„Nuo rugsėjo pradėsiu kampaniją prieš VDU. Gavau daugiau nei 10 tūkst. laiškų iš buvusių kolegų, studentų ir ES valdžios. Informuosiu juos apie padėtį Donecke. Socialinių mokslų žurnaluose publikuosiu informaciją ir straipsnius apie tai, ką daro Lietuvos akademinė valdžia – su vardais ir pavardėmis“, – grasino J. M. Puertas Salas, kuris žadėjo, kad jo kampanija tęsis net 5 metus.

Skandalingai pagarsėjęs J. M. Puertas Salas VDU dirbo penkerius metus: nuo 2010-ųjų jis dirbo Užsienio kalbų institute ir mokyklose dėstė ispanų kalbą. Pernai kovą J. M. Puertas Salas buvo patekęs į teisėsaugos akiratį dėl savo veiklos viešojoje erdvėje. VDU kreipėsi Valstybės saugumo departamentą, prašydama įvertinti ispano pasisakymų.

J. M. Puertas Salas pasisakymai feisbuke

Dėl pasisakymų neteko darbo

Ispanas aktyviai reiškėsi socialiniuose tinkluose, ypač po 2014-ųjų įvykių Kryme ir Rytų Ukrainoje. J. M. Puertas Salas dergė ne tik Ukrainą, jos valdžią, bet ir Lietuvą, kitas ES bei NATO šalis, dėl šių pozicijos. Kremliaus politiką liaupsinantis dėstytojas neslėpė ir vulgarių palyginimų.

Jo nemalonę ypač užsitraukė prezidentė Dalia Grybauskaitė, kurią vadino kvaila bei KGB agente. Iš VSD gautas atsakymas, kad dėstytojas nepadarė veikų, turinčių nusikaltimo požymių, ir atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą.

Antrasis skandalas vyko gegužės mėnesio pabaigoje. Tuomet visuomenės veikėja ir buvusi politikė Nijolė Oželytė tikino gavusi kelių skirtingų studentų atsiliepimus apie šio dėstytojo darbą.

Galiausiai VDU nusprendė, kad J. M. Puertas Salas daugiau nebedirbs VDU, kur dirbo pagal terminuotą darbo sutartį – ši nutraukta pernai metų birželį. Pratęsti sutarties VDU neketino, mat J. M. Puertas Salas dėstomas požiūris nesutapo su universiteto vertybėmis.

Pats ispanas pernai spalį parašė ilgą laišką VDU rektoriui Juozui Augučiui, kuriame skundėsi esąs persekiojamas dėl kitokio požiūrio ir aiškindamas, kad jį pareigose pakeisianti Vigilija Žiūraitė esą neturi tinkamos kvalifikacijos, todėl jis turi būti grąžintas į darbą VDU.

„Kalbėjome su dėstytoju ir sakėme, kad mūsų požiūriai tikrai nesutampa, nes mes puoselėjame kitas vertybes. Prašėme dėstytojo apmąstyti prioritetus ir apsvarstyti tolesnę savo veiklą.

Jam pasakėme: jei ir toliau mūsų požiūriai nesutaps ir jis skleis tautinę nesantaiką kurstančias ir Lietuvą žeminančias mintis, tiesiog nebegalėsime toliau bendradarbiauti“, – sakė VDU Užsienio kalbų instituto direktorė Vilma Bijeikienė. Ji taip pat pridūrė, kad kiekvienas suaugęs žmogus turi savo požiūrį ir sampratą, ypač kitų tautybių atstovų požiūriai dažnai išsiskiria.

Tiesa, pats J. M. Puertas Salos iki šiol griežia dantį ant VDU ir tikina buvęs atleistas. Ispanas savo feisbuko paskyroje ir toliau aiškina, kad prieš jį buvo suorganizuotas sąmokslas, kurio užsakovai esą yra „neonacistinės Lietuvos valdžia“ – prezidentė D. Grybauskaitė, Vytautas Landzbergis bei VSD.

Prezidentę išvadino "bjauria smurfe", o lietuvius - šimpanzėmis

Nuo „persekiotojų“ J. M. Puertas Salas sakosi pabėgęs į vadinamąją Donecko liaudies respubliką (DNR) – Kremliaus pastangomis nuo Ukrainos atplėštą teritoriją, kurią valdo separatistų režimas.

Donecke jau kurį laiką gyvenantis J. M. Puertas Salas laiko veltui neleidžia – mokosi rusų kalbos ir toliau pila purvą ant Lietuvos, Vakarų, Ukrainos bei liaupsina savo naujuosius draugus iš DNR, kuri kartais pašaipiai vadinama „bananų respublika“. Ironiška, kad naujuosiuose namuose interneto kol kas neturintis J. M. Puertas Salos dažniausiai rašinėja iš kavinės „Bananas“.

