Draudimas dalyvauti artėjančioje olimpiadoje Rusijai gresia tuo metu, kai atlikti pakartotiniai per Pekino ir Londono olimpines žaidynes paimtų mėginių tyrimai parodė, kad daugiau atletų vartojo dopingą, nors jų tautybės neskelbiamos.

Rusijai mėginant išvengti potencialaus uždraudimo, Tarptautinė parolimpinė federacija (IPF) paskelbė sieksianti rusų atletų suspendavimo, kad šie negalėtų dalyvauti rugsėjį Rio de Žaneire vyksiančiose parolimpinėse žaidynėse.

Tarptautinė olimpinio komiteto valdyba sekmadienį per konferencinį pasitarimą telefonu ketina aptarti galimą draudimą Rusijai dalyvauti olimpiadoje po to, kai buvo nustatytas dopingo vartojimas.

Sporto arbitražo teismas (TAS) ketvirtadienį atmetė Rusijos lengvaatlečių apeliaciją dėl jų suspendavimo ir draudimo dalyvauti Rio de Žaneiro olimpiadoje. Tuo tarpu Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) svarsto, ar reikia uždrausti olimpiadoje dalyvauti visai Rusijos komandai.

Rusija yra itin pajėgi valstybė sporto pasaulyje, todėl jos nedalyvavimas Rio de Žaneiro olimpiadoje sukeltų didžiausią per kelias dešimtmečius olimpinio judėjimo krizę. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas griebėsi paskutinio šiaudo, kad šalis išvengtų suspendavimo.

„Rusijos valdžios – vyriausybės, prezidento ir visų mūsų – pozicija yra ta, kad sporte nėra ir negali būti vietos dopingui“, – V. Putinas pareiškė savo ministrams.

Jis nurodė šalies pareigūnams bendradarbiauti su TOK ir Pasauline antidopingo agentūra (PAA), o Rusijos olimpiniam komitetui liepė įkurti antidopingo komisiją, kuriai vadovauti išrinko 81 metų buvusį Rusijos olimpinio komiteto vadovą Vitalijų Smirnovą.

Į antidopingo skandalą įsitraukė ir paskutinis Tarybų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas, kuris paragino TOK prezidentą Thomasą Bachą pasigailėti „švarių“ atletų.

„Man kolektyvinės bausmės principas yra nepriimtinas“, – 85-erių metų M. Gorbačiovas rašė savo laiške T. Bachui, kuriame ragino priimti „teisingą sprendimą“.

„Valstybės mastu įtvirtintas dopingo vartojimas“

Savo ruožtu Tarptautinis parolimpinis komitetas (TPK) teigia, kad atsižvelgdamas į šią savaitę paskelbtos R. McLareno ataskaitos išvadas ketina priimti sprendimą, ar Rusijai turi būti uždrausta dalyvauti parolimpinėse žaidynėse, per savaitę nuo rugpjūčio 1 dienos.

TPK taip pat pranešė, kad jam žinomos pavardės parolimpiečių, siejamų su 35-iais teigiamais dopingo mėginiais, kurie dingo iš Maskvos antidopingo laboratorijos ir kurie minimi R. McLareno ataskaitoje.

TPK taip pat nurodė nedelsiant ištirti 19 mėginių, kurie buvo paimti 2014 metais Rusijos mieste Sočyje vykusių parolimpinių žiemos žaidynių metu po to, kai buvo nustatyta, kad jie galėjo būti sukeisti.

Rio de Žaneiro parolimpinės žaidynės vyks rugsėjo 7-18 dienomis.

„R. McLareno ataskaita atskleidė neįsivaizduojamą valstybės mastu įtvirtintą dopingo vartojimą Rusijos sporte, kuris buvo organizuotas aukščiausiu lygiu. R. McLareno išvados kelia didžiulį susirūpinimą visiems, pasisakantiems už švarų ir sąžiningą sportą“, – sakė TPK prezidentas Philipas Cravenas.

„Kalbant apie Rusijos nacionalinį parolimpinį komitetą, mes pradėjome procedūrą ir svarstysime šio komiteto narystės suspendavimą“, – pridūrė jis.

Rusiją apėmusio dopingo skandalo fone, TOK penktadienį taip pat pranešė, kad buvo nustatyti dar 45 nauji dopingo vartojimo Pekino ir Londono olimpiadų metu atvejai. Tad bendras tokių nustatymų skaičius išaugo iki 98 nuo tada, kai buvo pradėta mėgini pakartotinio patikrinimo programa.

TOK jau iš naujo patikrino daugiau nei 1200 mėginių, daugiausia medalių laimėtojų, siekdamas atkurti olimpiados reputaciją.

TLAF draudimas

Susitepusių atletų pavardės ir jų tautybės neskelbiamos dėl teisinių priežasčių, tačiau 30 teigiamų mėginių buvo paimta Pekine, įskaitant 23 medalių laimėtojų mėginius, o dar 15 – Londone.

TOK yra spaudžiamas imtis grietų priemonių prieš Rusiją ir uždrausti visiems rusų atletams dalyvauti olimpiadoje po to, kai buvo atskleista valstybės mastu vykdyta dopingo programa, leidusi šalies sportininkams laimėti medalių olimpiadose.

14 nacionalinių antidopingo agentūrų, įskaitant JAV, Kanados ir Vokietijos, ketvirtadienį išplatintame bendrame laiške paragino uždrausti Rusijai dalyvauti Rio de Žaneiro olimpiadoje.

Savo ruožtu Rusijos pareigūnai pasmerkė TAS sprendimą atmesti Rusijos apeliaciją prieš Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (TLAF) sprendimą neleisti Rusijos lengvaatlečiams dalyvauti Rio de Žaneiro olimpiadoje ir pavadino tai platesnės Vakarų prieš Rusiją nukreiptos kampanijos dalimi.

Toks draudimas reiškia, kad į Rio de Žaneirą nevyks tokios Rusijos žvaigždės, kaip šuolininkė su kartimi Jelena Isinbajeva ar bėgimo su kliūtimis meistras Sergejus Šubenkovas.

Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko, kuris įsikibęs laikosi savo posto, nepaisant kilusio sandalo, pareiškė, jog Maskva tikisi, kad TOK perduos atskiroms tarptautinėms sporto federacijoms spręsti, ar uždrausti Rusijos atletams varžytis, ar ne.

TAS sprendimą dėl Rusijos lengvaatlečių priėmė po šią savaitę paskelbtos nepriklausomos PAA ataskaitos, kurioje teigiama, kad Rusijoje veikė „valstybės kontroliuojama sistema“, kuri leido klastoti dopingo rezultatus trisdešimtyje sporto šakų per 2014 metų Sočio olimpines žaidynes ir kitus didelius sporto renginius.

Vėliau TLAF uždraudė Rusijos lengvaatlečiams dalyvauti olimpiadoje, tačiau pabrėžė, kad savo nekaltumą gebėsiantys įrodyti sportininkai bus išteisinti.

TLAF Rio de Žaneiro olimpiadoje leido dalyvaut tik dviem Rusijos komandos narėms – JAV gyvenančiai šuolininkei į tolį Darijai Klišinai, kuri dalyvaus kaip neutrali atletė, ir 800 metrų bėgikei Julijai Stepanovai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1014)