad jėgainei reikės gaminti naują reaktoriaus korpusą. Pasak buvusio Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) vadovo Sauliaus Kuto, tokioje situacijoje svarbu reikalauti ne tik Baltarusijos, bet ir reaktoriaus gamintojo - Rusijos kompanijos „Rosatom“ atsakymų.

S. Kuto teigimu, iš oficialaus Baltarusijos energetikos ministerijos pranešimo susidaro įspūdis, kad reaktorius iš tikro galėjo nukristi ir būti pažeistas.

Jis aiškino, kad Astravo AE įrenginėjamus VVER-1200 tipo reaktorius į jėgainę reikia gabenti paverstus, vėliau juos reikia pastatyti vertikaliai, tad galėjo įvykti incidentas, kai perkeliamas reaktoriaus korpusas nukrito.

„Tai labai panašu į tai, atliekant takelažinius darbus - pervežant į tą vietą iš tikrųjų, galėjo nukristi, labai panašu į tiesą“, - BNS sakė S. Kutas, komentuodamas oficialią Baltarusijos informaciją.

Saulius Aloyzas Bernardas Kutas

Anot buvusio VATESI vadovo toks incidentas yra rimtas, o Lietuvai reikia prašyti atsakymų dėl reaktoriaus būklės ne tik iš Baltarusijos, bet ir iš paties reaktoriaus gamintojų.

„Aš manau, kad tas incidentas rimtas, kadangi bet kuriuo atveju negalima su branduoliniais įrenginiais taip elgtis, negalima jų mėtyti, trankyt ir jis turi būti nuodugniai patikrintas, kadangi jis nėra tuščias - jame ir viduje yra visokių dalykų. Jis tikrai turi būti ištirtas nuodugniai ir kadangi prie pat mūsų yra, mes turime pareikalauti, kad jie pateiktų ne tik baltarusių, bet ir gamintojo (atsakymus - BNS)“, - teigė S. Kutas.

Jis teigė, kad reaktoriaus korpusą gali tekti grąžinti gamintojui remontuoti, o gal net gaminti naują korpusą.

„Gali būti net taip, priklauso nuo to, kas jam nutiko. Aš neatmetu tos galimybės, kad gali reikėti jį remontuoti, o gal net ne remontuoti, o naują gaminti“, - aiškino S. Kutas.

Anot jo, nors incidentas šiuo metu pavojaus ir nekelia, mat statybų metu reaktoriuje nėra radioaktyvių medžiagų, tačiau šis incidentas gali atsiliepti jėgainės darbui ateityje.

D. Grybauskaitė: Lietuvos nuogąstavimai pagrįsti

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį pareiškė, kad netoli Lietuvos statomoje atominėje elektrinėje pasikartojantys incidentai rodo, kad Lietuvos nuogąstavimai dėl jėgainės saugumo yra pagrįsti.

Anot jos, Baltarusija vengia atsakyti į klausimus dėl saugumo, įsileisti stebėtojus, ir tai kelia nerimą. Todėl Lietuva kartu su tarptautine bendruomenė stengsis daryti įtaką, kad saugumo reikalavimai būtų užtikrinti.

Romas Masiulis ir  Dalia Grybauskaitė

Energetikos ministras Rokas Masiulis BNS pirmadienį sakė, jog pasitvirtinus informacijai, kad Astravo AE nukrito montuojamo reaktoriaus korpusas, jis turėtų būti grąžintas gamintojui ir suremontuotas.

Lietuva yra aršiausia Baltarusijos, netoli Lietuvos statančios Astravo AE, kritikė. Lietuvos teigimu, Baltarusija neužtikrina projekto, statomo vos 20 km nuo šalies sienos, saugumo. Minskas atmeta Lietuvos priekaištus, sakydamas, kad atominėje elektrinėje užtikrins aukščiausius saugumo standartus.

Pirmąjį 1,2 gigavatų galios reaktorių Astravo AE planuojama baigti 2018-ųjų pabaigoje, o tokios pat galios antrąjį reaktorių – 2020 metų viduryje.

L. Linkevičius: reikalinga nepriklausoma Baltarusijos AE statybų priežiūra

Lietuva turi reikalauti nepriklausomos Baltarusijos atominės elektrinės statybų priežiūros, antradienį pareiškė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, komentuodamas incidentą netoli Lietuvos sienos statomoje jėgainėje.

„Be kitų jau anksčiau keltų reikalavimų, mums reikia nepriklausomos statybų priežiūros“, - BNS sakė ministras.

Linas Linkevičius

Pasak L.Linkevičiaus, toks žingsnis būtinas, siekiant vadovautis ne gandais, o tiksliais duomenimis apie situaciją jėgainėje, kuri kyla vos 50 kilometrų nuo Vilniaus.

Ministro teigimu, Lietuvos vyriausybei kelia nerimą Minsko pareiškimai apie planus atominę elektrinę pastatyti kuo greičiau ir pigiau, taip pat žiniasklaidos informacija apie statybinių medžiagų grobstymą.

Tai L.Linkevičius sakė po to, kai Baltarusijos energetikos ministerija patvirtino, jog netoli Lietuvos statant Astravo atominę elektrinę buvo susidariusi „neeilinė situacija“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (557)