J. M. Puertas Salas pasisakymai feisbuke

„Ačiū Dievui, esu Donecke, darbo liaudies kavinėje, kur ateinu, nes jie turi itin spartų internetą. Doneckas turėtų būti vadinamas abrikosų, o ne rožių miestu. Jis pilnas abrikosų, mačiau ir citrinmedžius bei riešutmedžius. Kaunas buvo pilnas baltaodžių neonacių ir šiknalaižių.

Kodėl Kauno gatvėse daugiau duobių, nei Donecke? Juk Kauno nebombarduoja proeuropietiški neonaciai, o Kauno valdžia ir Lietuvos kariuomenė remia neonacių Maidano batalionus, kurie bombarduoja Donecko priemiesčius“, – feisbuke reiškėsi J. M. Puertas Salas.

Sykį išgėręs kavinėje „Banana“ kartu su liūdnai pagarsėjusiu Kremliaus propagandos skleidėju ir vienu antifašistinio judėjimo nariu iš Suomijos, Petri Krohnu, kuris jau kurį laiką gyvena Donecke, J. M. Puertas Salas gyrėsi analizavęs Lietuvos politiką.

„Mūsų išvada tokia, kad ponia Grybauskaitė yra bjauri, keista, siurelistinė smurfė“, – šaipėsi J. M. Puertas Salos, kuris Lietuvos vadovę dar lygino su fašistinės Italijos diktatoriumi Bennito Musolinni, Lietuvą vadino „Fašistanija“ ( ‎Fascisthuania‬), o lietuvius – fašistuojančiomis šimpanzėmis.

Reaguoti verta tik kraštutiniu atveju?

Savo ruožtu, save J. M. Puertas Salas vadina ne tik dėstytoju, bet ir aktyvistu, kovojančiu už žodžio laisvę.

J. M. Puertas Salas pasisakymai feisbuke

„Lietuva negerbia akademinės laisvės ir žodžio laisvės. Lietuvos žiniasklaida mane vadina teroristu, nes aš esu prieš Porošenką ir prieš civilių bombardavimus Rytų Ukrainoje. Nesenai aš persikėliau į Donecką, kur vietinio Nacionalinio techninio universiteto rektorius Sergejus Žura pasiūlė man darbą.

Iš čia aš ketinu skleisti informaciją apie Lietuvos akademinę bendruomenę ir visuomenę, nes negalima išmesti mokytojų vien dėl jų kitokio požiūrio į užsienio įvykius“, – savo skunde ES akademines organizacijas vienijančiais nevyriausybinei organizacijai „Magna Charta Universitatum“ rašė save maištininku ir antifašistu vadinantis ispanas.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos instituto dėstytojo Tomo Janeliūno nuomone,
kaip nors reaguoti į J. M. Puertas Salas pasisakymus gal ir nėra būtina.

"Kartais dėmesys tokiems yra pagrindinis pasimėgavimo šaltinis, kurie vėliau iš to ir smaginasi", - teigė T. Janeliūnas. Tačiau, jeigu J. M. Puertas Salas pradėtų pilti purvą per oficialias institucijas ar globalius informacinius kanalus, T. Janeliūno nuomone, galima būtų pagalvoti apie atsakomąsias priemones. Pavyzdžiui priversti skelbti paneigimus, o gal netgi kelti ieškinius dėl šmeižto.

Netrūksta spalvingų gerbėjų

Beje, J. M. Puertas Salas pasisakymais feisbuke pastaruoju metu aktyviai dalijasi, spaudžia „patinka“ arba žodžiais paramą reiškia dešimtys bendraminčių. Tarp jų ir lietuvių – buvusių ar esamų VDU studentų.

Antai vienas jų, skandalingai pagarsėjęs buvęs VDU magistrantas ir garsus Kremliaus propagandos platintojas Ramūnas Alaunis Lietuvą taip pat nevengė vadinti fašistine, marionetine JAV šalimi, kurią esą valdo D. Grybauskaitės režimas. 2004 metais R. Alaunis išgarsėjo į VDU politologų diskusiją pakvietęs buvusį Rolando Pakso patarėją Jurijų Borisovą, o vėliau buvo pašalintas iš universiteto.

A. Suliko pasisakymai

Kitas po J. M. Puertas Salas komentaru pasireiškęs veikėjas, Albertas Sulikas, komentuodamas vieną ispano pasisakymą apie tai, kodėl kai kurie žmones persikelia į Donecką, neslėpė noro „iššaudyti purvinus ukrainiečius“ arba „išniekinti Lietuvos ligonines bei klinikas“.