Prancūzai ir vokiečiai mano esą labai stiprūs ir panaikinus cukraus gamybos kvotas žada stipriai didinti gamybą.

Ko gero, jie bandys savo produkcija užversti ir tokias periferines Europos rinkas kaip Baltijos šalys, todėl cukraus kaina gali ir kristi, - agroverslo naujienų portalui „Agroeta" sakė K.Patiejūnas. - Šiaip pasaulio rinkoje vėl stebimas cukraus kainų kilimas po kritimo. Manau, kad cukraus rinka kitais metais bus labai įdomi, matysime įmonių konsolidaciją, nes jos kovos dėl rinkų."

Vis dėlto K. Patiejūnas nesiryžta prognozuoti, ar arši konkurencija stipriai numuš kainas ir tuo galės džiaugtis vartotojai.

„Pagrindiniai cukraus pirkėjai yra įvairių maisto produktų gamintojai. Vargu ar jie mažins savo produkcijos kainas. Pakeliuose cukrus gal kiek ir sumažės", - svarstė K. Patiejūnas.

Neaišku, kaip reikės elgtis ir Lietuvos cukrinių runkelių augintojams, nors kol kas šalies perdirbėjai nusiteikę ryžtingai ir ketina nenusileisti kitiems Europos gamintojams.

Tada runkelių paklausa išliktų.

„Mums supirkimo kaina 2017 m. jau bus mažesnė nei šiemet - esame suderėję su perdirbėjais, kad jie mums mokės 23 Eur/t ir priedą nuo gauto pelno", - teigė K. Patiejūnas.

Šiemet už 16 proc. cukringumo šakniavaisius mokama 27,8 Eur/t, taip pat pridedamas perdirbėjų priedas iš gauto pelno.

Lietuvoje veikia 4 cukrinių runkelių augintojų kooperatyvai, vienijantys apie 500 ūkininkų, ir dirba du perdirbimo fabrikai - „Nordic Sugar Kėdainiai" ir „Arvi cukrus".

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)