Komentaruose savo nuomonę išsakęs Agnius V. sako, kad kartą iš emigracijos į Lietuvą jau buvo grįžęs. Tiesa, po to nusprendė išvažiuoti vėl. Pasak Agniaus, tai lėmė situacija, kad nepavyko įkurti verslo. Jo nuomone, norint pritraukti emigrantus grįžti į Lietuvą reikia šalį parodyti pasauliui ir pradėti galvoti apie rezultatus.

„Aš su šeima daug metų pragyvenau Airijoje. Ir tikrai pasiilgom gimtinės, draugų, šeimos, tad nusprendėm grįžti. Lietuvoje iškentėjom truputį daugiau nei dvejus metus ir išvykom į Angliją. Kodėl? Lietuvoje dirbom gerus mėgiamus darbus, bandėm „įsukti“ verslą, bet nieko nesigavo – tik visas santaupas „ištaškėm“ kyšiams ir biurokratams, nėra Lietuvoje kas tave konsultuotų ES fondų klausimais: toks vaizdas, jeigu pažįstamų neturi, tai užėjus į kabinetą konsultuotų tik surūgusi bobutė, kuri serga depresija – nei paklausi, nei ką. Stereotipais gyvenate ir net neįsivaizduojate, ką reiškia gyventi svetur be draugų ir savos aplinkos žmonių. O sakote, žinote kaip sustabdyti emigraciją.

Lietuva nuo pamatų turi keistis, nuimkit naštą nuo pačių lietuvių Lietuvoje, parodykit, kad Lietuva nori ir gali būti Europos žaidėjas, vien tik priklausyti ES neužtenka – pasaulis yra didelis, ieškokite investicijų, suburkite rimtų vadybininkų-konsultantų komandas, siųskite į pasaulines muges, ieškokite investicijų (nes dabar atrodo, kad siunčia tas delegacijas ten, bet delegacijos nariai yra giminės, meilužės ir artimieji! O kaip kitaip nemokamai pasaulį pamatytų?). Valstybinės lėšos yra tiesiog švaistomos – jokio rimto rezultato. Baikite gyventi kitų sąskaita, rimtai susirūpinkite rezultatu, baikite arba tiksliau būtų pasakyta – išraukite su šaknimis tą šeimos biznį! Pradėkite vertinti žmones ne už tai, kas jie yra, o už tai, ką jie sugeba... Viskas, ko reikia, tai atkreipti dėmesį į žmogų ir pradėti jį vertinti. Parodykite, kad jis reikalingas ir kad jis atneša kažką į šitą šalį“, – rašė komentatorius Agnius V.

Tris vaikus auginanti komentatorė Sandra rašė, kad į tėvynę grįžti norėtų. Vis dėlto, ją labiausiai stabdo žemas būsimas atlyginimas ir nedidelės išmokos vaikams – jei jos būtų didesnės, tai moterį motyvuotų atvažiuoti į Lietuvą.

„Įsivaizduokime, grįžtam po 12 metų su 3 vaikais į Lietuvą, o iš tiesų labai norėtųsi grįžti. Jeigu norite žinoti, neseniai tikrinau, kaip grįžusi gyvenčiau, kitaip sakant, našiau internete, kalbėjau su giminėmis – visi gyvena Lietuvoje. Taigi, nekilnojamas turtas įperkamas. Apie 52 eurų išmoka – kas mėnesį už tris vaikus. Atlyginimas – nuo 380-500 eurų, dar neaišku, ar gaučiau darbą pagal specialybę „Maitinimo įstaigos vedėja“, gali tekt grįžus dirbti virėja ar konditere. Taigi, keturių asmenų šeimai – tai labai maži pinigėliai. Manau, sutikčiau grįžti, jeigu atlyginimas būtų bent 700 eurų. Bet tai – ne svarbiausias motyvas būtų, motyvas būtų, jeigu vaikams būtų skiriama bent po 150 eurų kas mėnesį. Tai aš vadinčiau šiokiu tokiu pragyvenimu, o ne išgyvenimu valgant bulves ir užsigeriant arbata be pieno. Nereikia jokių maitinimų mokykloje, nemokamas maitinimas turėtų priklausyt tik socialiai remtiniems, nedirbančių tėvų vaikams. Dabar pažiūrėkim, ką mes čia užsienyje turime. Mano darbas – trys dienos per savaitę, atlyginimą verčiu eurais – 1146 eurai per mėnesį. Išmokos vaikams – apie 800 eurų. Kompensacija už namo nuomą – 600 eurų per mėnesį. Susimokėjus mokesčius mums lieka 1700 eurų: čia maistui, drabužiams, pramogoms ir taupymui. Paskaičiavau, kad tikrai negaliu grįžti“, – rašė DELFI komentatorė Sandra.

Kitas, kaip šiuo metu Didžiojoje Britanijoje gyvenančiu prisistatantis komentatorius, Lietuvos valdžiai siūlo pagalvoti apie mokestinės sistemos pokyčius – jo manymu, tai pagrindinė kliūtis emigrantus prisikviesti į tėvynę.

„Didžiausia bėda – mokestinė sistema. Didžiojoje Britanijoje – jokių problemų. Kol mano smulkus bizniukas įsibėgėjo, praėjo beveik 6 mėnesiai. Vos galėjau pats save išlaikyti. Dabar jau tris žmones samdau. Didžiojoje Britanijoje lengviau pakilti iš dugno, jei yra noras. Jokie mokesčiai neslegia tam tikrą laikotarpį, nereikia sukti galvos, iš kur paimti papildomų pinigėlių, kad susimokėtum prakeiktus lietuviško būdo mokesčius. O Lietuvoje? Jau turbūt po 2-3 mėnesių būtų tekę uždaryti, nes iš santaupų būtų tekę mokėti mokesčius, nebūtų užtekę save išlaikyti... O paskolų irgi negausi be užstato, o jei gausi – tai geriau neimti, nes pasijusi visišku vergu! Nors ir dirbsi „ant savęs“... Štai kodėl bus sunku sulaukti grįžtančiųjų. Gal vienetai ir bus...

Prieš metus, pusantrų ruošiausi tą patį daryti Lietuvoje. Bet kai pasidomėjau, kad nuo pirmos dienos jau turėsiu mokesčius pradėti mokėti, nors mano biznis „įsibėgės“ tik mažiausiai po pusės metų, praėjo visi norai. Tad „bizniauti“ neprisikviesit, kol mokesčiai bus baudžiaviniai! O ir gyventi – ne kokios sąlygos, ypač kai reikia eiti į valstybės institucijas ir ten spręsti problemas... Jos tartum egzistuoja kitoje erdvėje... (...)“, – rašė svetur gyvenantis, „Iš uk“ slapyvardžiu prisistatantis komentatorius.

Emigrantai, klausiame Jūsų – kas jus stabdo grįžti į tėvynę? Kaip manote, kokių pokyčių reikėtų, kad nuspręstumėte vėl gyventi Lietuvoje? Rašykite pilieciai@delfi.lt su prierašu „Emigrantas“ ir išreikškite savo nuomonę!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1427)