Šaldymas

Greičiausias uogų apdorojimo būdas – šaldymas. Jei nusprendėte keisti šaldytuvą, atkreipkite dėmesį į pagrindinės šaldytuvo dalies ir šaldiklio dydžių santykį. Juk didelis šaldiklis – tai garantuotos net tik uogų ir vaisių, bet ir daržovių atsargos.

Iš anksto pasirūpinkite, kad nepritrūktumėte plastikinių maišelių. Uogas perrinkite, perplaukite ir išdžiovinkite ant rankšluosčio ar švaraus audinio, rašo supersadovnik.ru. Sudėkite uogas į maišelius nedidelėmis porcijomis (po 500-700 gramų). Maišelius užriškite ir sudėkite į šaldiklį.

Patartina iš karto nešaldyti viso uogų derliaus, o tai daryti porcijomis. Pirma, taip bus tausojamas šaldytuvas; antra, maišeliai nesustings į vientisą ledo luitą, o žiemą neteks skaldyti jo į atskiras dalis. Jei uogų daug ir jos panašios (pavyzdžiui, juodieji serbentai ir mėlynės), nepamirškite ant kiekvieno maišelio uždėti etiketę.

Šerbetas

Jei jums uogų šaldymo būdas nėra tinkamas, ruoškite šerbetą. Uogas kartu su cukrumi susmulkinkite trintuvu arba mėsmale. 1 kg uogų – 500-800 g cukraus. Jei nesate saldumynų mėgėjai, cukraus dėkite mažiau. Masę perkelkite į stiklainius arba dėžutes ir dėkite į šaldiklį. Ši masė nevirs vientisu ledo gabalu, išliks pakankamai minkšta ir ją galėsite saugoti šaldiklyje ganėtinai ilgai.

Uogienė

Uogienė – tikras džiaugsmas smaližiams, žiemą suteikiantis galimybę prisiminti vasarą. Uogas uogienei būtina perrinkti, jos turi būti sausos ir švarios. Nepakankamai sunokusios uogos tiks labiau nei pernokusios, nes pastarosios gali prarasti formą jas verdant.

Indas uogienei virti turėtų būti platus, žemais kraštais, kad drėgmė greičiau išgaruotų. Kuo greičiau uogienę išvirsite, tuo sėkmingiau bus išsaugota uogų forma, spalva ir aromatas. Taigi patartina uogienę virti nedidelėmis porcijomis, kurių kiekviena neturėtų viršyti 2 kilogramų. Cukraus kiekis priklauso nuo uogų rūgštumo. Vidutiniškai į 1 kg uogų dedama 1-2 kg cukraus.

Švelnios struktūros uogoms (braškėms, serbentams, mėlynėms ir avietėms) labiausiai tinkamas 5 min. trukmės virimo būdas. Uogas nuplaukite, pašalinkite šakeles. Tada uogas dėkite į gilų indą, berkite cukraus ir dėkite į šaldytuvą kelioms valandoms. Uogas suberkite į puodą ir dėkite ant nedidelės kaitros. Kai uogienė užvirs, nuimkite putas ir pavirkite dar 5 min.

Uogienę išpilstykite į sterilizuotus stiklainius ir sudėkite dangtelius. Stiklainius apverskite dugnu aukštyn ir palikite stovėti ant dangtelių – taip stiklainiai atvės, o jau atvėsusius juos galėsite perkelti į saugojimo vietą.

Kitas uogienės virimo būdas ilgesnis ir sudarytas iš dviejų etapų. Iš pradžių ruošiamas sirupas, kuriame vėliau verdami vaisiai ir uogos.

Sirupo paruošimas

Cukrų berkite į dubenį, pilkite vandenį ir virkite, kol cukrus visiškai ištirps. 1,5 kg cukraus reikia 1-4 stiklinių vandens.

Uogienės virimas

Uogas suberkite į sirupą, indą ir vėl dėkite ant didelės kaitros, užvirinkite šiek tiek supurtydami indą, kad uogas padengtų sirupas. Baikite virimo procesą sumažinę kaitrą ir nuimdami putą.

Jei uogienę verdate vieną kartą, visas sirupas naudojamas iš karto, jei kelis kartus – pilamas porcijomis, periodiškai uogienę atvėsinant. Pastaruoju atveju uogienės paruošimui gali prireikti iki 5 dienų, tačiau ji bus ypatingai graži, o formos nepraradusios uogos bus panardintos permatomame sirupe.

Kaip sužinoti, ar uogienė jau paruoša? Jei sirupas ant lėkštutės laiko formą, uogienė paruošta. Uždengę lininiu rankšluosčiu uogienę palikite „pailsėti“ 5-10 min. Tada ją išpilstykite į iš anksto pakaitintus stiklainius.

Greiti uogų patiekalai

Jei vis dėlto nusprendėte neatidėlioti ir papildyti vitaminų atsargas nelaukdami žiemos, štai keli nesudėtingi receptai, kurie gali jus sudominti.

Uogų sriuba

Šiai sriubai paruošti prireiks: 0,5 kg uogų (braškių, žemuogių ar aviečių), po vieną stiklinę apelsinų, ananasų ir braškių sulčių, 1 citrinos, 3 šaukštų rudojo cukraus, 5 gvazdikėlių, cinamono, plaktos grietinėlės ir mėtų sriubai papuošti.

Nutarkuokite citrinos žievelę, sutrinkite ją su cukrumi, dėkite išspaustas citrinų ir apelsinų sultis, gvazdikėlius ir cinamoną. Dėkite masę ant kaitros, užvirinkite, tada atvėsinkite ir perkoškite. Visas uogas, išskyrus 6 paliktas sriubai papuošti, susmulkinkite trintuvu, supilkite ananasų ir braškių sultis.

Sriubą šaldytuve vėsinkite 2-3 val.

Išpilstykite sriubą į permatomus dubenėlius. Puoškite uogomis, mėtomis ir plakta grietinėle.

Raudonųjų serbentų želė

Jums prireiks: 1,5 kg raudonųjų serbentų, 1 kg cukraus, 4 stiklainių po 500 g.

Serbentus nuplaukite, išdžiovinkite ir suberkite į uogienei virti skirtą indą. Įpilkite 100 ml vandens ir kaitinkite ant vidutinės kaitros. Indą nuo kaitros nuimkite tada, kai uogų odelė įtrūks ir išsiskirs sultys. Serbentus supresuokite išgaubta kiaurasamčio puse. Masę užvirinkite. Uogos turėtų išskirti nemažą kiekį sulčių.

Dėkite cukrų, pamaišykite, masę virkite dar 3 minutes, tada indą nuo kaitros patraukite. Perkoškite masę per labai smulkų sietą, tačiau uogų nesuspauskite. Supilkite skystį į stiklainius samčiu su piltuvėliu. Kai skystis atvės, ant stiklainių sudėkite dangtelius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją